Bratislavský Ateliér Babylon bol v piatok večer dejiskom zaujímavej spolupráce. Dara Rolins a Dan Bárta pokračujú v spoločnom koncertovaní, ktoré sa začalo už v marci tohto roka v Čechách. S kapelou Illustratosphere ponúkli divákom pestrú šou, pri ktorej si slovensko-česká dvojica aj zatancovala. Hudobne sa od funku a jazzu, cez pop a disco dopracovali až k piesňam zo spoločnej minulosti, keď obaja účinkovali v kapele Sexy Dancers.

Zazneli však aj covery, improvizácie a piesne z repertoáru oboch interpretov. Večer otvorili prerábkou balady How Do You Stop od Joni Mitchell a v podobnom komorne ladenom duchu sa niesla aj prvá polovica koncertu. "Teraz si zaspievame pesničku od speváka, ktorý je skoro dvakrát taký vysoký ako my dvaja dohromady," povedal Bárta a na prekvapenie divákov zaznelo Milovanie v daždi od Richarda Müllera.

Slovné vstupy medzi pesničkami boli osviežené aj Bártovou roztomilou slovenčinou a každý si určite všimol, že "žezlo komentátora" patrilo takmer celý večer práve jemu. Dara sa samostatne predviedla so svojou skladbou Nádych, výdych, ktorá mala veľký ohlas u fanúšikov, Bárta jej následne odpovedal kúskom Městem z albumu Entropicture (2003), ktorý nahral s Illustratosphere. K svojím spoločným koreňom sa vrátili v skladbách Some People a Slim Jim, ktorými dozaista potešili pamätníkov Sexy Dancers.

Na nie veľkom pódiu, ktoré obsadili aj piati členovia kapely Robert Balzar (basgitara, kontrabas), Standa Mácha (piáno), Filip Jelínek (klávesy, perkusie), Jaroslav Friedl (gitara) a Jiří Slavíček (bicie), sa Dara s Danom dokonca pokúsili o tanečnú šou, keď počas Spirits In The Material World od The Police premenili pódium na tanečný parket. Že sa bolo na čo pozerať dokázali prítomní fanúšikovia silným aplaudovaním bezprostredne po tanečnej exhibícii.

Takmer najlepšie odohratou a aj zaspievanou pesničkou sa stala Under The Influence od Jamesa Morrisona, ktorou vo veľkom po prvýkrát uzavreli koncertný večer. Náladou unesení fanúšikovia sa však dočkali aj prídavku a celý koncert ukončila funková vypaľovačka Arethy Franklin Rock Steady, ktorá iba utvrdila fakt, že Dare Rolins a Danovi Bártovi to na spoločnom pódiu naozaj seklo. A to nielen hudobne, ale aj osobnostne.




Dara Rolins a Dan Bárta - Milovanie v daždi (Richard Müller cover)


Dara Rolins a Dan Bárta live

--
Text: Michaela Žureková
Foto a video: Igor Daniš