Kopírovanie a žitie podľa šablón, ktoré človeku znemožňujú byť sám sebou, to je ústredná téma debutového albumu Copy and Paste českého hudobníka Josefa Ostřanského, ktorý vydáva pod pseudonymom Ostrak Mode. Najnovšou ochutnávkou je videoklip k singlu Manuál.

Vizuál, v ktorom bolo zničených niekoľko starých počítačových monitorov (sen každého ITčkára), natočili o dve generácie mladší brnianski filmári, stredoškoláci Kryštof, Ondřej a Vojtěch Čizmářovci. Pieseň Manuál sa skladá z niekoľkých prostých viet, preto je aj videoklip veľmi jednoduchý. "Rýchle strihy alebo priehršť rôznych obrazov by rozbúrali poetiku piesne, a tak sme stavili na minimalizmus. Na záber s pádom monitorov sme mali len jeden pokus," hovorí Kryštof Čižmář, ktorý pripustil, že pôvodne čakal ešte o niečo väčšiu explóziu a trieštenie skla.


Podľa Josefa Ostřanského (pôsobil v kapelách Dunaj, E, Rale, BOO a iných) dnes skratky CTRL-C a CTRL-V patria k najpoužívanejším nielen pri práci s počítačom, ale aj v reálnom živote a uvažovaní. "Nemalo by ísť len o to kopírovať a vkladať, tým len konzumujeme a kumulujeme väčšinou nepotrebnú hromadu krámov. Dôležité je kopírované informácie svojím vlastným spôsobom adaptovať, pochopiť a nechať sa inšpirovať," hovorí hudobník, ktorý v novom projekte presedlal od gitár k elektronickej hudbe a prvýkrát v kariére sólovo spieva.

Album Copy and Paste obsahuje desať skladeb a vyjde už 9. marca na CD na značke Polí5. Následne se pripravuje vydanie aj na vinyle. Chystá sa aj videoklip k piesni Fráze, ktorý práve dokončuje dvojica skúsených filmárov - režisér Filip Remunda a kameraman Jakub Halousek. Zostavu Ostrak Mode tvoria okrem Ostřanského aj slovenský bubeník Dano Šoltis (IMT Smile) a gitarista Miroslav Chyška, ktorí s ním projekt budou prezentovať aj na jarných koncertoch.



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Zdeněk Neusar. Viac sa dozviete na oficiálnom webe hudobníka www.josefostransky.cz.

Foto: Kryštof Čižmář