Plácido Domingo, jeden z najznámejších tenoristov na svete, vystúpil vo štvrtok večer v Bratislave. Na prvom slovenskom koncerte ponúkol zaplnenej Inchebe skladby od Richarda Wagnera, Giuseppe Verdiho, Julesa Masseneta či Franza Lehára. Zaspieval aj zopár vianočných piesní, pričom vrcholom bola interpretácia Tichej noci v slovenskom jazyku, ktorú s ním spievala celá hala.

Šesťdesiatdeväťročný Domingo sa na pravom brehu Dunaja predstavil aj so svojím synom Plácidom Domingom juniorom a tiež so sopranistkou Virginiou Tola, ktorú kedysi objavil vo svojej súťaži Operalia. Spevákov a speváčku sprevádzal orchester Štátnej filharmónie Košice dirigovaný svetoznámym Eugenom Kohnom. Jeho syn sa prezentoval tradičnou vianočnou pesničkou My Grownup Christmas.

Argentínčanka Virginia Tola zaspievala napríklad áriu Depuis le jour z opery Louise od Gustavea Charpentiera či D'Espagna Vengo od Pabla Lunu. Spoločne s Domingom pritom predviedli i áriu Piangi, piangi... si... od Giuseppe Verdiho (Rigoletto) či Lippenschweigen z Veselej vdovy.

Trojica samostatných výstupov však patrila aj orchestru Štátnej filharmónie Košice pod vedením Eugena Kohna. Tá sa hneď na úvod predstavila Rakoczi March od Hectora Berlioza (Faustovo prekliatie), pričom v neskorších častiach koncertu nasledovala Overture z Verdiho I Vespri siciliani a napokon Gimenezovo Intermezzo z La boda de Luis Alonso.

V programe mala svoje miesto i Tutte le feste z Verdiho Rigoletta - tá však napokon neozdnela, a to aj napriek tomu, že mala byť pôvodne interpretovaná Virginiou Tola. Na konci základnej časti koncertu čakalo umelcov niekoľko standing ovation, za ktorý sa Domingovci i Tola odmenili niekoľkými prídavkami. Odznela dokonca aj svetoznáma skladba Bésame Mucho z roku 1940 od Consuelo Velázqueza.

Slávny tenorista sa po angažmáne v Bratislave vráti do Viedne, kde tento rok vystúpi ešte dvakrát - 18. a 21. decembra. V januári čaká Dominga koncertovanie v španielskom Madride a vo februári a marci ho ľudia uvidia v Metropolitnej opere v New Yorku.

Plácido Domingo sa narodil v Španielsku v roku 1941. Keď mal osem rokov, jeho rodina sa presťahovala do Mexika, kde študoval na Národnom hudobnom konzervatóriu. V roku 1968 debutoval v newyorskej Metropolitnej opere. Začal organizovať každoročnú súťaž Operalia zameranú na podporu operných talentov a prostredníctvom benefičných koncertov získal milióny dolárov pre obete takých katastrof ako zemetrasenie v Mexiku z roku 1985 či hurikán Katrina z roku 2005. Na celom svete sa stal známym ako jeden z Troch tenorov. Ďalším bol dnes už nežijúci Luciano Pavarotti a tretím je José Carreras. Domingo má na svojom konte niekoľko cien Grammy a od roku 1993 má svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

--
Text: SITA, Miroslav Meňhert
Foto: C&M advertising

Súvisiaci interpreti: Placido Domingo