Klub za zrkadlom opäť privítal zahraničných hostí. Tentokrát nimi boli belgickí Zita Swoon, ktorých si mohli fanúšikovia pamätať z vystúpenia v bratislavskej A4ke v decembri 2007 alebo ako objav vlaňajšej Pohody.

Festivalové zážitky pripomínali i pristavené turnikety či pivo predávajúce sa hneď pri vchode do klubu. Ak ste však čakali, že sa pohodlne usadíte na stoličky pod pódiom, technické riešenie vás mohlo prekvapiť.

Žiadne javisko - priestor uprostred sály okupovala aparatúra, ktorú zo všetkých strán obkľučoval dav ľudí.

S touto zmenou sa najprv musela popasovať bratislavská skupina Diego, ktorá v stredajší večer reprezentovala domácu scénu. "Feeling bol samozrejme iný, ale bolo to spôsobené hlavne technickým riešením. Zita Swoon to počujú zo svojich nástrojov, my sme trošku hlasnejší a tým, že sme nemali odposluchy, to bolo pre nás nové," vyjadril sa spevák a textár v jednom Diego Kukliš. Napriek tomu však koncert prebehol bez problémov.

V priestore, ideálne zvolenom aj pre fotografov, ktorí si jednotlivých hudobníkov mohli odfotiť naozaj zblízka, sa do "popredia" dostali i ostatní členovia kapely. Z dobre zvoleného uhla pohľadu ste si mohli do detailov pozrieť prácu bubeníka či zadky jednotlivých členov.

Takmer po hodine začala prestavba aparatúry pripravujúca sa na belgických kolegov. Tých si nenechal ujsť ani Diego Kukliš s kapelou: "Je to výborný nápad, naživo som ich ešte nezažil, počul som len nejaké záznamy. Určite však ostanem až do konca."

Spomínaný koniec prišiel po vyše jeden a pol hodine. Presne toľko trvalo vystúpenie zoskupenia Zita Swoon, ktoré si svoje začiatky píše do rokov deväťdesiatych. Ich koncerty sa však nenesú v duchu jednotvárnosti a "obyčajnosti". Príkladom toho môže byť projekt 'Dancing With The Sound Hobbyist', kde spájajú hudbu a tanec či Big Swoon, ktorý je tradične pódiový, avšak predsa "swoonovsky" iný.

Na Slovensko pricestovali so svojím originálnym projektom 'A Band In A Box'. Presne ten umožňuje fanúšikom bezprostrednú blízkosť k hudobníkom a rúca pomyselné bariéry medzi zvyčajným pódiovým a podpódiovým priestorom.

Slovenské publikum to vďačne ocenilo, miestami obrovským potleskom, inokedy zase hrobovým tichom a so zatajeným dychom. O to sa postaral najmä spevák a gitarista Stef Kamil Carlens, ktorý sa vžil do úlohy rozprávača hudobných príbehov, raz veselých, inokedy smutných. Prítomné obecenstvo si doslova podmanil a na záver koncertu mu doprial prídavok.



Zoznam odohraných piesní Zita Swoon:

Quand meme content
Thinking about you all the time
Hey you, whatshadoing?
Big black TV cat
Shall I let this good man in?
Leave the town
De quoi a besoin l´amour?
Ice guitars
I feel alive in the city
L´opaque paradis
Je range
Moondance
Hot hotter hottest
Everything is not the same
Still half my friend?
Our daily reminders
Infinite down
Moving through life as prey

S projektom 'A Band In A Box' sa kapela najbližšie predstaví už dnes (17.4.) večer v maďarskej Budapešti.

--
Text: Eva Brezovská
Foto: Magdaléna Vinterová – Hudba.sk