Od južnej hranice sa k nám neustále valia zástupy skvelých hudobníkov, ktorí hrajú spôsobom, že z toho neraz padá sánka. Tentoraz si to do košického GeS klubu namierili 22. apríla 2009 mladí a progresívni Special Providence.

Napriek malej návšteve to v stredu v GeS klube vrelo od začiatku až do konca. Po utorkovom koncerte na prešovskom jazzovom festivale si sem našli cestu Special Providence, ktorí fungujú od roku 2004 a stihli vydať dva albumy 'Space Café' (2007) a 'Labyrinth' (2008).

Special Providence priniesli na Slovensko veľmi kvalitnú vzorku typickej maďarskej rytmiky a hudobný feeling, ktorý je ťažko popísateľný, no je v hre našich južných susedov veľmi špecifickým a rozpoznateľným javom. Vzniká tak štýl, ktorý by sa dal nazvať ako "stepný jazz".

Zostavu tejto mladej formácie tvoria energický a večne vysmiaty bubeník Ádám Markó (známy aj zo spoločného pôsobenia s Davidom Kollárom a jeho Projektom 3), majster sedemstrunovej elektrickej gitary Márton Kertézs, basgitarista István Bata, ktorého tvrdé a presné basové linky výborne podporovali rytmiku kapely, no popritom zároveň vytvárali svoje vlastné éterické svety. Zostavu uzatvára klávesák Zoltán Cséry, ktorého kvôli jeho nižšiemu vzrastu a vysokému klávesovému arzenálu, ktorý obsluhoval, nebolo na pódiu až tak dobre vidno, no o to viac bolo možné počuť, ako svojou hrou a citom pre správny zvuk v správnom čase dával komplikovaným kompozíciám kapely myšlienku a dej.

Playlist Special Providence (viď foto č.1) tvorila veľmi vkusná a pulzujúca kombinácia jazzových groovov, jemných balád s príjemnými klavírnymi a gitarovými motívmi a hardrockových, miestami až metalových pasáží s dvojkopákom silným ako hrom. Jediným negatívom koncertu zostáva len fakt, že jednu z najlepších skladieb večera s názvom 'Lava' kamera reportérov Hudba.sk bohužiaľ nezachytila.















--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová