Pre mnohých hudobných fanúšikov predstavuje bratislavská kapela Živé kvety výnimočný zjav na slovenskej hudobnej scéne. Ich texty sú inteligentné, nenudia a triafajú do čierneho. Hudba atmosferická a zároveň živá, pohodová - tak akurát. Toto undergroundové zoskupenie nedávno pokrstilo v Prahe svoj v poradí už siedmy album s názvom 'Zlaté časy'. Vo štvrtok 10. decembra a v piatok 11. decembra prišla na rad jeho slovenská premiéra v bratislavskom klube Randal.

Krstným otcom bol po oba večery "Pišta" z Vandalov. Jeden večer pokrstili LP, druhý CD.

Ako líderka kapely vtipne poznamenala: "Ostáva pokrstiť už iba mp3-ku." Ku krstom pridali Živé kvety samozrejme aj plnohodnotné koncerty.

Nový album zo svojho hniezda vypustilo opäť vydavateľstvo Slnko records, a to 11. novembra. Odvtedy sa o svoju priazeň u poslucháčov uchádza samostatne, ako plnohodnotný mladší brat svojich predchodcov.

Tými boli u toho istého vydavateľstva albumy 'Na mojej ulici' (2004), 'Sloboda' (2005), 'Bez konca' (2007) a '12 + 1' (2008). Pod inou hlavičkou vydali Živé kvety na začiatku svojho pôsobenia ešte nahrávky 'Živé kvety' (2000) a 'V dobrom aj v zlom' (2003).

Ako predkapela na oboch bratislavských koncertoch vystúpil Frank Winter. Predstavenie speváka s akustickou gitarou sa v piatok začalo krátko po deviatej. Za podpory dvoch ďalších gitaristov ponúkol už slušne naplnenému Randalu v hodinovom vystúpení pohodovo ladené nabudenie.

Čo sa chystalo po ňom, malo byť oveľa živšie a Randal sa neprestal zapĺňať.

Živé kvety na pódiu vyrástli a zlaté časy pre fanúšikov zavládli krátko pred desiatou hodinou večer. Zostava Lucia Piussi (spev, gitara, texty), Peter Bálik (gitara), Agnes Lovecká (bicie, husle, spev), Juraj Mironov (basgitara, akordeón, spev) a Jakub Kratochvíl (gitara, spev) sa do tejto podoby formovala od roku 1994.

Lucia Piussi presvedčiť o zmysluplnosti svojich textov poslucháčov vie. Nejedná sa o plytké odrhovačky, na ktoré zabudnete okamžite po ich vypočutí. Pomáha jej v tom jej výnimočný, naliehavý spev. Ide ním do hĺbky, zavŕta sa do vašich hláv a prinúti vás rozmýšľať o tom, čo práve počúvate. Ani v Randali tomu nebolo ináč a so zvyškom kapely tak robila do neskorej noci. Zlaté či Živé kvety, živé či 'Zlaté časy'. Sedí to tak aj tak.


Živé kvety: 'Zhnité kvety' (Live @ Randal, 11. 12. 2009)


Živé kvety: 'Silný jak lev' (Live @ Randal, 11. 12. 2009)



Text, foto & video: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Frank Winter, Živé kvety