Úvodný večer Bratislavských jazzových dní (BJD) nesklamal - vyvrcholil hromadným tancovaním a spievaním hlavnej sály v PKO. O výbornú náladu sa postarala belgická speváčka Zap Mama, ktorá vystúpila ako posledná. Prinášame exkluzívne fotografie a videá z prvého dňa tohtoročných "džezákov".

Program prvého dňa jednej z najprestížnejších hudobných udalostí na Slovensku odštartovala speváčka, skladateľka a flautistka Sisa Michalidesová a Zimní kúzelníci. V rámci tejto zostavy sa na BJD 2010 predstavili Peter Preložník, Pavol Bereza, Boris Lenko, Milo Suchomel, Anton Jaro, Štefan Bugala, Stanislav Palúch, Július Šoška a Martin Ťažký. Ako druhá v poradí sa predstavila Poľka Aga Zaryan, ktorá pokračuje v tradícii umelkýň ako Shirley Horn, Carmen McRae a Joni Mitchell. Koncert jej kapely s medzinárodným obsadením patril k vrcholom večera.

Na svoje si prišli aj fanúšikovia akordeónu. Nielen tým vyrazil dych svetoznámy Richard Galliano, ktorý patrí k svetovej špičke. Slovenským divákom sa predstavil s kapelou Tangaria Quartet, spoločnosť mu tak na pódiu robili huslista Sebastien Surel, Jean Marc Jafet na elektronickej basgitare a perkusionista Rafael Mejias Vegas.


Richard Galliano Tangaria Quartet na BJD 2010

Záverečný koncert piatkového programu , ktorý Zap Mama odštartovala o polnoci, bol zmesou afrických zvukov, nu jazzu, hip-hopu, latino hudby aj Philly soundu (soulový a bluesový zvuk spájaný s umelcami z mesta Philadelphia, pozn.red.). Na pódiu robila energickej muzikantke spoločnosť kapela a tri vokalistky oblečené v čierno-červených kostýmoch. S naplnenou sálou komunikovala bezprostredná Zap Mama nielen úsmevom, takmer po každej skladbe pridala aj slovenské "Ďakujem". Diváci si od čokoládovej divy potleskom vyslúžili aj prídavok. Z pódia definitívne odišla krátko pred pol druhou hodinou v noci.


Zap Mama na BJD 2010

Dnes na prítomných v PKO čaká opäť bohatý program. Predstavia sa Milo Suchomel Quartet, talianska formácia Roberta Gambarini Quartet, zoskupenie Trombone Shorty & Orleans Avenue z USA aj americká speváčka a skladateľka Lizz Wright. Opäť nebude chýbať ani Pódium mladých talentov. Program štartuje o 19:00.

Fotoreport z piatkového programu BJD 2010



Zap Mama na BJD 2010

>> Ďalšie články a fotoreporty z Bratislavských jazzových dní 2010

--
Text: SITA
Foto a video: Igor Daniš - Hudba.sk