Duo Longital z bratislavských Dlhých dielov si to v rámci svojich koncertných potuliek zamierilo v sobotu 7. júna 2009 do prešovského klubu Christiania, kde na nich čakala malebná a do posledného miesta zaplnené letná terasa.

Dano Salontay a Šina sú dlhé roky významnými postavami na našej hudobnej scéne, sú to hudobníci, ktorí búrajú bariéry nie len hudobné, ale aj bariéry medzi publikom a účinkujúcimi, čím sa ich skladby stávajú ešte viac pravdivé a koncert o to viac bezprostredný.

Takúto príjemnú interakciu navodili počas sobotného večera skladby z playlistu, ktorý bol orientovaný najmä na minuloročný album 'Gloria', odznela z neho viac ako polovica pesničiek. Malým ohliadnutím za predošlou tvorbou boli pesničky z 'Výpravy' ('Drzka', 'Modrý plyn', 'Na mori'). Danovi a Šine to spolu pekne spieva, zvládajú svoje skladby bravúrne tak akusticky ako aj za použitia efektov. Pesničky sú zaranžované veľmi pestro, strohé aranžmány sa striedajú s drajvom nabitými sólami a zbesilými beatmi, čo núti publikum k permanentnej pozornosti. Príjemným zistením je, že skladby, ktoré silne rezonujú na albumoch, vyvolávajú nemenej silné zimomriavky aj na koncerte. To platí tak pre "indiánsku" 'Drzku' z 'Výpravy', ako aj pre 'My dve' a 'Gloriu' z aktuálneho albumu. Niektoré skladby sú navyše akoby stavané na koncerty a vyniknú hlavne naživo ('Červená modrá').

Napriek tomu, že na pódiu sa ocitajú len dvaja živí hudobníci, zvuk je úplný a neznie sterilne, umelo. Napomáha tomu aj zaujímavá interakcia medzi živým a neživým, v tomto prípade spojenie hudobníka s technikou - XiDiNim a hlavne Lemur Jazz Mutant sú síce "len" stroje, ale pri správnom použití aj z nich možno vycítiť muzikantskú dušu.

Stretnutie s Longitalom je nezabudnuteľným okamžikom a uplynie vždy akosi veľmi rýchlo, ostatne ako všetky príjemné veci v živote. Záverečná skladba večera - prídavok 'Gloria', bola teda oslavou tohto večera a zároveň premostením k všetkému dobrému, čo nás v budúcnosti ešte len postretne.















Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová

Súvisiaci interpreti: Longital