Britská legenda sa v rámci európskeho turné k albumu 'Invaders Must Die' (2009) predstavila v sobotu večer v Bratislave. Veľký záujem o koncert, ktorý bol zložený najmä zo skladieb z aktuálnej štúdiovej nahrávky, potvrdil aj fakt, že vstupenky boli vypredané niekoľko dní vopred.

Po úvodnom sete DJa Juniora (Wilsonic) odštartovali The Prodigy svoju šou o 21:35 krátkym introm, po ktorom nasledovala novinka 'World's On Fire'. Publikum si vystúpenie kapely z Essexu užívalo od prvej minúty a výnimkou v tomto smere nebola ani klasika 'Their Law' – jeden z troch odohraných kúskov z druhého štúdiového albumu 'Music for the Jilted Generation' (1994).

Treťou skladbou večera v podaní trojice Liam Howlett (klávesy), Maxim (vokály) a Keith Flint (vokály) bol jeden z ich najväčších hitov - 'Breathe'. The Prodigy nenechali prítomných divákov vydýchnuť ani v ďalšom priebehu vystúpenia, keď im naservírovali napríklad kúsky 'Poison', 'Firestarter' či 'Voodoo People', ktorú v PKO v zremixovanej podobe predstavila v novembri 2008 aj formácia Pendulum.

Základnú, 55-minútovú hudobnú porciu, zakončili interpretáciou pomerne neznámej skladby 'Commanche', ktorá sa pod názvom 'The Big Gundown' objavila na bonusovom EP 'Lost Beats' k novému albumu. Už o malú chvíľu nasledovala prídavková časť tvorená dovedna štyrmi piesňami. Prepotené telá dostali zabrať pri pilotnom singli 'Invaders Must Die' z rovnomenného albumu, ktorý aktuálne kraľuje britskému albumovému rebríčku. Stroj menom The Prodigy ponúkol zaplnenému PKO tiež prídavky 'Diesel Power' a 'Smack My Bitch Up'. Definitívnou bodkou vystúpenia bola skladba 'Take me to the Hospital'.

The Prodigy napriek krátkemu predstaveniu, ktoré trvalo iba 72 minút, určite nesklamali a potvrdili, že sú v rámci elektronickej scény zásadnou svetovou kapelou. Presvedčiť sa o tom mohli aj ich fanúšikovia vo viedenskom Gasometri, kde sa Briti predstavili včera večer (8.3.) . Na európskom turné budú následne pokračovať koncertmi v Zürichu (9. marca) a v Paríži (15. marca). Od 25. do 28. marca ich uvidia priaznivci v Kanade a v USA. Počas apríla budú koncertovať v rodnej Veľkej Británii.



Tri pohľady fotografa

Na koncert Prodigy sa dalo z pozície fanúšika pozerať dvoma pohľadmi - "som nadšený fanúšik Prodigy a idem na ich koncert", alebo "sa idem zabaviť na halovú žúrku, kde bude hrať kapela, ktorá pred desiatimi rokmi patrila medzi moje najobľúbenejšie". Druhý pohľad je najmä pre fanúšikov prvých dvoch albumov asi prijateľnejší - človek aspoň nemá od súčasných Prodigy príliš veľké očakávania.

Po tom, ako som The Prodigy videl na festivale Pohoda 2005 a po prečítaní si názorov na ich ostatný album, som ani nemal v pláne ísť. Predsa len časy najväčšej slávy majú zrejme úspešne za sebou. Na moje prekvapenie však Prodigy zneli ako Prodigy... Na Pohode to bola skôr rocková kapela hrajúca pesničky od Prodigy. Aj na koncerte v PKO mali so sebou živé bicie a gitaru - tu však boli vhodným sprievodom a nevyrušovali, ale v správnom pomere trojicu Liam, Maxim a Keith dopĺňali.

Ak ste sa tešili na staré hitovky, tešili ste sa viac-menej márne. Najhlbším načretím do histórie boli 'Their Law', 'Poison' a 'Voodoo People'. Viacmenej celý koncert sa zvukovo a hudobne niesol v štýle, ktorý týmito trackmi definovali. Ťažkotonážne beaty podporené masívnou basovou linkou. Ak máte radi túto časť tvorby, určite ste si prišli na svoje.

Tento zvuk celkom celistvo pospájali s novšou tvorbou, pri ktorej "oldschooleri" ohŕňajú nosom. Na koncerte to však v spojení so starými hitmi nadobudlo úplne iný rozmer a zmysel. V konečnom dôsledku mi tak na koncerte vôbec nevadili ani nové skladby, ktoré sa už nesú skôr v štýle súčasnej "electro-rockovej" tvorby á la Pendulum. Práve týmito skladbami dokázali publikum správne vypumpovať a dokázali, že nové skladby naživo skutočne fungujú. Prodigy tak "uspokojili" obe skupiny fanúšikov a určite aj organizátorov - dokázali zabaviť plnú sálu PKO.

A tretí pohľad? Cez objektív... fotenie síce prebiehalo v bojových podmienkach, ale pózujúci Keith bol aj tak výnimočným zážitkom...

Liamov blog

Deň pred bratislavským koncertom dostali fanúšikovia zaregistrovaní v newsletteri oficiálnej stránky Theprodigy.com odkaz na blog Liama Howletta, v ktorom zakladajúci člen kapely napísal: "Keďže sme na pár týždňov mimo, napadlo ma, že vám trochu priblížim život na turné z môjho pohľadu - keďže sa týmto turné vraciame naspäť do starých dobrých čias, rozhodli sme sa, že Európu precestujeme autobusom. Znie to ako nič - ak milujete každú noc tráviť 9 hodín v prevracajúcej sa truhle, ktorá má 2 x 0,7 metra, tak to môže byť niečo pre vás... ale zatiaľ to bolo OK, aj po koncertoch sa vždy dobre nasmejeme. Je to ako kempovanie s priateľmi - len to vstávanie o piatej v čase najväčšieho mrazu!"

Liam v blogu pokračoval svojimi dojmami z prvých koncertov v Škandinávii, kde bolo "sk*rvene zima" a v Nemecku, kde si svoj koncert užili najmä v Kolíne nad Rýnom. Označil ho za najlepší, aký v Nemecku kedy odohrali. Blog písal počas ich zastávky v Amsterdame (5.3.), kde sa posťažoval na ubytovanie: "Práve sme došli do Amsterdamu. Momentálne teda nie som v tom ľadovom autobuse, ale v úbohom prašivom hoteli. Jedna vec, ktorú fakt neznášam je, keď hotel minie kopec prachov na recepciu, takže si pri príchode pomyslíš 'Hej, toto je paráda' - a potom, keď prídeš do svojej izby, zrazu sa to zmení na zasranú dieru. To by malo byť považované za zločin. Vidíte, toto sú tie malé veci, ktoré zavážia, keď je človek na turné... Tí klamárski bastardi! Asi sa pôjdem poobzerať po nejakom coffee shope... Síce už nehúlim, ale rozmýšľam, že potom by tá izba mohla vyzerať lepšie."

Setlist skupiny The Prodigy na koncerte v Bratislave:

1. World's On Fire
2. Their Law
3. Breathe
4. Omen
5. Poison
6. Warriors Dance
7. Firestarter
8. Run with the Wolves
9. Voodoo People
10. Commanche (The Big Gundown)

Prídavky:

11. Invaders Must Die
12. Diesel Power
13. Smack My Bitch Up
14. Take me to the Hospital

--
Zdroj: SITA (hlavná časť reportáže + setlist)
Text: Ľubomír Panák (Tri pohľady fotografa), Patrik Marflák (Liamov blog)
Foto: Ľubomír Panák