Tohtoročná jeseň je na klubovej scéne preplnená rozmanitými hudobnými podujatiami a koncertami, ktoré buď dopadnú mizerne kvôli slabému predpredaju a nízkej návštevnosti, alebo sa ich organizátori naopak tešia z obrovského záujmu fanúšikov a vypredajú sa už niekoľko dní vopred, čo na tunajšom trhu stále patrí medzi paranormálne javy. Špecifický prípad nastáva, keď je koncert vypredaný a zároveň dopadne mizerne, pretože návštevníci si ho v príliš preplnenom priestore nemôžu užiť naplno. To bol, žiaľ, aj prípad očakávaného koncertu Parov Stelar Band v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC).

V rovnakom priestore sa v polovici októbra konal aj festival Electronic Beats, ktorý sa takisto vypredal viac než týždeň vopred. Jeho organizátori dali do predpredaja len 80% lístkov z maximálnej kapacity, ktorú uvádza samotný klub (približne 1000 ľudí). Výsledkom bola akcia, ktorá sa môže pochváliť nielen zaujímavým lineupom, ale aj bezchybne zvládnutou organizáciou a úplným komfortom pre návštevníkov. To isté platí aj pre drum&bassový festival Special Place, ktorý sa na rovnakom mieste konal minulý víkend a ktorého usporiadatelia sa už v minulosti na "predimenzovaní" kapacity MMCčka popálili a poučili.

Agentúra Ore Pole, ktorá organizovala pondelkový koncert rakúskej electro-swingovej skupiny Parov Stelar Band, však pravdepodobne pustila do predaja ešte viac lístkov ako odporúča prevádzkovateľ priestoru a výsledkom bolo množstvo nespokojných návštevníkov, ktorí akciu už počas jej priebehu nelichotivo komentovali.

Nebyť tejto "maličkosti" mohol to byť skvelý koncert. Projekt Marcusa Füredera je jednou z mála zahraničných kapiel, ktorej sa darí vypredávať na Slovensku koncerty a záujem fanúšikov po nich stále neutícha. Po vypredanom minuloročnom koncerte v menších priestoroch Nu Spirit Clubu to kapela naplno rozbalila v lete 2010 aj na úspešnom prvom ročníku Grape Festivalu, a tak bolo jasné, že ďalší koncert v Bratislave, a hneď v najväčšom klube, je "tutovka" – vypredal sa už dva týždne vopred. Bohužiaľ sa opäť ukázalo, že hlavnému mestu chýba kvalitný koncertný priestor s kapacitou okolo 1500-2000 návštevníkov, ktorý by bol v tomto prípade omnoho adekvátnejší a na koncert by sa dostali aj ľudia, ktorým sa lístky tentokrát už neušli.

O tom, že skupina je na vzostupe však svedčia nielen úspechy a "problémy" s vypredávaním jej koncertov na Slovensku. Štatistiky práve prebiehajúceho európskeho turné hovoria za všetko - viac ako polovica koncertov je vypredaná už niekoľko týždňov vopred. Rakúske hviezdy sa na pódium dostali krátko po 22:30 a predstavili sa s novou vokalistkou Cleo Panther. Ľudia, ktorí boli na vlaňajších vystúpeniach skupiny, tak mohli porovnávať, pretože vtedy sa za mikrofón postavila Beate Baumgartner. Energia však vychádzala predovšetkým od inštrumentalistov - trubkára Jerryho Di Monzu a saxofonistu Maxa the Saxa alias Markusa Ecklmayra, ktorých doplnili bubeník Willie Larsson Jr., basgitarista Michael Wittner a za dvoma počítačmi s logom jabĺčka samotný "mozog projektu" Parov Stelar.

Parov Stelar Band vydali v minulom roku svoj ôsmy radový album The Paris Swing Box, ktorý bol spolu s najväčšími hitmi ako Catgroove, Chambermaid Swing, Matilda alebo Libella Swing, obsahom takmer dvojhodinovej energickej show. Koncert, ktorý bol pre Parov Stelar typickou kombináciou housu, electra či drum&bassu so swingom a jazzom 20. až 40. rokov minulého storočia, bol štandardne dobre odvedená práca celej kapely. Cleo Panther ukázala okrem hlasu aj veľkú charizmu a dobre premyslené tanečné figúry. Nemenej výrazná bola dychová sekcia, ktorej stáli členovia Di Monza a Max the Sax si koncert poriadne užívali a svojim fanynkám to dávali markantne najavo.

Na akcii sa pred a po koncerte formácie Parov Stelar Band predstavila aj známa bratislavská nu-jazzová skupina Nu Folder s ako vždy fenomenálne spievajúcou Svetlanou Rymarenko. Kto mal po preriedení klubu chuť si konečne zatancovať, mohol tak činiť pri setoch pražského electro-swingového DJa Mackie Messera a neskôr na Gadjo.CZ a projekt Malalata Sound System.



Parov Stelar Band sa už dnes (26.10.) predstaví v pražskom Lucerna Music Bare a následne vo štvrtok vo švajčiarskom Berne. Oba tieto koncerty sú už vypredané.

Agentúra Ore Pole najbližšie v hlavnom meste Slovenska ponúkne dnes večer v KC Dunaj vystúpenie skupiny Belleruche. Na tom istom mieste sa tento rok ešte predstavia Prago Union (13. novembra), Plump DJs (26. novembra) a Ben Westbeech (11. decembra). V KC Dunaj problém s nedostatkom priestoru nezvykne byť, ale kapacitné možnosti ani tam netreba podceňovať. Pondelkový koncert by mal byť pre Ore Pole (a pre všetkých, ktorí niekedy budú organizovať koncerty v MMC) dostatočnou lekciou.

--
Text: E. Ibsenová, SITA
Foto: Stanislava Karellová