Nedeľa 3. mája 2009 sa v zaplnenom košickom klube Veritas niesla v duchu jazzových emócií a groovov. Svoje malé slovenské turné tu v tento večer začala americká jazzová formácia Steve Clarke Trio, ktorej predkapelou na turné sú mladí Banskobystričania Kubiz.

Tento večer bol zaujímavou konfrontáciou čistokrvného jazzového temperamentu hudobníkov z Ameriky, kolísky jazzu a slovenskej mladej jazzovej krvi. Atmosféru večera umocnil navyše aj fakt, že tento koncert bol zároveň na dlhú dobu poslednou akciou v klube Veritas, ktorý teraz čaká niekoľkomesačná rekonštrukcia priestorov.

Napriek tomu, že väčšina návštevníkov si prišla vychutnať najmä koncert amerických hudobníkov, bez povšimnutia nezostalo ani vystúpenie mladej banskobystrickej predkapely Kubiz, ktorá funguje len od minulého roku (no vôbec na to nevyzerá). Zostavu tvoria Lukáš Kubicina (bicie), Tobiáš Kubicina (basa), Matúš Miženko (trumpeta), Martin Bukový (klávesy) a gitarista Branko Jakubis (gitara). Na nedeľnom koncerte vypomáhali aj perkusionista Robo Onderík a hráč na priečna flautu Martin Ryboš.

Emocionálne jazzové a funky kompozície tejto kapely nezostali v publiku nepovšimnuté. Steve Clarke sa v exkluzívnom rozhovore pre Hudba.sk vyjadril o Kubize ako o kapele, ktorá má „svetlú budúcnosť“. Uvidíme, ako sa naďalej bude dariť týmto mladým hudobníkom, ktorí by v budúcnosti mohli byť výrazným oživením našej hudobnej scény, potenciál na to určite majú.

Presné tóny, kus pravého amerického jazzového temperamentu, zložité rytmické zmeny a to všetko so šarmantným úsmevom na tvári priniesli na pódium pár minút po Kubize hudobníci formácie Steve Clarke Trio zloženej okolo ľavorukého basgitaristu z Bridgeportu v Connecticute menom Steve Clarke - klávesista Pat Marafiote a bubeník Chris Stanley.


Steve Clarke je muzikant, pedagóg, producent a štúdiový inžinier, ktorý je v našich končinách dôverne známy najmä vďaka Lacovi Déczim a jeho zoskupeniu Cellula New York, s ktorým s menšími prestávkami spolupracuje už od roku 1988. Je takisto zakladateľom labelu Hop-N-Bop Records, v ktorom Steve vydal všetky svoje doterajšie albumy. So slovenskom existuje ešte jedna väzba a tou je jeho basgitara z dielne majstra Sivčáka.


Steve Clarke Trio si prvé slovenské vystúpenie evidentne vychutnávalo a publikum sa po celý čas zabávalo spolu s ním. Jadro koncertného playlistu tvorili najmä skladby z aktuálneho albumu 'New Beginnings', ktorý vyšiel len pred pár dňami. Steve, Pat a Chris predvádzali po celý čas veľký kus svojho umenia a práve tento zdravý a vhodne dávkovaný exhibicionizmus bol tým najlepším komunikačným nástrojom medzi trojicou umelcov a publikom. (Nielen) v skladbe 'Forward Motion' predviedli svoje zručnosti všetci traja hudobníci, keď po basovom Steveovom sóle s ukážkovým slapom nasledoval Patov dynamický klávesový part a skladbu uzavrel Chris so svojou v ten večer tradične zbesilou energickou bubeníckou "uzávierkou". Jemné a pôsobivé boli aj baladické kompozície, ako napríklad 'Baghdad Bob' s nádherným klávesovým resp. klavírnym soundom.

O tom, že košickému publiku sa vystúpenie amerických jazzmanov páčilo svedčí aj počet predaných a podpísaných cédečiek a plagátov po koncerte.

Slovenské turné Steve Clarke Tria pokračuje 7. mája koncertom v Banskej Štiavnici (Amfiteáter) a o deň neskôr 8. mája v banskobystrickom Klube 77.













--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová