Vo veku 74 rokov zomrela americká speváčka Signe Toly Anderson, známa najmä ako členka pôvodnej zostavy rockovej skupiny Jefferson Airplane. Interpretka skonala 28. januára, pričom v ten istý deň a navyše v rovnakom veku svet opustil aj gitarista a spevák spomínanej formácie Paul Kantner.

Ako informovala speváčkina dcéra Onateska Ladybug Sherwood, Anderson skonala vo svojom dome v oregonskom Beavertone. Presná príčina úmrtia zatiaľ nie je známa, pravdepodobne ju však spôsobili dlhodobé zdravotné ťažkosti spôsobené chronickou obštrukčnou chorobou pľúc. Speváčka zdravotnými problémami trpela už v mladosti, keďže vo veku 30 rokov prekonala rakovinu.

Na bývalú členku skupiny Jefferson Airplane si prostredníctvom sociálnych sietí zaspomínali jej členovia - basista Jack Casady, gitarista Jorma Kaukonen či spevák Marty Balin. Posledný menovaný sa Facebooku vyjadril, že si predstavuje, ako sa Anderson a Kantner prebudia v nebi a povedia si "Hej, čo tu robíš? Založme skupinu."

Prečítajte si: Zomrel gitarista Paul Kantner, spoluzakladateľ skupiny Jefferson Airplane


Signe Toly Anderson sa narodila 15. septembra 1941 v Seattli v štáte Washington, no po rozvode rodičov vyrastala v susednom štáte Oregon. Ako folková a jazzová speváčka pôsobila v rôznych skupinách už od strednej školy. Po presťahovaní sa do San Francisca účinkovala v populárnom folkovom klube The Drinking Gourd, kde sa zoznámila so spevákom Martym Balinom. Práve Balin, ktorý sa v roku 1965 v rovnakom podniku zoznámil aj so zosnulým Kantnerom, jej dal možnosť pripojiť sa k Jefferson Airplane.

V roku 1966 s nimi nahrala ich debutový album Jefferson Airplane Takes Off, z ktorého ju najviac preslávila pieseň Chauffer Blues. Po narodení dcéry v tom istom roku skupinu opustila a nahradila ju speváčka Grace Slick. Jefferson Airplane sa neskôr preslávili najmä hitmi Somebody To Love či White Rabbit a v roku 1996 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Tento rok si prevezmú aj prestížne ocenenie Grammy za celoživotné dielo.

Anderson sa vyjadrila, že odchod pre narodenie dcéry neľutuje, pretože každý si musí určiť priority vo svojom živote. S formáciou navyše príležitostne vystupovala a s jej členmi ostala v kontakte. Speváčka bola dvakrát vydatá, za Jerryho Andersona a Michaela Aloisa Ettlina, ktorý skonal v roku 2011. Bola matkou dvoch detí.

Súvisiaci interpreti: Jefferson Airplane