S koncertmi svetových hudobných legiend akoby sa na Slovensku vrece roztrhlo – meno, ktoré mnohí v minulosti považovali za synonymum reggae sa 28. októbra predstavilo i v bratislavskom PKO. Britská formácia UB40 vedená Robinom Campbellom si pre svojich fanúšikov v srdci Európy pripravila skoro dvojhodinový koncertný program. Bolo to ale dosť?

"Je to celé príliš statické a svojim spôsobom jednotvárne. Proste mi to pripadá, ako keby si povedali, že keď to hrali už stokrát, tak si to zahrajú aj ten stoprvý a nejako to už len vypáli." – odpovedal na našu otázku jeden z mnohých návštevníkov nespokojne odchádzajúcich uprostred koncertu.

"Jamajské rytmy už nie sú to, čo bývali – chlapci to už zjavne majú za sebou," podotkol so smutným úsmevom ďalší z na zemi sediacich ľudí, mávajúc malou vlajkou Jamajky.

Kapela, ktorá svoj vznik datuje do roku 1978, započala miestami až rozpačitý koncertný výkon skladbou '1 in 10' nasledovanou známejšími 'Wear You To The Ball', 'Cherry Oh Baby' či 'Many Rivers' mapujúc tak dlhoročnú históriu svojej existencie. Zvukovo nevyvážené a prebasované tóny jednotlivých nástrojov dávali zaniknúť ešte stále plnému hlasu frontmana kapely, ktorý polo-uvoľnenú/polo-driemavú náladu v sále nezdvihol ani občasnými výkrikmi "Bratislava!" či "Slovakia, c'mon!".

Skladby, na ktoré čakala snáď celá, pre upresnenie z polovice zaplnená (či z polovice prázdna) estrádna hala PKO, prišli až na záver hudobného defilé UB40. 'Red Red Wine', 'The Way You Do The Things You Do' a '(I Can't Help) Falling In Love With You' ponúkli decentnú bodku za prevažne diskutabilným večerom, ktorý otvorila energiou nabitá slovenská ska kapela Polemic.

Spýtali sme sa teda vás, ako vnímate vystúpenie jednej zo stálic tuzemskej hudobnej scény: "Som sklamaná, ešte nikdy sa mi nestalo, aby predkapela prekonala headlinera – čo už, na Slovensku je možné snáď všetko..." "Ten začiatok bol fajn, aspoň sme si zaskákali na Komplikovanú, Škandál a Ja som to vedel. K UB40 mi chýbal ešte nejaký ten tropický drink, možno lehátko a bolo by to fajn." "Zaujímavé, chytľavé a povedal by som, že aj porovnateľné s UBčkami." "Ja neviem, najprv tí preenergizovaní Polemici a potom tie soľné stĺpy z Británie – sa akože pretekali, že kto predvedie lepší extrém?!"

Setlist:

1 in 10
Here I Am
Wear You To The Ball
Sing Our Own Song
Homely Girl
Cherry Oh Baby
Rainbow Nation Medley
Higher Ground
Many Rivers
Dance Until The Morning Light
Kingston Town
I'll Be There
Reggae Music
Baby
Rat In My Kitchen
Johnny Too Bad
Red Red Wine
The Way You Do The Things You Do
(I Can't Help) Falling In Love With You



Text: Miroslav Meňhert
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Polemic, UB40