Ešte predtým, ako sa obrazom i slovom vrátime k včerajšiemu (26.10.) fantastickému vyvrcholeniu 34. ročníka Bratislavských jazzových dní, si pripomeňme priebeh druhého dňa festivalu. Sobota sa v priestoroch PKO niesla v oddychovejšom tempe (žiaľ, oddychoval aj náš fotograf). Zažiarili najmä speváčky - Karrin Allyson z USA a líderka britskej kapely Swing Out Sister. Tej sa chytľavým jazz-popom podarilo tempo a náladu vystupňovať a v závere prinútila desiatky návštevníkov povstávať zo stoličiek a tancovať.

Prvými účinkujúcimi druhého dňa BJD boli saxofonisti Radovan Tariška a Ryan Carniaux, sprevádzaní formáciou Saxophone Summit. Úvodná skladba s názvom 'Blues Lee' bola venovaná zosnulému americkému trubkárovi Lee Morganovi. Na klavíri ich po celú dobu sprevádzal i Ondrej Krajňák, ktorý tvorí s Radovanom hudobné duo Elements.

Dominantné zvuky sólovej gitary priniesol na pódium taliansky skladateľ Gianfranco Continenza so svojou skupinou. Počas celého vystúpenia mal na tričku nalepenú nálepku "Zachráňme PKO", ktorou sa pripojil k množstvu ľudí bojujúcich o zachovanie tejto budovy, ktorá je už desiatky rokov neodmysliteľnou súčasťou bratislavskej kultúry a hudobnej scény. Zoskupenie hralo príjemne melodicky, a z času na čas sa publiku prihovorilo talianskou angličtinou, ktorá rozosmiala nejedného diváka.

Po miernom časovom sklze sa začal program i na druhom, vedľajšom pódiu. Stefan Wagner Group je šestica muzikantov pôsobiacich pod menom viedenskej gitarovej legendy. Do Bratislavy prišli i so svojou hudobnou novinkou, albumom 'The Long Walk', z ktorého odohrali niekoľko piesní.

Nasledujúce dve vystúpenia sa niesli v zastúpení ženských speváckych výkonov.
Speváčka a klaviristka Karrin Allyson sa môže okrem nominácie na cenu Grammy pochváliť i svojou diskografiou, ktorú tvorí jedenásť albumov. Z jej ostatného 'Imagina: Songs of Brazil' vybrala ako jednu z úvodných piesní 'A Felicidade'. Tá zaujala hlavne svojimi šansónovými prvkami. Zručnosť v hre na klavír predviedla v precítenej 'I Wish I Knew', pomalé jemné melódie pokračovali i vo 'Follow The Footprints'. Spokojné publikum si nakoniec vytlieskalo dva prídavky.

Ženské zastúpenie podporila i Corinne Drewery, energická a optimisticky pôsobiaca speváčka zoskupenia Swing Out Sister. Z optimizmu jej neubudlo ani pri občasných hlasových problémoch s vytiahnutím výšok, ktoré jej pomáhala napraviť pomocná vokalistka. Hoci je táto formácia na Slovensku po prvýkrát (Peter Lipa v nedeľu prezradil, že to bolo ich vôbec prvé vystúpenie v kontinentálnej Európe počas viac než 20-ročnej kariéry), Slovákov prirovnávala k nočným ľuďom, ktorí radi pijú, jedia, zabávajú sa.

Podľa toho vyzeral i hudobný program, ktorý pozostával prevažne z veselých, tanečnejších piesní. Samotná Corinne neustále tancovala, chvíľami sa zase skrývala pred kamerami, aby nezatienila inštrumentálne sólo svojho gitaristu. S publikom sa rozlúčila slovami 'We want to see you dance" (Chceme vás vidieť tancovať). Rozlúčkovou piesňou sa prekvapivo stala úvodná 'Breakout', ktorá na druhý pokus roztancovala nemalú časť publika.

V sobotu 25. októbra si mohli svetový jazz vychutnať aj fanúšikovia v Košiciach, kde vystúpila legenda Al Jarreau (USA) a domáce projekty Triango a Anita Soul & Band, a v Komárne, ktoré privítalo Američanku Karen Briggs s medzinárodnou kapelou Ján Fabrický's Overt Act, maďarský Free Style Chamber Orchestra a slovenské David Hodek Quartet.