Každý klubový koncert je iný. Môžete s jednou kapelou obehnúť kluby krížom-krážom a neprestanete sa čudovať ako odlišne to všade funguje. Hneď úvodné koncerty turné s názvom Cirque de Ville v zložení The Swan Bride a Billy Barman s hosťujúcimi Talkshow sú toho živým dôkazom. "Martin zabil a my sme zabili Žilinu!!" - prečítate si aj na Facebooku...

Okrem toho, že sa martinské Zábavné centrum Kocka stalo odrážacím mostíkom celej šnúry, s čím býva občas spojený počiatočný chaos, trpí i veľmi zlou akustikou.

V miestnosti ojedinelého tvaru však vďaka tomu trpeli najmä diváci. Po prvotnej dávke energie od kapely Talkshow sa k slovu dostali The Swan Bride, ktorí koncert začali opatrným prevedením synthpunkových Suicide. Prirodzené zakomponovanie nových songov z pripravovaného albumu do celej štruktúry playlistu spôsobilo, že sa ľudia chytili aj na neznáme veci. Ku koncu sa na pódium predral Milly (Billy Barman). Namiesto nečakanej spolupráce so Swan Bride ešte nečakanejšie oznámil koniec akcie. Dôvodom sa stalo rušenie nočného kľudu a tak o desiatej Martin utíchol a partia okolo chalanov v štýlových vestách sa presunula do neďalekej Žiliny, kde sa bavila až do rána.

Úplne opačne to vyzeralo na druhý deň v Smerr pube v Žiline. Vysoká návštevnosť a dobrý priestor zrejme zapríčinili, že keď na pódium vybehli Talkshow bolo evidentné, že ten večer nebude len o niekoľkých songoch, ktoré zahrá "niekto" "niekde". Medzi drevenými lavicami sa nazhromaždila už o ôsmej večer pekná skupinka ľudí, ktorí dokázali týchto hrdých indie rock'n'rollových nadšencov ohodnotiť ako sa patrí, čo im Talkshow vrátili spŕškou nadupaných pesničiek.

Vďaka martinskému incidentu sa prvýkrát v obmenenej zostave dostali k mikrofónu aj Billy Barman. Novú tvár talianskeho bubeníka Georga na seba prebral Ivan a napriek internacionálnemu zoskupeniu celého tohto bandu, ktorého členovia sú vraj rozlezení v rámci celej EU, a neskúšajú príliš často, pôsobil ich prejav na pódiu zohrato. Výborne zvolenými cover verziami a príjemným neafektovaným vystupovaním si získali každého v miestnosti.

Veľkú výhodu domáceho hráča mali The Swan Bride. Frontman Maťo zjavne povzbudený uvoľnenou atmosférou a tlačenicou v prvých radoch pridal do svojho vystúpenia veľkú dávku spontánnosti, ktorá vyvolávala pod pódiom šialenstvo. Úspech nových skladieb a vôbec úspech celej akcie zaklincovali na tretíkrát vytlieskaným prídavkom a výkrikom 'Ride on'.

Ride on, yeah, rock'n'roll. Bodaj by sa týmto smerom uberala celá tour. Najbližšie koncerty budú zmapované z bratislavského Randalu, trenčianskeho Piano clubu a prievidzského Diwadla už tento štvrtok, piatok a v sobotu!!



--
Text: Katarína Šamajová
Foto: Ivana Ondrejová

Súvisiaci interpreti: Billy Barman, Talkshow