Koncom septembra sa projekt Jazz ide do školy predstavil naživo na ôsmich koncertoch v siedmich slovenských mestách. Prinášame exkluzívnu videoreportáž a fotografie, ale aj zápisky z turné, ktoré pre Hudba.sk poskytla autorka projektu Lucia Lužinská. Návštevníci koncertov získali nielen nové vedomosti, niektorí z nich si odniesli aj hodnotné hudobné ceny. Podobný cieľ - poučiť širokú verejnosť a zároveň odmeniť tých, ktorí preukážu svoje poznatky o jazze - má aj e-learningový projekt Jazz ide do školy, ktorý dnes (4.10.) odštartoval na www.jazz.sk.

Hudba zavítala do škôl

Lucia Lužinská a skupina All Time Jazz na čele s gitaristom a aranžérom Borisom Čellárom sa rozhodli vyraziť na edukatívne turné už po tretíkrát (prvé dva ročníky sa uskutočnili pod názvom Jazz Goes to School). Študentom stredných škôl a ďalším záujemcom o netradičnú "hudobnú výchovu" ukázali, že tento v súčasnosti, čo do prezentácie v médiách, menšinový žáner je skutočne pre každého.

Návštevníci ôsmich koncertov vďaka interaktívnemu programu získali informácie o rôznych hudobných nástrojoch a ich "mieste" v jazzovej skladbe, dozvedeli sa ako funguje súhra medzi jednotlivými členmi kapely, alebo ako správne swingovo tlieskať a kedy oceniť jazzové sólo potleskom. Projekt však prezentuje jazz aj v "širších súvislostiach", podľa slov Borisa Čellára by sa mohol volať "Hudba ide do školy". Jeho cieľom je totiž ukázať jazz ako jednu zo súčastí vývoja hudby, ktorá vychádza z klasiky, gospelu a blues, a ktorá sa od svojho vzniku neustále vyvíja a ovplyvňuje žánre, ktoré sa objavili neskôr.

Študenti tak na názorných ukážkach spoznali vplyv jazzu na súčasné trendové žánre ako rock, pop alebo hip-hop. Snahu osloviť mladé publikum ich "vlastnou rečou" preukázala speváčka a moderátorka koncertu Lucia Lužinská hneď na začiatku, keď jej úvodnému príhovoru predchádzal videopozdrav známej speváčky Tiny. Tá vo videu porozprávala o svojich spoluprácach s jazzovými hudobníkmi a priznala, že sama jazz miluje a raz by ho chcela aj spievať.

Na pódiu sa okrem Lucie Lužinskej a Borisa Čellára predstavil aj bubeník Peter Solárik, hráč na kontrabas Róbert Ragan a za klávesami hosť zo Slovinska a hudobník vekovo najbližší publiku, Gregor Ftičar. Na bratislavských koncertoch však vystúpil aj chlapec, ktorý je ešte mladší než samotní diváci. Trinásťročný bubenícky zázrak Dávid Hodek svojím zanietením a hrou ukázal, že jazz môže aj mladých hudobných fanúšikov osloviť natoľko, že sa mu začnú sami venovať.

Samotný program koncertu bol popri ukážkach hrania na jednotlivých nástrojoch a spoločných vystúpeniach kapely popretkávaný videoukážkami a interaktívnymi vsuvkami, do ktorých sa zapájalo i samotné publikum. Veľký úspech zaznamenala najmä aktivita, pri ktorej Lucia s pomocou dobrovoľníkov z publika a loopovacej stanice na pódiu nahrala skladbu. Účastníci tejto živej improvizácie si domov odniesli flauty, navyše na každom z koncertov jeden z divákov, ktorý správne odpovedali na otázky v anketovom lístku, vyhral gitaru.


Jazz ide do školy 2010 - videoreportáž z koncertu v Trenčíne, 27. 9. 2010

E-learningová online hra

Od dnešného dňa pokračuje hudobné vzdelávanie v zábavno-súťažnej forme aj na webe, kde Luciu Lužinskú a All Time Jazz nahrádzajú sympatické animované postavičky. Na stránke www.jazz.sk si s nimi môžete zahrať hru, v ktorej je vašou úlohou poskladať jednotlivé zvukové stopy tak, aby do seba zapadali. "Formou hry chceme umožniť komukoľvek nahliadnuť do zjednodušeného procesu komponovania, či aranžovania. Hráči tak môžu zistiť, že výsledný song pozostáva z častí, ktoré spolu istým spôsobom komunikujú a práve v takomto 'rozhovore' často vzniká niečo nové," hovorí Boris Čellár, ktorý sa s myšlienkou jazzovej online aplikácie pre širokú verejnosť pohrával už pred prvým ročníkom Jazz Goes to School v roku 2008.

Dvojmesačná interaktívna hra bude pozostávať z troch kôl a prevedie svetom jazzu a modernej hudby každého, kto má chuť vzdelávať sa a dozvedieť sa viac. Veľkou motiváciou pre internetových "študentov" budú ceny, ktoré budú môcť získať najúspešnejší absolventi. Ten najlepší si odnesie notebook s hudobným programom a možnosť vylisovať si päťsto CD s vlastnou tvorbou.

Fotoreport z koncertu v Bratislave, 28. 9. 2010
(foto: Tatiana Bérešová)



Pohľad Lucie Lužinskej na koncerty Jazz ide do školy 2010

20. 9. - slnečný deň, koncert v GES klube v Košiciach
Košice boli aj tento rok veľmi pozitívne naladené na hudbu, v GES klube bolo krídlo, dobrá akustika a vnímavé obecenstvo. Študenti živo reagovali, bola som prekvapená, že automaticky tlieskali po sólach, čo občas ľudia nevedia ani na jazzových koncertoch, odpovedali správne na otázky z hudobnej oblasti a spoločná krátka improvizácia so štyrmi dobrovoľníkmi tiež dopadla výborne. Najpríjemnejším prekvapením bola výhra v podobe gitary, nielen pre výherkyňu, ale aj pre nás. Boris Čellár: "Na prvom koncerte v Košiciach sme vyžrebovali dievčinu, ktorá sa len prednedávnom rozhodla, že sa chce naučiť hrať na tento hudobný nástroj, ale doma mala takú, čo sa jej začala kaziť. Náhoda chcela, že sme jej takýmto spôsobom splnili sen."

21. 9. - slnečný deň, koncert v Kine Scala v Prešove
V Prešove si jedna škola pomýlila miesto, kde sa koncert koná, a tak nakoniec nestihla prísť. Je to škoda pre nich, lebo aj tento koncert v kine Scala bol plný zaujímavých reakcií, po počiatočnom ostychu sa tiež podarilo vytvoriť spoločnú improvizáciu. Gitaru tento raz získal mladý gitarista a, samozrejme, mal z toho radosť.

22. 9. - slnečný deň, koncert v Mestskom divadle v Žiline
Žilina nás privítala krásnym priestorom Mestského divadla. Skvelé bolo aj to, že sme si nástroje mohli z auta výťahom vyviezť doslova až na pódium. Aj tretí deň priniesol správne odpovede, búrlivé reakcie, koncert bol veľmi živý, dokonca sme bezprostredne po ňom dostali e-mail z jedného gymnázia, ktoré prejavilo záujem vidieť projekt ešte raz. Gitaru získala študentka a hoci nehrá na žiaden nástroj, z ceny sa veľmi tešila.

23. 9. - slnečný deň, koncert v Divadle Evanjelický spolok v Banskej Bystrici
Banská Bystrica akoby bola pod vplyvom splnu mesiaca, ktorý v to dopoludnie vrcholil. Od samého rána som sa stretala s nečakanými reakciami ľudí, aj banskobystrické študentské publikum, po iné roky jedno z najlepších, tento rok prekypovalo hyperaktivitou, ktorá bola miestami veľmi prínosná a miestami unavujúca. Istý fanúšik mal potrebu polemizovať o každom slovíčku, ešteže som bola obklopená hudobníkmi z kapely, ktorí na chvíľu plnili aj funkciu ochranky. Gitaru dostal chlapec a bol z toho dosť zaskočený. Ale v konečnom dôsledku sa vystúpenie ukázalo ako veľmi prínosné, hlavne na konci, keď si študenti chodili pýtať tričká s logom projektu, píšťalky a vajíčka-perkusie, ktorými boli na každom koncerte odmeňovaní za správne odpovede a keď nezabudli povedať - "Bolo to veľmi dobré".

27. 9. - upršaný deň, koncert v Posádkovom klube v Trenčíne
Trenčín mal napriek upršanému počasiu vysmiate publikum. Hoci do priestoru ODA prišlo takmer 360 mladých ľudí celý koncert mal skvelú vnímavú atmosféru. Na konci sa rozdávali aj podpisy a mladé fanúšičky sa fotili s hudobníkmi. Prišla sa osobne poďakovať jedna pani učiteľka. Výherkyňa gitary prekvapila otázkou, za koľko by ju mohla asi predať. Nakoniec sme sa zhodli, že je to unáhlená reakcia a že sa možno radšej na nej začne učiť hrať.

Foto z Trenčína - Robert Duras


28. 9. - opäť slnečný deň, prvý koncert v Heineken Tower Stage v Bratislave
Trošku sme tŕpli, pretože v Bratislave prevládal "divoký západ" - školy sa hromadne prihlasovali a odhlasovali, až sme nevedeli, kto nakoniec príde a kto nie. Trochu nám to komplikovalo situáciu a bolo to nefér voči školám, ktoré sme museli odmietnuť a potom sa ukázalo, že pokojne mohli projekt vidieť, lebo niektoré školy jednoducho zabudli prísť. No napriek všetkému to bol nezabudnuteľný koncert v komornej atmosfére Slovenského divadla tanca. Do Bratislavy prišiel autobus s gymnazistami z Trnavy, prišli konzervatoristi z CK aj hendikepované deti. Tie sa dokonca v presile zúčastnili spoločnej javiskovej improvizácie a musím povedať, že s výborným výsledkom. Gitaru získal bubeník. Tešil sa z nej, ale po koncerte zavolal a rozhodol sa ju venovať práve hendikepovaným deťom. Kým na ostatných koncertoch sme mali motivačnú videozdravicu od školopovinného Dávida Hodeka, tentoraz sa ulial za dobrým účelom, svoju hru na bicie predviedol osobne. Bezprostredné odozvy po koncerte boli plné nadšenia.

29. 9. - taký normálny deň, druhý koncert v Heineken Tower Stage v Bratislave
Aj druhý bratislavský koncert mal nevšednú atmosféru. Raz zahaprovala technika a museli sme improvizovať, ale keďže prekvapenia a improvizácia sú v jazze vítané, tak aspoň mal ten deň inú príchuť. Aranžovanie formou kvetov bolo všade veľmi úspšné, začalo sa vždy obdarovaním niekoho, kto mal práve sviatok. Ten dostal malú zasadenú orchideu, no a v tento deň sa kvet ušiel aj dievčatku, ktoré tak nadobudlo presvedčenie, že koncert bol organizovaný pre ňu. Opäť prišiel Dávid. Opäť bolo mnoho osobných ďakovaní. Gitaru získal klavirista a aj ten ju nakoniec daroval pracovno-socializačnému centru.

30. 9. - slnečný deň, koncert v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre
Nitrianske Staré divadlo Karola Spišáka bolo posledným miestom, kam sme s projektom Jazz ide do školy tento rok zavítali. Hovorí sa, že koniec dobrý- všetko dobré, aj keď toto obecenstvo bolo asi najkomplikovanejšie. Malé deti, školáci zo základnej školy, z osobitnej školy aj stredoškoláci. Vystúpenie sa preto dosť predĺžilo a musela som občas hľadať prostriedky ako zaujať. No nakoniec ma prekvapili samotné reakcie. Deti, ktoré sa prišli poďakovať, dojatá pani učiteľka aj starší pán, verný fanúšik, ktorý mi priniesol svoju obľúbenú nahrávku. Osud zariadil, aby gitaru získalo malé dievča, ktoré sa aj počas koncertu aktívne zapájalo. Jej neskrývaná radosť prezradila, že darček sa dostal do správnych rúk.

"Každý koncert bol iný. Prišli mladí, ktorí sa chceli hlavne uliať, no nakoniec nedokázali skryť nadšenie. Vďaka tomuto vidím, že sa oplatí dávať energiu mladým ľuďom. A veľa vďačnosti sa nám dostalo aj od ľudí s rôznym telesným postihnutím, pre ktorých je hudba ešte o čosi viac, ako pre ostatných. Ja sama som sa veľa naučila a za to ďakujem všetkým divákom, hudobníkom, s ktorými som sa stretla na pódiu a tímu, ktorý nás držal pred či za pódiom," zhodnotila koncertnú časť Jazz ide do školy 2010 Lucia Lužinská.

--
Text: Patrik Marflák
Video: Jakub Murko a Robert Duras
Foto: Tatiana Bérešová / Robert Duras
Zápisky z turné: Lucia Lužinská