Vraj nepýtajte sa na Berlín a ani na Sneaker Pimps. Nevyzvedajte, čo bude hrať dnes večer a ani náhodou mu nepoložte otázku, akú hudbu počúva. On hudbu nepočúva. On ju robí. To všetko nám ešte pred začiatkom rozhovoru poradil Reza, manažér kapely IAMX. A potom konečne prišiel Chris Corner.

Myslíš si, že žijeme v nestálych časoch? (Volatile Times)

Myslím, že ľudia sú nestály druh. Každá doba je nepredvídateľná a vždy bude na pokraji sebazničenia. V tomto ohľade mohol byť môj nový album napísaný aj pred päťsto rokmi. Mám pocit, že si teraz môžeme len tak sadnúť, viesť o tom konverzáciu a vždy prídeme na presne to isté. Veľa vecí na tomto svete sa nezmenilo a ani si nemyslím, že sa to niekedy stane, aj keď v mnohých smeroch, hlavne vedeckých, sme veľmi progresívni. Sme vlastne stále v nestálych situáciách...

Ako dlho si pracoval na novom albume?

Bolo to vlastne skoro 6 mesiacov písania... Áno, približne pol roka. Je to najdlhšia doba, ktorú som mal na prípravu albumu. Predošlé nahrávky som robil dva až tri mesiace, každý jeden z nich, takže som si dožičil o trochu viac času.

Ako si sa cítil po tom, čo Volatile Times unikol na internet pred jeho oficiálnym vydaním?

Samozrejme, bolelo to. Žijeme síce v časoch, kedy to zrejme musíme akceptovať, ale myslím si, že dôležité je komunikovať s ľuďmi o tom, aby hudbu kupovali. To znamená, že ak viete oceniť umenie, čo verím, že väčšina ľudí vie, pretože umenie obohacuje náš život, musíte to ľuďom vysvetliť správnym spôsobom. Chápem, že to stále bude o tom, že "ľudia, neserte na to", ale myslím, že väčšina z nich má svedomie a pravdepodobne by si ten album kúpila. Je pre mňa veľmi dôležité priamo komunikovať s fanúšikmi, dôveryhodne na nich apelovať ohľadne prijímania muziky.

V čom sa nový album líši od jeho predchodcov?

Toto nie je otázka pre mňa, ale pre vás všetkých. Ja albumy robím. Nesadnem si a nezačnem analyzovať to, čo som vytvoril. Popravde, nepočúval som ten album odkedy vyšiel, hoci ho hrám každý večer. Poslucháči musia rozhodnúť, nie ja.

Je turné Fire & Whispers pomenované podľa tvojej piesne, alebo má názov aj iný význam?

Nie, v skutočnosti nemá žiaden hlbší zmysel. S názvom vlastne prišiel môj manažér a mne sa zapáčil, pretože skutočne opisuje dve protikladné energie IAMX. Na jednej strane je veľa vášne a pokušenia, teda oheň a na druhej strane melancholickú krehkosť, šepot. Myslím si, že je to veľmi pekný a výstižný názov.

Čo spolupráca na turné s členmi kapely?

Byť na turné je vždy práca. Ťažká práca. Je to ako byť vo veľmi intenzívne fungujúcej rodine počas vcelku dlhej doby.

Ale užívaš si ju, však?

Milujem ju! A to si z psychologického hľadiska overujem každý deň. No môj osobný pohľad je taký, že by mohli byť okolo mňa aj tí najlepší ľudia na svete, ale občas potrebujem trochu priestoru len pre seba.

Aktuálne turné má celkom dosť zastávok. Ktorá z krajín na tourliste je tvoja obľúbená?

To vždy záleží na publiku. Z geografického hľadiska je vždy pekné ísť niekam, kde je to úplne iné ako na mieste, kde žijem. Zažili sme už veľa zaujímavých a bláznivých miest, ktoré boli úplne iné ako Berlín, ale zvyknem si pamätať skôr miesta, kde sa ľudia takpovediac dotkli mojej duše. Mám napríklad príjemné skúsenosti z New Yorku a hoci som v Bratislave nebol už nejaký čas, vždy mám na toto miesto pekné spomienky.

Presne to je moja ďalšia a zároveň posledná otázka, aké spomienky máš na Slovensko?

Pamätám si srdečné a vrelé publikum a hlavne spriaznenosť s hudbou. To je veľmi dôležité. Spomínam si na začiatky, keď sme sem prišli a bol som trocha... nemôžem povedať opitý, ale skôr zmätený, chaotický, no i tak mám skutočne skvelé a zábavné spomienky na zaujímavých ľudí a šou. To, čo je naozaj dôležité, je energia, ktorá vychádza z davu.

--
Autorka: Michaela Žureková
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: IAMX