Podľa niektorých SKApatá hudobná odnož, o ktorej jej SKAckajúci fanúšikovia SKAlopevne tvrdia, že stále žije. Je to teda len výplod ich SKAličených myslí, či sa jedná o nefalšovaný SKAlp na hlave slovenskej hudobnej scény? Tak či onak, o svojej pravde sa len nedávno pokúsila presvedčiť SKAndujúca partia - Ska2tonics.

Pôvodne ste chceli hrať punkovú muziku, ale nakoniec to skončilo pri ska – čím to?

Naše začiatky boli celkovo veľmi veselé. Zostava, ktorá vtedy bola, sa prikláňala viac k punkovým koreňom, než ku rytmom typických pre ska. V podstate to celé začal Tomáš Heretik...

V tej dobe bol našim gitaristom a stále "sekal" rify do týchto končín, čo vlastne vyústilo do toho, že sme sa mu všetci začali nepriamo prispôsobovať. Celé to prešlo úplne prirodzeným vývojom a v dobe, keď som prišiel do kapely ja, sa tá hudbu začínala stále viac a viac podobať na ska. Pre mňa boli SKA2TONICS vítanou zmenou, keďže som dovtedy hrával na mojej milovanej trumpete len klasické menuety a zavýjal som "Jeleni troubějí". (smiech)

Takže ten prechod nastal najmä vďaka personálnym zmenám...

Určite áno. Tých tam bolo neúrekom, ale niet sa čomu čudovať – pri kapelách s deviatimi členmi jeden príde a druhý odíde. Momentálne sa naša dychová sekcia skladá z piatich ľudí, pričom o rytmiku sa starajú ďalší štyria. Jednoducho sme takí menší "ansámbl" hrajúci sa na mini-orchester, ktorý má veľmi rád ska, no stále tam ešte možno počuť ten punk – korene sa holt nezaprú.

Prvý radový album vám vyšiel v roku 2007 pod hlavičkou EMI, keďže predtým sa jednalo len o EPčka alebo demá. Čím to dlhé čakanie?

My sme tie nahrávky predtým vydávali takmer ako mesačníky. (smiech) Celý problém bol ale v tom, že sme sa na našich nástrojoch potrebovali naučiť poriadne hrať. Väčšina ľudí od nás nemala ani len základné hudobné vzdelanie a do toho sa pridali ešte tie časté personálne zmeny, čím trpelo celé teleso. Našim cieľom bolo vydať poriadny album až vtedy, keď sa s ním všetci stotožníme – trvalo to síce osem rokov, ale vôbec to neľutujeme.

Je teda možné, že sa ešte niekedy tie staršie nahrávky objavia?

Tie skladby sa určite ešte nachádzajú na mojom počítači, ale či to vyjde... Pri nás hudobníkoch je to ťažké – vieme, že to ľudia chcú, ale keď to človek po toľkých rokoch počúva, tak mu stoja vlasy dupkom. Dodnes sa niekedy pozastavujem nad niektorými vecami, ktoré nám unikli, no paradoxne to naši fanúšikovia stále "žerú". Tak či onak, je dosť možné, že sa práve tieto staré veci objavia na niektorom z ďalších oficiálnych albumov ako bonus. V podstate aj na našej najnovšej platni „Toto ti zachutí“ sú dve z nich, konkrétne 'Dievčatá' a 'Po práci', ktoré sme tam dali v novom kabátiku práve na základe požiadaviek fanúšikov.

A čo free download na vašich stránkach?

Nad tým sme zatiaľ, podotýkam zatiaľ, neuvažovali. Ak ale zdravie a dobré vetry dajú, tak je to možné, a to dokonca aj v dohľadnej dobe – nebránime sa tomu, takže sledujte www.ska2tonics.sk.

Nový album 'Toto ti zachutí' ste pokrstili len nedávno – ako to vyzerá s koncertnou šnúrou?

Koncertov máme na pláne viac než dosť, a to najmä na letných festivaloch. V podstate sú už definitívne potvrdené vystúpenia v Čadci, Bytči, Podhájskej, na Rudave. Okrem toho nás čaká ešte Benátska noc a Žafest, Dokorán v Čechách, takže všetci čo nás budú chcieť vidieť, majú ideálnu príležitosť. V blízkej budúcnosti sa ale zoznam koncertov bude ešte updatovať, keďže stále vybavujeme nové a nové veci.

Pri nahrávaní vám okrem iných vypomáhal Jimi Cimbala, Marián Jaslovský a Erich Boboš Procházka, objavia sa aj na niektorom zo spomínaných koncertov?

Neviem, či to bude vôbec možné. Jimi je jeden z najvyťaženejších hudobníkov svojho kalibru a Marián taktiež rieši niekoľko projektov súčasne. Najreálnejšie to vyzerá pri Erichovi, keďže hrá na viacerých letných festivaloch – sme rovnaká krvná skupina, čo sa hudby týka, takže je takéto niečo dosť pravdepodobné. Predbežný plán je taký, že ak budeme hrať v rovnaký deň, určite pripravíme taký menší "featuring" alebo niečo podobné.

Keď sme pri tých plánoch, čo videoklip alebo DVD?

Na záznam zo živého koncertu sa ešte určite necítime, Polemic to urobil až po 19 rokoch a mám pocit, že u nás to tiež nebude oveľa skorej. Ono sa to nezdá, ale je to značne finančne a najmä časovo náročné, takže o takom niečom začneme uvažovať, až keď zaplníme PKO. Na druhu stranu klip určite plánujeme natočiť – bude k singlu 'Toto ti zachutí', ale nejaké bližšie termíny a detaily zatiaľ nemáme stanovené.
Veľa ľudí vás porovnáva práve s Polemicom – je teda zámerom podobať sa na nich?
Chceme-nechceme, na Slovensku je to ťažko... Všeobecné povedomie hovorí o tom, že Polemic = ska, takže keď nás niekde hrajú, tak je to hneď zamenené za hudbu od Polemicu. Je to smutné, ale tá nálepka, že sa podobáme, tu bude asi stále, aj keď nie vždy úplne oprávnene. Kapiel, čo hrajú tento štýl je u nás málo, ale určite chceme mať a aj máme vlastnú identitu. S Polemicom sme veľmi dobrí kamaráti, celých desať rokov nám pomáhali so všetkými albumami a dali nám množstvo užitočných rád. Časom sme si ale každý vyvinuli identický sound, no stále sú a zjavne aj budú na inom "leveli" ako my. Ich koncerty sú pre nás ako študijné materiály – predsa len, keď človek vidí 40-ročných pánov skáčucich na pódiu hodinu a pol, tak to je ten pravý zážitok. Keď si to tak vezmem, oni s úsmevom dávajú 3-4 prídavky a my pomaly púšťame druhú kyslíkovú bombu do pľúc. (smiech)

Ako sa vysporadúvate s tým, že komerčné rádia hrávajú ska iba v minimálnom množstve?

Žijeme s tým, čo iné nám aj ostáva? Bohužiaľ je programová štruktúra jednotlivých rádií nastavená tak ako je, takže ľudia počúvajú dookola to isté. Miestami je to naozaj otravné, človek príde na pumpu o polnoci a stále to len "Vyrábajú pre nás". (smiech) Celý tento systém je ale veľmi smutný, veď napríklad Horkýže Slíže prilákajú na festival 8000 ľudí a v rádiách ich nezahrajú ani za nič – tak sa pýtam prečo? Nehodia sa tam, alebo hrajú nekvalitnú hudbu? Momentálne to zašlo až do takých absurdít, že človek nemôže vedieť čo je, alebo nie je hit – pomaly si tu začínam pripadať ako v Čechách, kde 30 rokov bežia stále tie isté kapely. Inými slovami tu o chvíľu budeme mať niečo ako – nehynúce melódie stále žijú, aneb "Pepa furt s náma."

Dávno-pradávno vám v Kapele na predaj položil Ivan Tásler otázku, či nie je škoda, že hráte len ska...

Tá otázka, že prečo nehráme aj trochu reggae, ma veľmi pobavila – najmä potom, čo o tri mesiace nahrali IMT Smile singel 'Exotika', čo bolo čisté ska. Takže teraz moja otázka - "Prečo ska, Ivan?" (smiech)

--
Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Ska2tonics.sk

Súvisiaci interpreti: Ska2Tonics