"Ja som drevosústruhár a sadám na konár, tak prečo robím vtedy, keď nie sú moja dreva ready?" Zanôtil uprostred koncertu českej recesistickej kapely Nightwork Vojtěch Dyk a verejne pozdravil slovenského rapera Rytmusa. "Nehrajte sa na nič tak, ako váš kolega Rytmusus. Ako by nám on sám povedal – si zabil starý," zakričal Dyk, za čo si od slovenského publika vyslúžil potlesk.

Nightwork počas svojho koncertu nešetrili nikoho, i keď treba povedať, že svoje vystúpenie nemali ani zďaleka postavené na satire či prvoplánovom humore. Spevácky výkon už spomínaného frontmana a inštrumentálne sóla jednotlivých členov kapely dokonca niektorí z návštevníkov v krátkom rozhovore pre Hudba.sk prirovnali k Danovi Bártovi. "Myslel som si, že to bude iba o srande, ale bol to normálny koncert. Ten chlapík spieva ako Bárta – naozaj super."

Úvod koncertu, ktorý sa začal pár minút po pol deviatej patril, pre Nightwork typicky teatrálnemu, dramatickému nástupu a vyhláseniu nového superhrdinu – Dyktátora. Po rovnomennej skladbe nasledovala pieseň Globální oteplování, počas ktorej všetci fanúšikovia v preplnenom Ateliéri Babylon svorne spievali "já jsem gay", a to bez ohľadu na pohlavie či vek. Pre samotných Nightwork bola takto jednoduchá práca s publikom prekvapením, a tak sa často stávalo, že sa niektorá zo skladieb zvrhla na jam session či spoločné spievanie popevkov.

Tvorba kapely sústredenej okolo Vojtěcha Dyka a Františka Soukupa sa v rámci nahrávok nevyhýba najrôznejším žánrovým hybridom a inak tomu nebolo ani na ich bratislavskom koncerte. V rámci bloku piesní Maja, Slunce v duši či Zoomba odinterpretovali Nightwork svoje verzie rapu, metalu, ska, reggae, jódlovania i a capella. Počas bezmála dve hodiny trvajúceho koncertu nezabudli pozdraviť ani vlastníka teraz už bývalého Divadla West – Maroša Kramára, svojským "Maroš Kramár, was ist das?"

Precíznu prácu s publikom pritom iba umocnili momenty, kedy si Dyk z publika vybral jednu z fanúšičiek, aby jej zaspieval skladbu Andělská dívka, či hromadné cvičenie aerobiku na štýl jednej zo známych českých televíznych cvičiteliek. Záver celej šou bol v prípade prvého slovenského vystúpenia Nightwork evidentne odimprovizovaný, keďže slovenské publikum nechcelo ani po konečnej predstavovačke a špeciálnom gitarovom sóle šoféra kapely odísť. Po štandardných dvoch prídavkoch sa tak skupina na pódiu dosť dlho radila, aby svojich fanúšikov napokon odmenila starou českou skladbou Oldřicha Nového – Jen pro ten dnešní den a disco medley hitov od DJa Boba a 2 Unlimited. "Človek musí prísť na Slovensko, aby konečne zažil poriadny potlesk," vyjadril sa evidentne prekvapený Dyk, ktorý podobnú reakciu publika nečakal. 

Pre Nightwork bol bratislavský koncert premiérovým vystúpením na Slovensku, no podľa reakcií publika i samotnej kapely určite nie posledný. Najbližšie sa šestica v zložení Vojtěch Dyk (spev), Jan Maxián (klávesy), Jakub Prachař (gitara), František Soukup (klávesy), Jakub Antl (basgitara) a Ondřej Sluka (bicie) predstaví už dnes večer na Českom Slávikovi, a svoje turné uzavrie koncertami 7. a 8. decembra v pražskom klube SaSaZu.

Autor: Miroslav Meňhert
Ilustračné foto: Nightwork.cz