Rammstein v nedeľu v Bratislave odpremiérovali svoj nový koncertný program Made In Germany 1995-2011. Nemeckí perfekcionisti pritom zase raz prekonali aj samých seba – nástup s horiacou pochodňou a slovenskou vlajkou bol iba začiatkom. Šestica združená okolo Tilla Lindemanna počas koncertu vyrukovala s niekoľkými desiatkami pyrotechnických efektov, obrovskými mechanickými konštrukciami a v neposlednom rade aj s dvojmetrovým pohlavným údom...

Fanúšikovia kapely si už zvykli na to, že Rammstein má vo zvyku šokovať a nič nenecháva na náhodu. Do metropoly Slovenska kapela pricestovala o niekoľko dní skôr, aby mohla nacvičiť úplne nový program skladajúci sa z ich najväčších hitov. Slovné spojenie "best of Rammstein" však v sebe nesie až priveľa pátosu na to, aby si táto veselá partička zo seba nespravila srandu.

Päť minút po dvadsiatej prvej hodine sa hala Zimného štadióna Ondreja Nepelu ponorila do úplnej tmy a kapela si za asistencie početnej ochranky prebila cestu davom na vopred pripravenú vyvýšenú kocku uprostred plochy. Pri svetle horiacej pochodne sa so slovenskou zástavou presunuli na hlavné pódium, aby začali koncert skladbou Sonne z albumu Mutter (2001).

Atmosféru živých verzií jednotlivých piesní možno iba ťažko popísať, no či už išlo o America, Sehnsucht či Mutter, pri každej sa na pódiu udialo niečo iné a najmä nové. Rammstein pritom nechávajú svojim pyromanským chúťkam absolútnu voľnosť, čo v praxi znamená podpálenie všetkého, čo sa podpáliť dá. Na pódiu tak horelo všetko, od mikrofónov, cez gitary, až po káble od reproduktorov. Inferno á la Rammstein dokreslil Tillov kostým diabolského kuchára s metrovým plameňometom v ruke počas skladby Mein Teil.

Verbálna komunikácia kapely s publikom absentovala, no treba podotknúť, že ani nebola potrebná. Do posledného miesta zaplnený štadión si interakciu s nemeckými industrial metalistami užil do sýtosti počas piesne Haifish, kedy sa klávesista Christian "Flake" Lorenz vrhol do davu na nafukovacom člne. Iba pár chvíľ na to sa nad hlavy fanúšikov opäť spustila železná lávka, po ktorej sa kapela v sado-maso oblečkoch presunula na neveľkú kocku uprostred plochy. Na nej odohrali skladby Bück dich, Mann gegen Mann a Pussy.

Práve Pussy bola poslednou piesňou "riadnej" časti koncertu, počas ktorej sa Till doslova a do písmena vystriekal na polovicu publika s pomocou dvojmetrového umelého penisu. Po tom, ako si spokojne uľavil na svojich fanúšikov, sa spoločne s ostatnými pobral do zákulisia. Bratislavské publikum si napokon vytlieskalo ešte päticu ďalších prídavkov, konkrétne Mein Herz Brennt, Wollt ihr das Bett in Flammen sehen?, Ohne dich, Engel a Ich will, ktorá bola dokonalou bodkou za takmer dve hodiny trvajúcim koncertom.

Rammstein na Slovensko priniesli do detailu prepracovanú šou, ktorú u nás odpremiérovali na výbornú. Po koncerte v Bratislave sa presunú do Poľska, Maďarska, Českej republiky, Nemecka a ďalších krajín, ktoré si na túto megalomanskú plejádu budú musieť ešte počkať.

Pohľad fanúšika: "Ako som sa stretol s Rammstein"

"Ako jeden z dvojice výhercov som mal exkluzívnu možnosť stretnúť sa s kapelou Rammstein v rámci Meet & Greet. Popravde som nevedel, čo od podobného stretnutia očakávať. M&G sa uskutočnilo tesne pred koncertom v útrobách zimného štadióna a bolo čiastočne poznačené organizačným chaosom alebo komunikačným šumom, čo postupne spôsobilo zdržanie a nakoniec vyústilo v to, že nám bolo oznámené, že žiadne stretnutie nebude. Medzitým už stihla dohrať predkapela Deathstars a Rammstein sa pripravovali na presun na pódium."

"Našťastie sa zástupkyni lokálnej agentúry podarilo vybaviť aspoň veľmi rýchle Meet & Greet, ktoré sa odohralo v stiesnenej uličke, kde sme sa všetci postavili rad za radom. Ako prvý sa objavil Till, ktorý v rýchlosti podpísal CD a plagáty, a pobral sa ďalej. Pôsobil zamyslene a sústredene, pravdepodobne bol už mysľou na pódiu. Zvyšní členovia skupiny však pôsobili trochu vrúcnejšie a večne veselí Paul a Flake sa usmievali aj teraz. Richarda sa mi podarilo odchytiť aj na spoločnú fotku a postupne sa k nám pridali aj niektorí ďalší členovia a M&G fanúšikovia (bolo nás dokopy 8). S celou skupinou sa mi bohužiaľ nepodarilo odfotiť, ale mám aspoň polovicu a podpisy všetkých na CD."

Rammstein - nástup na pódium a Sonne - 6. 11. 2011, Bratislava (fanúšikovské video)

--
Autor: Miroslav Meňhert; pohľad fanúšika - R. K.
Foto: Marianna Mihálkinová; foto s fanúšikmi - Ján Vlk