Presne pred týždňom, v piatok 14. októbra, mal premiéru nový hudobno-zábavný program Štúdia L+S s názvom Music à la cARTe, ktorého cieľom je na pravidelne na divadelných doskách uvádzať zaujímavé osobnosti z oblasti hudby ale aj rôznych iných oblastí kultúrneho života. Boli sme pri tom a sami sme sa presvedčili, že tento koncept funguje - podujatie bolo vypredané a skončilo sa niekoľkominútovým standing ovation.

Zaslúžil sa o to najmä tretí z hostí premiérového vydania - fenomenálny klavirista Marián Varga. Pred ním sa predstavili aj Vašo Patejdl a Kamil Peteraj, o dobrú náladu sa počas večera staralo aj rezidentské hudobnícke trio Oskar Rózsa (basgitara), Martin Valihora (bicie) a Marián Čekovský (klávesy).

Exkluzívny večer, ktorého základom je neformálnosť a nečakané situácie či spojenia, odštartoval práve Marián Čekovský so svojou úpravou pesničky Sklíčka dotykov. Rodák z Humenného sa okrem hrania a spevu neskôr prezentoval aj ako skvelý zabávač, pričom sľúbil, že má dosť historiek aj na ďalšie pokračovania.

Moderátor a dramaturg večera Pavol Danišovič ako prvého hosťa uviedol muzikanta i speváka Vaša Patejdla, ktorý na scéne Štúdia L+S zaspieval niekoľko skladieb. Tentoraz netradične - postojačky a bez klavíra. Na ten ho sprevádzal Čekovský, ktorý s ním v minulosti zvykol hrávať na koncertoch. Patejdlovi intímne prostredie v divadle svedčilo a so špičkovými hudobníkmi za chrbtom ukázal, že vie byť výborným frontmanom. Okrem vlastných piesní sa predviedol aj s anglickou rock'n'rollovou piesňou, ktorú vraj s Elánom zvykli hrávať na svojich prvých koncertoch koncom 60. rokov.

Druhým hosťom programu bol textár a básnik Kamil Peteraj, ktorý sa počas večera taktiež predstavil v menej známej polohe - ako fotograf a výtvarník. Divákov v sále ohúril a pobavil najmä svojím vycibreným zrkadlovým písaním obidvoma rukami súčasne. O vrchol večera postaral spomínaný klavírny virtuóz Marián Varga, ku ktorému sa pridalo trio Rózsa-Valihora-Čekovský. Ich muzikantskú vášeň ocenilo publikum niekoľkominútovým potleskom a ováciami.



Prvý večer Music à la cARTe otvoril v Štúdiu L+S novú tradíciu happeningov, ktoré však nebudú len o hudbe. Každý mesiac sa na tomto podujatí stretnú osobnosti z rôznych umeleckých sfér a scén, ktorých spoločným menovateľom je schopnosť zaujať. Dôležitý nie je žáner alebo štýl, ale humor, nadhľad a charizma - jednoducho všetko to, čo robí umelca dobrým umelcom. Už 18. novembra sa na pokračovaní Music à la cARTe predstaví americká speváčka Kim Davis, ktorú bude takisto sprevádzať trio Oskar Rózsa, Martin Valihora a Marián Čekovský. Slovo však dostanú aj ďalší hostia a iné druhy umenia.

Kim Davis, ktorú v USA preslávila spolupráca s Whitney Houston, Mary J. Blige alebo Aliciou Keys, nebude na Slovensku po prvý raz. Vlani prijala pozvanie Martina Valihoru a spievala v štyroch slovenských mestách.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Zuzana Čižmáriková.

--
Foto: Ctibor Bachratý