Nespútaní talianski indie-rockeri Aim sa slovenskému a českému publiku predstavili už dvakrát na festivale Colours of Ostrava a pred nedávnom i na známom Viva La Feste v Abatone. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, čo títo – výhradne na boso hrajúci hudobníci – pripravujú najbližšie...

V našich končinách ste sa stali známymi najmä vďaka vašim festivalovým vystúpeniam, albumy ale na pultoch obchodov asi tak skoro neuvidíme...

S lokálnou distribúciou je to vždy problém – snažíme sa klásť dôraz najmä na live hranie a práve Colours of Ostrava a Viva La Fest sú ideálnou možnosťou, kde môžeme odprezentovať našu tvorbu.

Týmto spôsobom sme získali už značné množstvo slovenských a českých fanúšikov a úprimne povedané, je to možno ešte lepšie, ako keby nás poznali len z albumových coverov. V súčasnosti dokonca riešime isté reklamné záležitosti s jednou nemeckou promo agentúrou, takže by sa to dalo považovať za istú snahu o presadenie sa v Strednej Európe.

Ako si už sám povedal, naposledy ste hrali 10. októbra na Viva La Feste v Abatone – tuzemské publikum teda opäť nesklamalo?

Mám pocit, že tu nás to nesklame snáď nikdy a aj keď to môže znieť ako strašne otrepané klišé – bol to úžasný koncert a už teraz sa tešíme na ďalší. V podstate to celé bolo o prezentácií nášho nového EPčka Solaris, no do setlistu sme prihodili aj nejaké staršie veci zo "Spirits of Your Tide" v upravených aranžmánoch. Pôvodne sme rozmýšľali aj o zaradení najčerstvejších materiálov, ale myslíme si, že ešte potrebujú trochu dozrieť.

Solaris sa teda dá považovať za predzvesť "klasickej" štúdiovky?

Presne tak, Solaris predstavuje nový smer, ktorým sa bude ďalšia tvorba Aim poberať. Okrem toho plánujeme ešte túto zimu natočiť videoklip k piesni "Doran" a keď to tak počítam, začiatkom budúceho roka by sa aj vcelku reálne mohol objaviť na televíznych obrazovkách.

Čo ďalšie možnosti videoformátov – plánuje sa aj nejaká väčšia kompilácia?

Zatiaľ o tom hovoríme len veľmi neradi, ale už teraz máme dohodu s naším talianskym labelom Viaaudio Records zahŕňajúcu vydanie DVD s live záznamom z nášho koncertu. Niečo podobné síce nie je veľmi zvykom, minimálne čo sa indie-rockovým formácií týka, ale myslíme si, že je to úžasná možnosť, vďaka ktorej si budú naši fanúšikovia môcť pripomenúť pocity a emócie viažúce sa k dobe, kedy "spoločne" stojíme na pódiu.

Vaše koncerty v Taliansku sa nesú skôr v duchu akustiky – u nás je to o dosť rockovejšie...

To je pravda – je to zvláštny paradox, ale možno je to práve tým "domovským syndrómom", alebo ako to nazvať. Tu sa máme chuť doslova a do písmena vybúriť so všetkým, čo k tomu patrí – veď o tom aj naozajstný rock je, či nie?

U vás je ale indie-rocková scéna značne rozbitá, sleduješ toto dianie v posledných mesiacoch?

V Taliansku to vždy bolo zvláštne. Ja osobne mám niektoré kapelky veľmi rád a iné mi zasa absolútne nič nehovoria, no to je asi príliš generalizovaná odpoveď... Aby som bol konkrétny – Disco Drive, Verdena či Moltheni robia naozaj kvalitnú hudbu – z tých mladších by som zasa vyzdvihol Waiting for Memories. Celkovo sa ale orientujem viac do hĺbky v zahraničnej scéne a keď mám byť úprimný, na turné by som radšej išiel sám, než by som mal vyberať z "našich" radov...

Spomínaná inšpirácia zahraničím je vo vašej hudbe zjavná – taliančina sa teda nekoná?

Povolaním som učiteľ angličtiny a keď si to tak vezmem, odjakživa počúvam samú anglickú a americkú tvorbu. Je to istá prirodzenosť, ktorú som si počas tých rokov vytvoril a nejako to meniť ani neplánujem. Ktovie, možno v budúcnosti napíšem aj niečo po taliansky, ale momentálne sa na to jednoducho necítim.

Je o vás všeobecne známe, že hrávate s bosými nohami...

To proste musí byť! I keď, potom čo som si toto leto zlomil ľavú nohu, budem asi musieť na istú dobu zvoľniť z tempa a nechať si topánky obuté. Strašné niečo... (smiech)

Mnoho Talianov tvrdí, že máte najkrajšie ženy na svete – všeobecný svetový názor je zhovievavý skôr ku Slovenkám a Češkám. Rozhodnúť necháme teda teba...

Vzhľadom na to, že moja manželka je nefalšovaná "horko-krvná" Talianka, nemôžem odpovedať inak. Ono, vcelku rád by som niekedy dostal teplú večeru...


Text: Miroslav Meňhert
Foto: Viaaudio.it/aim

Súvisiaci interpreti: Aim