Britská kapela The Who, ktorú v súčasnosti tvoria spevák Roger Daltrey a gitarista Pete Townshend, vyrazí koncom novembra na svetové turné. Hudobníci chcú šnúrou zároveň osláviť 50. výročie založenia skupiny.

Prvý koncert odohrajú 30. novembra v Glasgowe, nasledovať budú vystúpenia v mestách Leeds, Nottingham, Birmingham a ďalších. "Je to začiatok dlhej rozlúčky," vyjadril sa o turné Roger Daltrey, ktorého svojimi slovami doplnil Pete Townshend.

"Snažíme sa ostať mladí. Nenosiť ponožky. Nechať si narásť veľkú bradu, takú akú nosia drevorubači. Rovnako si však môžeme obliecť károvanú košeľu a nechať si vytetovať vlajku Veľkej Británie. Vždy podliehať najnovšej móde. No bez akýchkoľvek ilúzií. Sme to, kto sme, a sme v tom extrémne dobrí, no sme radi, že sme nažive, a že stále môžeme koncertovať. Ak by som mohol prísť ešte o niekoľko vlasov, povedal by som, že počas 13 rokov od roku 1964 kapela The Who neexistovala, takže máme v skutočnosti iba 37," dodal Townshend.

Biografia

The Who vznikli v roku 1964 v Londýne. Najznámejšiu zostavu formácie okrem spomínaných členov tvorili už zosnulí basgitarista John Entwistle a bubeník Keith Moon. Kapela je spolu s The Beatles a The Rolling Stones považovaná za jednu z najvýznamnejších rockových skupín z Veľkej Británie. V roku 1965 vydali debutový album My Generation, z ktorého pochádza aj rovnomenný hitový singel.

Na konte majú tiež úspešné nahrávky ako Tommy (1969), Who's Next (1971), Quadrophenia (1973), Face Dances (1981) či zatiaľ posledný album Endless Wire (2006). V súčasnosti s kapelou spolupracujú aj mladší brat Petea Townshenda Simon Townshend či syn bývalého bubeníka The Beatles Ringa Starra Zak Starkey. The Who počas kariéry získali množstvo významných ocenení. V roku 1990 kapelu uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.


Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/thewho

Súvisiaci interpreti: The Who