Ak má legendárny Prince vo svete hudby ženský, nežnejší ekvivalent, tak je to Sade. Obaja vydali svoje komerčne najúspešnejšie albumy v 80. a 90. rokoch a hoci posledné desaťročie viac než kedykoľvek predtým praje rýchlokvaseným hviezdam, tie ich stále žiaria naplno a ich vystúpenia sú vždy výnimočnou údalosťou. V prípade Sade o to viac, že sa na veľké hudobné pódiá vrátila po desiatich rokoch.

Speváčka, ktorú britské médiá pre jej odstup od sveta šoubiznisu označujú za "slávne samotársku", sa pritom vyjadrila, že aktuálne svetové turné môže byť posledným. V máji mu predchádzalo vydanie kompilácie The Ultimate Collection a aj samotné koncerty poňala ako prierez svojou hudobnou históriou. Hity ako Smooth Operator, Paradise alebo The Sweetest Taboo však striedali skladby z posledného albumu Soldier of Love (2010).

Bratislavský koncert v zaplnenej hale Zimného štadióna Ondreja Nepelu otvorila jeho titulná skladba, z noviniek odzneli aj piesne Skin, Bring Me Home, jemné vyznanie The Moon and The Sky alebo Love Is Found s rockovejším zvukom, ktorá je jednou zo štyroch doposiaľ nevydaných skladieb na spomínanej výberovke. Okrem prelínania starého materiálu s novým a zasnených skladieb s dynamickejšími kúskami prispeli k pestrej dramaturgii vyše dvojhodinového koncertu aj časté zmeny efektne riešeného pódia, vkusná projekcia, či program rozdelený do troch blokov.

To všetko by však bolo príliš sterilné, keby na pódiu nestála žena, ktorá, napriek tomu, že počas koncertu vystriedala štyri outfity, dokázala obrovský priestor zaplniť svojím vyžarovaním aj bez toho, aby sa príliš snažila. Počas koncertu ukázala všetky kvality, ktoré vystihujú jej hudbu a prístup k nej - nezávislosť, elegancia, sexepíl, sebavedomie a najmä fakt, že všetko, čo robí, vychádza zvnútra. Hoci je jasné, že dianie na pódiu bolo dokonale premyslené a nacvičené, pri každom kroku, slove, tóne, aj pri interakcii s kapelou a publikom pôsobila Sade Adu úplne prirodzene. Spievala telom i dušou a počas celého večera dokazovala, že slová "vojak lásky", ktorými sa označila pri príchode na pódium, jej absolútne prináležia.

Počas koncertu sa divákom niekoľkokrát poďakovala za vrelé prijatie. Skladbu In Another Time venovala všetkým, ktorí nemajú v živote také šťastie ako ona, pričom pri vymenovávaní svojich šťastí vtipne poznamenala, že má "celkom dobrú kapelu, ktorá sa v poslednej dobe zlepšila". V závere počas sympatického osobného predstavovania jej ôsmich členov si najväčší aplauz vyslúžili hudobníci, s ktorými speváčka hráva už od polovice 80. rokov: basgitarista Paul S. Denman, ktorého groovy bolo najviac počuť v úvodnom bloku skladieb, klávesák Andrew Hale, ktorý bol v nedeľu spolu s bubeníkom a perkusionistom najnenápadnejším, no nepostráteľným členom skupiny, a multiinštrumentalista Stuart Matthewman, bez ktorého by podľa speváčky kapela nemohla existovať. Matthewman sa zaskvel najmä saxofónovými sólami, tie gitarové prenechal najmladšiemu členovi skupiny Ryanovi Watersovi. O ňom zase prezradila, že na jej koncertoch nemá príležitosť predviesť všetko čo dokáže.

O najväčšiu šou sa v druhej polovici koncertu postarali dvaja backing vokalisti, ktorí známu skladbu Nothing Can Come Between Us odspievali bez Sade a publikum postavili na nohy. Väčším umením než naučiť dav kričať "oh, yeah" je však nechať desaťtisícovú halu úplne stíchnuť. To sa 52-ročnej speváčke podarilo v baladách Jezebel, Is It a Crime a Pearls, ktoré patrili k jednoznačným hudobným vrcholom, naživo vokálne neporovnateľne silnejším ako štúdiové verzie. Ak by stál na pódiu ktokoľvek iný, bola by zrejme väčšina skladieb na tak neosobnom mieste, akým je športová hala, prinajlepšom vítanou spomienkou na časy, keď boli ešte žánre ako smooth jazz a quiet storm zaujímavé pre strednoprúdové médiá, v horšom prípade by vo veľkom priestore vyzneli ako uspávanky, ktoré nenadchnú ani neurazia. Sade je však osobnosťou, ktorá dokáže dať intímnej hudbe štadiónový rozmer.

Sade - Pearls (live - Bratislava, 13. 11. 2011, fanúšikovské video)

Setlist koncertu Sade v Bratislave (13. 11. 2011):

1. Soldier of Love
2. Your Love Is King
3. Skin 
4. Kiss of Life 
5. Love Is Found 
6. In Another Time 
7. Smooth Operator 
8. Jezebel 
9. Bring Me Home 
10. Is It a Crime 
11. Love Is Stronger Than Pride 
12. All About Our Love 
13. Paradise 
14. Nothing Can Come Between Us
15. Morning Bird 
16. King of Sorrow 
17. Sweetest Taboo 
18. Moon And Sky 
19. Pearls 
20. No Ordinary Love 
21. By Your Side 
prídavok:
22. Cherish the Day

--
Text: Patrik Marflák
Foto: Igor Daniš
Video: Youtube.com