Večer v znamení crowd surfingu, mosh pitov a neorganizovaného chaosu predviedla štvorica kapiel, ktorých spoločným menovateľom je najmä energia sršiaca z pódia. Legendárnu americkú matcoreovú zostavu The Dillinger Escape Plan doplnili počas koncertu v bratislavskom klube Randal aj kanadskí Cancer Bats, nemeckí The Ocean a Storm of Light. 14. októbra sa úderom siedmej hodiny otvorilo peklo...

Aj napriek tomu, že sa o "miernom" začiatku dá v prípade Storm of Light hovoriť iba veľmi ťažko - kapely, ktoré mali ešte len prísť, toto tvrdenie iba podporujú. Štyridsaťminútové vystúpenie formácie združenej okolo Josha Grahama, známeho najmä vďaka svojej spolupráci s Neurosis, podfarbila celoplošná projekcia a časté zmeny nálad, tak charakteristické pre túto zostavu.

Neveľké priestory Randalu boli preplnené už pár minút po začiatku prvého koncertu – s príchodom nemeckých The Ocean však bola cesta von i dnu beznádejne zatarasená niekoľkými desiatkami skandujúcich fanúšikov. Setlist The Ocean pozostával prevažne zo skladieb z najnovšieho albumu Heliocentric. Skôr doplnkovo pôsobili nahrávky zo starších platní, ktoré sa však stretli s o to búrlivejšími ohlasmi davu pod pódiom.


Storm of Light – Mass

"Brány pekla sa otvárajú, aby mohli prísť diablove psy," kričal jeden z fanúšikov v momente, kedy sa na pódiu ukázala vskutku neurotická kanadská partička Cancer Bats. Mladá kapela si za svoje, relatívne krátke, pôsobenie dokázala vybudovať stálu fanúšikovskú základňu a rešpekt hardcoreovej scény.

Frontman kapely – Liam Cormier – už po niekoľkých odohraných skladbách označil bratislavské publikum za absolútne šialené, aby v zápätí uviedol pieseň Darkness Lives z najnovšieho albumu Bears, Mayors, Scraps & Bones. Práve tá rozpútala to pravé peklo pod i na pódiu. Niekoľko crowd surferov vo vzduchu doplnil nadrozmerný mosh pit a nespútané besnenie celej kapely nabralo na intenzite.


Cancer Bats – "Hail Destroyer" Inc.

Takmer hodinové vystúpenie Cancer Bats skončilo takpovediac v tom najlepšom. Legendárni The Dillinger Escape Plan však plánovali pokračovať tam, kde ich polooficiálna predkapela skončila.

Pätica Greg Puciato (spev), Ben Weinman (gitara), Jeff Tuttle (gitara), Liam Wilson (basgitara) a Billy Rymer (bicie) takmer zničila Randal, a to doslova. Nerátajúc agresívny mosh pit tiahnúci sa temer pozdĺž celej miestnosti a početný crowd surfing - The Dillinger Escape Plan predviedli Bratislave čo je to skutočný mathcore.

Za svoje entré si americká partička zvolila skladbu Farewell, Mona Lisa z ich ostatného albumu Option Paralysis. V duchu najnovšej platne sa nieslo aj niekoľko ďalších nahrávok, ako Gold Teeth On A Bum či Chinese Whispers.

The Dillinger Escape Plan predviedli pravú povahu svojej hudby od prvého momentu na pódiu, a to všetkými dostupnými prostriedkami. Spevák Greg Puciato sa dokonca pokúsil zavesiť na jeden z reproduktorov, aby len o pár chvíľ na to zavolal na pódium niekoľko fanúšikov. K následnému davovému crowd surfingu prispel svojou účasťou aj jeden z gitaristov a po záverečnej dvojici prídavkov aj basgitarista Liam Wilson.


The Dillinger Escape Plan – Setting Fire To Sleeping Giants

Randal ústal mathcoreovú smršť, aj keď s odretými stenami, a už teraz sa pripravuje na obdobné, hoci trochu "umiernenejšie" vystúpenie nórskej gothic metalovej formácie Tristania s holandskými Asrai.

Setlist:
Farewell, Mona Lisa
Fix Your Face
Milk Lizard
Room Full of Eyes
Chinese Whispers
Sugar Coated Sour
Gold Teeth On A Bum
Widower
Black Bubblegum
Lurch
Good Neighbor
Sunshine The Werewolf
Mouth of Ghosts
Panasonic Youth
43% Burnt

--
Text: Miroslav Meňhert
Foto: Obscure.cz

Súvisiaci interpreti: Neurosis