Brazílska skupina Sepultura v rámci turné, na ktorom oslavuje svojich 25 rokov na hudobnom svete, vystúpila v pondelok 19. apríla v Brne. Jedna z najznámejších metalových skupín odohrala koncert v sále Semilasso. Ako predkapely si legendárna formácia priniesla americkú skupinu Pro-Pain, Crowbar a španielsku metalovú stálicu Hamlet. Celý večer bol v znamení agresivity a melodickej rýchlosti.

Sepultura zavítala do Českej republiky už niekoľkokrát predtým, má tam veľkú fanúšikovskú základňu. Začiatok metalového sviatku v Brne bol naplánovaný na ôsmu hodinu večer, krátko pred otvorením pred Semilassom už nedočkavo postávalo pár ľudí. Keď sa dvere otvorili, ľudia sa pozvoľne, bez zdržaní a tlačeníc dostali na miesto konania koncertu. Zdalo by sa, že bude problém s naplnením sály, no obavy sa našťastie nenaplnili.

Presne o ôsmej večer sa na pódiu takmer bez nacvičovania objavila španielska metalová formácia Hamlet. Prezentovala svoj posledný album 'La puta y el Diablo'. Kapela je veľmi známa v španielsky hovoriacich krajinách, no u nás má s popularitou mierne problémy. Skupina sa pohybovala na pódiu rýchlo, mohli sme počuť skladby ako 'Siete Historias Diferentes' alebo 'Antes y Despues'. Spevák si chvíľu zaspieval spolu s ľuďmi, čím značne rozprúdil náladu v stále zväčšujúcom sa dave.

Po približne 45 minútach sa Španieli rozlúčili a uvoľnili miesto pre "nebeský parný valec" Crowbar. Američania takisto neladili zvuk dlho a už po pár minútach sme ich videli na pódiu. Skupina je považovaná za dôležitú ikonu svetovej hardcore scény. Hovorí sa, že tvorba tejto skupiny je infikovaná neznesiteľným smútkom. Crowbar si pripravili pomerne krátky playlist, ktorý otvorili skladbou 'All I Had', ďalej tam boli kúsky ako 'Lasting Dose', 'New Dawn', 'Burning Your World', alebo posledný song s názvom 'Self'. Dokopy odohrali 9 pesničiek. Pri zhliadnutí a vypočutí skupiny Crowbar mi bolo jasné, prečo získali prezývku parného valca. Pôsobili ťažkopádne, tóny sa pohybovali nízko, občas však zadelili aj rýchle hardcore punk pasáže.

Legenda groove metalovej scény Pro-Pain sa medzitým v šatni chystala na koniec "valcovania" Crowbaru. Kapela, ktorá je na svete od roku 1991, už nie je v Česku žiadny nováčik. Skupinu charakterizuje tvrdá, agresívna tvorba a texty so sociálnym, či spoločenským podtextom. V Brne predstavili najmä ostatnú štúdiovú nahrávku 'No End In Sight'. Na rozdiel od prvých dvoch skupín nechal Pro-Pain svojich fanúšikov čakať asi 30 minút, no keď konečne nastúpili na pódium, začala sa metalcoreová smršť. Od Pro-Pain sme mohli počuť 'In For The Kill', 'Time' či 'State of Mind'. Spevák Gary Meskil dokonca vyburcoval fanúšikov, aby si s ním zakričali "Make War, Not Love". Pro-Pain bola asi najvhodnejším "predvarom" publika pre Sepulturu. Po asi hodine hrania sa pódium pripravilo na nástup hviezdy metalového večera.

Po dlhšom čakaní bolo úvodných pár minút predstavenia bezpochyby pre všetkých silným emočným zážitkom. Do posledného človeka dav skandoval mohutne "Se-Pul-Tu-Ra". Nastala tma, no po pár sekundách sa rozsvietili červené tlmené svetlá, v pozadí bolo počuť pôvodné indiánske zvuky, no keď sa do toho celého priplietol ničivý a mohutný zvuk basgitary, takmer všetci na moment stíchli a mne osobne z toho celého naskočila husia koža. Práve tento moment využila skupina na rýchly presun na pódium. Rozsvietili sa jasné svetlá a všetci ožili z krátkodobého ticha. Všetko sa rozhýbalo a tempo sa zrýchlilo. Nová Sepultura sa prelínala so starou. Veľká časť odohraných piesní bola z posledného albumu 'A-Lex', no dopĺňali ich aj songy z predošlých nahrávok. Nechýbali ani staré hity ako 'Refuse/Resist' alebo 'Territory'.

Fanúšikovia tejto skupiny sa delia na dve časti: tí, čo majú radšej starú Sepulturu za čias Maxa Cavaleru, a tí, ktorým lahodí rýchla a brutálna nová Sepultura na čele s Derrickom Greenom. Zdalo sa však, akoby na koncertoch tieto rozdiely pominuli a každý si našiel, či už v starej alebo v novej Sepulture, to svoje obľúbené. Koncert sa ale, tak trochu na škodu, až priveľmi podobal tým predošlým, skupina nie je v tomto ohľade príliš inovatívna. Jedine po skladbe 'Innerself' sa počet členov skupiny zvýšil na sedem a sálou zazneli indiánske rytmy z perkusií. Schyľovalo sa ku koncu koncertu, zahrali predposlednú 'Conform' a po nej povinnú jazdu 'Roots'. Sepultura a aj skalní fanúšikovia dali posledné zvyšky energie do tejto bodky za 90-minútovým predstavením.

Brazílska legenda, ktorej zostava sa od jej vzniku veľakrát zmenila, predviedla v Brne oku i uchu lahodiaci zážitok. Decibely utíchli asi o jednej hodine ráno. Nie príliš veľká sála Semilassa bola úplne naplnená, na koncert sa prišlo pozrieť asi 1 500 ľudí.



Setlist Sepultura:

1. A-Lex
2. Arise
3. Refuse/Resist
4. D.E.C
5. Filthy Rot
6. What I Do
7. Convicted In Life
8. Attitude
9. We’ve lost You
10. Treatment
11. Troops of Doom
12. Septic Schizophrenia
13. Sepulnation
14. Slave New World
15. Territory
16. Innerself
17. Conform
18. Roots

--
Autor: Tomáš Lacika
Foto: Tomáš Lacika

Súvisiaci interpreti: Sepultura