Bratislava sa opäť dočkala ďalšej rockovej legendy. Tichý priestor športovej haly na Pasienkoch v piatok 26. septembra rozozvučali tóny a spev škótskych rockerov Nazareth.

Už krátko pred siedmou hodinou večernou sa miesta predkapely ujala Fermata. Hudobníci Fero Griglák (člen skupín Prúdy a Collegium musicum), Fedor Frešo, Igor "Teo" Skovay a Peter Preložník sa vo svojom polhodinovom sete predviedli naozaj naplno.

Zohranosť a melodickosť zoskupenia, miestami pripomínajúceho o „čosi“ známejších progresívnych Dream Theater, predviedli napríklad v skladbách 'Rendez vous' (album X, 1999), 'You and me' (album Next, 2005) či 'Da Gama' (album Biela planéta, 1980).

Už počas predkapely bolo ťažké nájsť voľného miesta na sedenie, bratislavská hala Pasienky sa pomaly, ale isto zapĺňala. Pri nazvučovaní sa publikum udržovalo v rockovom duchu spievaním skladby 'Highway to hell' od AC/DC, ktorých zatiaľ púšťali ako podmaz z CD. Po asi tridsiatich minútach sa v hale zhasli svetlá.

Z ružovofialovej dymovej clony sa postupne vynárali členovia Nazareth v poradí Dan McCafferty (spev), Pete Agnew (basová gitara), Jimmy Murrison (gitara) a Lee Agnew (bicie). Začalo sa hneď z ostra, medzi prvé skladby patrili 'Beggar's Day' a 'Razamanaz'.

Po hard-rockovom úvode kapela spomalila so skladbou 'The Long Black Veil' odohranou čisto v akustickej podobe. V rovnakom tempe odznela i 'Dream On' ako jedna z piesní, do ktorej sa najviac zapojil aj hlas publika.

Súčasťou koncertu bolo i predstavenie piesní z nového albumu The Newz, ktorý vyšiel pri príležitosti štyridsiateho výročia existencie skupiny. Jej začiatky totiž siahajú až do roku 1968. Túto formáciu si dav prítomných ľudí evidentne nechcel nechať ujsť, médiami sa totiž šírila správa, že sa jedná pravdepodobne o posledné vystúpenie tejto formácie na Slovensku.

O pol desiatej zaznela posledná, no najviac očakávaná pieseň s názvom 'Love Hurts'. Hoci od jej vzniku a prvého prespievania (prvýkrát ju nahrali The Everly Brothers) ubehlo už pár desaťročí, na hlasovom prejave speváka sa nič nezmenilo. Pieseň bola emotívna, precítená a kto si myslel, že sa ňou koncert skončil bol na omyle. Po krátkom „zmiznutí“ z pódia sa opäť vrátili, aby sa s publikom rozlúčili piesňou 'Morning Dew' z eponymného albumu z roku 1971.

Koncertné turné Nazareth pokračuje ďalej. Kapely sa najbližšie dočká i susedná Česká republika a Nórsko.

Zoznam odohraných piesní:

Beggar´s Day
Keep On Travelling
Razamanaz
The Long Black Veil
A Day at the Beach
Dream On
Love Leads to Madness
Holiday
Enough Love
Whisky Drinking Woman
The Gathering
Expect No Mercy
Hair of the Dog
Love Hurts
Morning Dew

Text: Eva Brezovská
Foto: Magdaléna Vinterová

Súvisiaci interpreti: Nazareth