Space Recorder môžeme ešte pár dní považovať za štúdiový projekt, ktorý majú na svedomí Richard 'Rucho' Ďurana a Matej 'Kexík' Babjak. 26. mája 2009 vyšiel vo vydavateľstve Deadred Records ich debutový album 'Backup Universe', ktorý je na stránke vydavateľstva voľne stiahnuteľný vo formáte mp3.

Spevák, gitarista a ústredná postava Space Recorder Richard Ďurana alias Rucho nám prezradil niečo zo zákulisia vzniku posledného albumu a porozprávali sme sa aj o hudobných vplyvoch, koncertovaní a ambíciach premeniť štúdiový projekt na živé hudobné zoskupenie.


Kto a čo sa skrýva pod pseudonymom Space Recorder?

Hudobné teleso, ktoré sa v priebehu niekoľkých rokov vyvinulo z jedného človeka na štyroch nadšených muzikantov. Všetko začalo pri mojich hudobných nápadoch a textoch, ktoré sa mi po pár rokoch podarilo s producentskou a aranžérskou pomocou kamaráta z detstva Mateja Babjaka pretaviť do nášho spoločného debutového albumu. S príchodom ponuky vystúpiť na najväčšom slovenskom hudobnom festivale sme oslovili dvoch kamarátov, s ktorými sme sa rozrástli na štvorčlennú kapelu, ktorá aktuálne pripravuje koncertný program.

Takže aktuálne zloženie Space Recorder teraz vyzerá...

Ja hrám na gitare a spievam, Matej hrá na klávesoch, flaute, obsluhuje computer a spieva, Rišo Imrich (ex This is Kevin, Nylon Union) hrá na gitare a Peter 'Pepo' Kuzma hrá na basgitare. Všetci sa poznáme už poriadne dlhú dobu, aj keď pôvodne vôbec nie cez hudbu, a je fajn, že sme sa zišli takto pekne pokope, sme vzájomne vyhovujúco kompatibilní a každý vie priniesť niečo osobité.

Debutový album 'Backup Universe', ktorý spomínaš, vyšiel len pred nedávnom vo vydavateľstve Deadred Records a je na ich stránke voľne stiahnuteľný. Ako ste sa dostali k tomuto vydavateľstvu?

S managerom Deadred Records Martinom Turzíkom sa poznám nejaký ten rôčik, Slovensko nie je taká veľká krajina ako si mnohí namýšľajú. Keď prišla pred časom z jeho strany ponuka vydať album práve u nich, neváhali sme ani chvíľu. Toto vydavateľstvo zastrešuje kapely, ktorých produkcia je nášmu srdcu blízka a preto sa nazdávame, že sme zakotvili vo vhodnom prístave.

Podľa mojich informácii nie ste typom kapely, ktorá by si platila nekresťansky drahé štúdiá. Ako teda 'Backup Universe' vznikal?

Backup Universe sme nahrávali v petržalskej obývačke u Mateja, štandardný HDD recording v domácich podmienkach na lacných komponentoch, ale s o to väčším odhodlaním vytrieskať z ponúkaných možností maximum. Vznikal pozvoľne, mal som v hlave texty, melódie a základné gitarové riffy, mnohé z nich dozrievali takmer celú dekádu.

Matej, ktorý inklinuje skôr k elektronickej muzike, dal výslednému zvuku pečať, ktorá nie je v našich končinách celkom bežná a aj ďalšie pripravované pesničky sa nesú v podobnom duchu. Nerobíme to pritom účelovo s cieľom odlíšiť sa, zvuk a nálada nahrávok skôr vychádza z našich pocitov, ktoré sa našťastie veľmi prelínajú.

V médiách prebehli informácie o vydaní albumu, no nie o jeho krste. Neplánujete pokrstenie tohto debutu?

Nie, náš debutový album vyšiel len vo formáte mp3 a ja si počítač šampanským oblievať nebudem (smiech). Najlepším krstom bola pre nás možnosť sprístupniť celý album na stiahnutie zadarmo na domovskej stránke Deadred Records.

Tie skladby sú hravé, vyznievajú uvoľnene a optimisticky. Sú zrkadlom osobnosti ich autora?

Teší ma, že ich takto posudzuješ, a podľa ohlasov ich takto zrejme vníma väčšina poslucháčov. Nazdávam sa, že z pesničky musí byť počuť určitá „veselosť“, aby v človeku rozvibrovala pozitívne emócie, minimálne po hudobnej stránke. Napriek tomu všetky naše pesničky nie sú až také veselé, keď sa započúvaš do textov, zistíš, že niektoré výpovede veľa dôvodov na optimizmus nedávajú. V tejto súvislosti sme vymysleli vlastnú žánrovú kategóriu, ktorú sme nazvali príznačne „existencio-optimizmus“. Ďalšie naše počiny sa odvíjajú v podobnom duchu, a dalo by sa povedať, že nie sú ani tak zrkadlom osobnosti autora ako skôr zrkadlom reality okolo nás, teda aspoň tak ako ju vnímame my.

Nehudobnou inšpiráciou je ako vravíš realita okolo vás. Aká je Tvoja hudobná inšpirácia, na akej hudbe si vyrastal a na čom momentálne „frčíš“?

To, čo pokazila doba, do ktorej som sa narodil, napravil môj krstný otec, ktorý počas budovania ropovodu Družba priniesol zo Sovietskeho zväzu bulharské reedície albumov The Beatles. Dovtedy sa u nás mladý človek z mestečka zo severného Slovenska mohol dostať v predajniach Opusu akurát tak k Elánu či Petrovi Nagyovi, v lepšom prípade k estrádnym šlágrom z Ein Kessel Buntes.

Otvorenie sa svetu prinieslo pre mňa malú osobnú kultúrnu revolúciu a začiatok 90-tych rokov priniesol vlnu brit-popu či grungeu, na ktorej sa museli minimálne previezť hádam všetci, ktorí hudbu aspoň trochu počúvali. Samozrejme, každý človek si postupne začne hľadať to svoje, mňa dostali z tých starších napríklad Spiritualized, Cornelius či Her Space Holiday, z novších Hot Chip alebo Four Tet. Aj keď sa to v našej hudbe možno nijako neprejavuje (smiech).

A možno trochu aj áno... Ale vďaka tomu, že sa inšpiruješ trochu inou hudbou ako väčšina slovenskej hudobnej pospolitosti, prinášate nový sound za použitia „vesmírneho“ echa. Bol to zámer znieť práve takto?

Účelovosť nemá v hudbe, ku ktorej pristupuješ s láskou, miesto. Náš zvuk je výsledkom momentálnych pocitov a experimentov a takto budeme dúfam pokračovať aj v budúcnosti.

Na nových skladbách pracujete tradične s Matejom alebo sa zapájajú už aj noví členovia?

Začali sme na nich s Matejom pracovať ešte skôr, než sme sa rozrástli, a keďže ich teraz nacvičujeme v silnejšej zostave, pesničky sa vyvíjajú pod vplyvom všetkých zúčastnených, a určite k lepšiemu. Širšia diverzita prospieva nielen v muzike a je zároveň obranným mechanizmom proti zaužívaniu stereotypov.

Čoskoro takto spolu vystúpite na Pohode, čo je bezpochyby veľká výzva. Plánujete v budúcnosti aj ďalšie koncerty prípadne šnúru?

Určite chceme hrať živé koncerty aj v budúcnosti. Či nám to niekedy vydá aj na šnúru alebo len na ad hoc koncerty závisí aj od situácie v práci každého z nás a samozrejme aj od takých dôležitých faktorov, ako je odozva publika.

--

Space Recorder – Backup Universe
(Deadred Records, 2009)


Tracklist:
01. If
02. Love, Love, Love
03. Selfdefender
04. Wind
05. Trust
06. I'm Tired
07. Should
08. If (d.e.x mix)
09. If (gardaloops mix)


--
Autori: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová
Foto: archív Space Recorder

Súvisiaci interpreti: Space Recorder