Bratislavský Nu Spirit Club ponúkne tento víkend dve veľké mená elektronickej scény. John B sa preslávil ako čierna ovca drum&bassu: ani v časoch, keď si väčšina veľkých hráčov dnb scény ulietala len na jednej z jeho početných "škatuliek", sa nebál experimentovať s úplne inými žánrami ako electroclash, trance alebo house. Krafty Kuts je zase rešpektovanou stálicou breakbeatu a jeho freestyle DJing je zárukou kvalitnej párty.

Martin Reeves aka Kraft Kuts je jedným z najväčších svetových DJov. Na poli "zlomenej" tanečnej hudby získal tie najvyššej pocty: fanúšikovia ho v ankete Breakspoll rekordne tri roky za sebou ho zvolili za najlepšieho DJa, ocenili aj jeho sólový album Freakshow (2006). Je tiež držiteľom ceny Best International DJ na Australian Dance Music Awards ocenenia Outstanding Contribution to Breakbeat, ktorým potvrdil svoju dlhú cestu na vrchol klubovej scény. V piatok 2. marca bude jeho vystúpenie Nu Spirit Clube zároveň aj jeho slovenskou premiérou.



Inšpirovaný hip-hopom a electrom sa Martin prvýkrát postavil za gramce na istej DJskej súťaži a ako úplný nováčik sa neuveriteľne prebojoval až do finále. Následne začal používať meno Krafty Kuts a pustil sa naplno do trénovania techník turntablismu, ktoré sa neskôr mali stať jadrom jeho setov. Ponoril sa do hudby, ktorú miloval, a počas 90. rokov začal prevádzkovať jeden z najpopulárnejších hudobných obchodov v Brightone. Tam získal encyklopedické znalosti tanečnej hudby vo všetkých jej formách a stal sa hlavným dodávateľom tanečných peciek pre celú hudobnú elitu Brightonu, vrátane Normana Cooka (Fatboy Slim).

Po rokoch DJingu bolo ďalším logickým krokom pretaviť bohaté skúsenosti aj do vlastnej tvorby, aby sa jeho sety dostali na novú úroveň. Prvý veľký zlom prišiel, keď si jeho track Gimme The Funk obľúbil práve Norman Cook, ktorý ho vydal na svojom labeli Southern Fried za skvelej odozvy klubového publika. Podobný dojem mali aj v labeli FSUK Records, odnoži Ministry of Sound, kde ešte koncom 90. rokov vyšlo niekoľko klasických singlov ako Funky Elements, Wild In the Aisles alebo Return of the Elements. Krafty Kuts sa stal vyhľadávaným remixérom a producentom pre mená ako Jurassic 5, Arthur Baker, Eric B & Rakim, Stakker Humanoid alebo Afrika Bambaataa.

Nasledujúce roky pokračoval Reevesov hviezdny vzostup ešte vyššie. Prišli objednávky na hudbu pre PlayStation 2 a Guy Richieho film Mean Machine (2001), rovnako ako oficiálny mix pre CD prílohu jedného z najpopulárnejších časopisov o tanečnej hudbe - Mixmag. Spolu so Skool of Thought následne založili labely Against The Grain a SuperCharged, ktorých releasy v ďalších rokoch otriasali základmi breakbeatovej scény. Krafty Kuts pravidelne spolupracuje s poprednými umelcami klubovej scény ako A-Skillz, Ed Solo, The Freestylers alebo Dynamite MC.

Freestyle Night special - Krafty Kuts
piatok 2. 3. 2012, Nu Spirit Club, Bratislava

Krafty Kuts (Finger Lickin / Against The Grain, UK) 
Norbert Goldstar (Etadjs.cz)
Magálová & C.O.D.E. (Nuspirit.sk)

Krafty Kuts feat. Sporty-O - Let's Ride

John B
je postavička, ktorú fanúšikovia drum&bassu buď milujú alebo nenávidia. Z rady tisícov príliš serióznych DJov a producentov vybočuje nielen hudbou ale aj výzorom: silný make-up, extravagantný účes, šialené kostýmy, nalakované nechty. Na pódiu hrá "divadlo", natáča si fanúšikov na kameru, fotí si ich mobilom. Nie je to však len o predvádzaní sa a pódiovej šou - jeho skladby ako Up All Night patria medzi "povinnú literatúru" elektronickej tanečnej scény a je tiež veľmi schopným DJom.

Jeho kariéra začala skutočne vo veľkom štýle. Bol jediným Goldieho "vyvoleným". V tom čase to bol mladík s dobrými spôsobmi, blond kučerami a štátnicou z fyziky ale s láskou pre drum&bass. Jeho tracky vydané na Goldieho legendárnom labeli Metalheadz opakovane dobíjali tanečné parkety v kluboch po celom svete, ktoré sa stali pre neho druhým domovom. Neskôr založením svojich vlastných labelov (Beta Recordings, Tangent, Chihuahua a Nu-Electro) odzrkadlil svoje pestré a rozmanité chute od liquid funku cez elektro až po latino.

John B je jedným z prvých elektronických umelcov, ktorí začali už v čase "Myspace boomu" naplno využívať možnosti internetu a sociálnych sietí. Jeho stránka www.john-b.com zahŕňa všetko od jeho profilu, cez osobný blog v štýle diáru, exkluzívne audio ukážky, promo a live sety až po videoblog a poburujúce fotografie z jeho turné. Jeho posledný promo set bol stiahnutý viac ako 150 000-krát.

Rodák z mesta Maidenhead netají svoju lásku k hudbe z 80. rokov a vo svojej tvorbe s radosťou využíva jej prvky. Potvrdil to aj na oceňovaných albumoch In:Transit (2004) alebo Electrostep (2006). Na Slovensku vystúpil už niekoľkokrát, no jeho sety sú vždy unikátne. V Nu Spirit Clube predstaví nový album Light Speed, na ktorom okrem svojho tradičného žánrového koktejlu ukazuje aj svoj vlastný pohľad na momentálne najväčší trend tanečnej hudby - dubstep.

Lístky na akciu The Place, na ktorej v sobotu 3. marca okrem Johna B vystúpi aj slovenský producent L Plus a duo Olis Bakulu & Slight, sú v predpredaji v Nuspirit Bare na Medenej ulici. Cena je 10 eur. Ich počet je obmedzený na 250 lístkov.

The Place – John B Album Launch Tour
sobota 3. 3. 2012, Nu Spirit Club, Bratislava

John B (Beta Recordings, UK)
L Plus (Technique, SK)
Olis Bakulu & Slight (Special Place, SK)



Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Marek Babušiak z Nu Spirit Clubu. Viac na www.nuspirit.sk.