Nie je ničím výnimočným, keď sa kapela stane kultovou po tragickej smrti speváka. Príkladom môžu byť legendy ako Nirvana, Queen či The Doors. Pozoruhodnou formáciou z tejto kategórie boli britskí post-punkoví Joy Division so spevákom Ianom Curtisom, ktorého pamiatku si v sobotu 28. februára 2009 koncertom v prešovskej Christianii uctil košický revival projekt enJoy Division.

Revival projekty majú svoje opodstatnenie, pokiaľ nie sú lacným nástrojom na naháňanie popularity, ako sa to bohužiaľ veľakrát stáva. Toto našťastie nie je prípad enJoy Division, vďaka ktorým bol tento večer príjemnou a autentickou spomienkou na legendu.

_Joy Division
4. júna 1976 sa v manchesterskom klube Lesser Free Trade Hall odohral koncert, ktorý napriek tomu, že ho navštívila len hŕstka divákov, spôsobil punk-rockový boom a zasadným spôsobom ovplyvnil neskorší chod dejín rockovej hudby. Tou dôležitou kapelou boli vtedy ešte málo známi Sex Pistols na čele s Johnny Rottenom. Tohto koncertu sa vtedy zúčastnili aj Bernard Sumner, Peter Hook a Terry Mason a toto vystúpenie ich natoľko inšpirovalo, že si v blízkej dobe Bernard kúpil gitaru, Peter basu, Terry si opatril bicie a do predajne s hudobninami vyvesili inzerát hľadajúci speváka. Na túto výzvu zareagoval Ian Curtis, ktorý bol do kapely prijatý bez akejkoľvek hlasovej skúšky, a začal sa krátky, no výnimočný hudobný príbeh.

Prvý názov kapely znel Warsaw, inšpirovaný skladbou Davida Bowieho 'Warszawa'. Po viacerých výmenách na poste bubeníka si kapela v roku 1977 zvolila názov Joy Division, ktorý bol silne provokačný, keďže sa týmito slovami zvykli nazývať miesta rozkoše v nemeckých koncentračných táboroch.

Toho osudného koncertu Sex Pistols sa zúčastnila ešte jedna dôležitá osoba – televízny redaktor, producent a zakladateľ vydavateľstva Factory Records Tony Wilson, ktorého meno je spájané s viacerými významnými kapelami tzv. Madchestru, akými boli popri Joy Division napríklad aj Happy Mondays. Práve vo Factory Records natočili Joy Division v zložení Ian Curtis (spev), Bernard Sumner (gitara), Peter Hook (basa) a Stephen Morris (bicie) v roku 1979 svoj debutový album 'Unknown Pleasures'. Nasledovala séria koncertov po Európe, no zároveň sa prehĺbili aj Curtisove problémy s epilepsiou, ktoré vyústili do jeho tragickej smrti 18. mája 1980, keď sa obesil v kuchyni svojho domu v Macclesfielde. Ian sa tak nedožil pripravovaného amerického turné ani oficiálneho vydania druhého albumu 'Closer'.

Piesne Joy Division sú najmä vďaka Curtisovým ponurým textom plné smútku, temnoty, chladu a straty kontroly nad svetom a sebou samým. Medzi najznámejšie skladby patria 'Love Will Tear Us Apart', 'She’s Lost Control', 'Transmission', 'Shadowplay', '24 Hours', 'New Dawn Fades' a nadpozemská balada 'Atmosphere'. Po Ianovej smrti založili zvyšní traja členovia úspešnú skupinu New Order, ktorá sa preslávila hitom 'Blue Monday'.



Biografia Joy Division ako aj všetky dôležité súvislosti týkajúce sa manchesterskej hudobnej scény na prelome 70-tych a 80-tych rokov boli skvele zachytené vo filmoch 24 Hour Party People (2002, r. Michael Winterbottom) a Control (2007, r. Anton Corbijn).

_enJoy Division

enJoy Division, ktorí sú viac projektom než typickou revivalovou kapelou, tvoria muzikanti pozbieraní z rôznych košických kapiel – bubeník Erik Pačuta (ex Home, Soda Bikasoda, Puding Pani Elvisovej), basgitarista Gabi Ganz (ex Soda Bikasoda, v súčasnosti alternatívny DJ), klávesák Patrik Duditš (ex Dilemma, Sklo 2200, v súčasnosti Visine Orchestra) a gitarista a spevák v jednej osobe Robo Rímsky (ex Lamourir, v súčasnosti Kolowrat).

Robo Rímsky nám pár slovami objasnil genézu a zákulisie enJoy Division: "Koncom 90-tych rokov prestala existovať skupina Lamourir, v ktorej som hral najprv na basu a ku koncu na gitaru. Začiatkom roku 2007 som si po desiatich rokoch znovu pustil Joy Division a dostal som strašnú chuť si tieto skladby zahrať. Oslovil som Gabiho Ganza a bratov Pačutovcov, ktorí súhlasili. Neskôr sme koncept rozšírili o klávesáka Paťa a speváčku Ľudku. Toto zoskupenie nemalo žiadne iné ambície, ako si zahrať znova na pódiu pre svojich priateľov, známych, bývalých fanúšikov našich kapiel a samozrejme aj fanúšikov Joy Division."

K tomu, či sú enJoy Division revival kapelou Robo poznamenal: "Mal to byť jednorazový projekt, všetko sa to točilo okolo plánovaného vystúpenia v IC-čku v decembri 2007. Aj preto sa vyhýbame označeniu "revival" napriek tomu, že to vo svojej podstate tak je. Prešovský koncert nebol plánovaný, bol usporiadaný vďaka veľkému záujmu klubu Christiania po tom, ako sa dozvedeli o našom košickom vystúpení."

A aká bude budúcnosť enJoy Division? Robo odpovedá tak trochu tajomne: "Nášmu zvukárovi síce ešte 28. marca zahráme v klube Khoi-Khoi, ale určite nepôjdeme týmto smerom. Máme víziu transformovať nacvičené skladby, uvažovali sme aj dokonca o možnosti osloviť našich známych z iných kapiel, aby sa spolupodieľali na tomto projekte. Čo z toho sa nakoniec uskutoční, nevieme...".

Či už bude budúcnosť tejto formácie akákoľvek, jedno je isté - sobotným koncertom sa im (najlepším možným spôsobom) podarilo oživiť spomienky na hudbu, ktorá je silná a nadčasová.

Playlist večera: Warsaw, Digital, Isolation, Transmission, Shadowplay, The Eternal, Atmosphere, She’s Lost Control, Disorder, Ceremony, Love Will Tear Us Apart, Krafty (New Order), Blue Monday (New Order), 24 Hours, New Dawn Fades.









--
Autor: Juraj Cagáň
Foto: geocities.com (1), Juraj Cagáň
Video: youtube.com (1), Zuzana Cagáňová, Juraj Cagáň

Súvisiaci interpreti: Joy Division