Po nedávnom comebacku formácie Collegium Musicum po dvanástich rokoch sa na košickom koncertnom pódiu objavila ďalšia legenda, koncertne hyperaktívna Fermata. Koncert v GeS klube 21. apríla 2009 potvrdil, že tvorba Fera Grigláka a spol. nestratila rokmi na sile a autentickosti.

Mnohé staršie kapely postihne osud, že ich skladby rokmi upadnú do všednosti. Toto ale určite nie je prípad Fermaty, ktorej hudobné kompozície rokmi dozrievajú ako kvalitné víno.

Hudobná družina okolo gitaristu Fera Grigláka v zložení Fedor Frešo (basa), Peter Preložník (klávesy) a Igor „Teo“ Skovay (bicie) je vďaka veľkému množstvu odohraných vystúpení skvele zohratá a jej tóny sú vždy čisté a presné. Aj napriek tomu, že sa v utorok kapela sťažovala na brumenie v odposluchoch, z hlavných reproduktorov sa na ľudí valili energické a kryštalicky čisté tóny kompozícii, ktoré boli malou exkurziou po diskografii tejto legendy.

Večer odpálila jedna z najslávnejších skladieb 'For Huascaran', ktorú nasledovala tvorba pokrývajúca prevažne novšiu diskografiu kapely. Najviac zastúpený bol album 'X' (1999) kompozíciami 'Full Power', 'Part I', 'Rendez vous' a 'Perpetum III'. Nedotknutý neostal ani posledný sólový album Fera Grigláka 'Next' (2005), z ktorého odznela rocková 'You and Me' a taktiež groovmi naplnené 'City'. Po dlhých pätnástich rokoch sa svojej koncertnej premiéry dočkala chytľavá satrianiovská balada 'Love Time' z albumu Real Time (1994).

Fermata počas dvoch koncertných kôl šlapala ako dobre namazaný Cadillac, ktorý rokmi nestratil na kráse, sile ani vitalite. Na záver si publikum vypýtalo prídavok, ktorým nemohlo byť nič iné ako 'Spomienka na Amsterdam', romantická bodka za príjemným hudobným večerom.












--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová

Súvisiaci interpreti: Fermata