Worthy Farm má za sebou ďalší festivalový víkend. Organizátorka Emily Eavis práve skončený ročník festivalu Glastonbury označila za "zatiaľ najlepší". Každý večer patril jednému z headlinerov, popri ktorých sa uskutočnilo množstvo ďalších špeciálnych vystúpení. Shania Twain odohrala svoj set z pozície legendy, Avril Lavigne sa na festivale prestavila prvýkrát a Kasabian potvrdili fámy o tajnom sete.

Trblietavú oslavu popu predviedla hneď v piatok večer Dua Lipa. "Stále som premýšľala o tomto momente – čo by som si pomyslela, keby som stála na tomto pódiu a videla všetkých týchto ľudí. Priala som si to. Snívala som o tom. Tak tvrdo som na tom pracovala a je to dobrý pocit! Nechcem, aby táto chvíľa skončila," vyslovila užasnutá speváčka.

Dokonalá choreografia, rýchla výmena outfitov, hit za hitom a spievajúci dav. Ak vám to znie príliš dokonalo, to je presne to, čo bolo speváčke zo strany fanúšikov vytknuté. Obvinili ju z toho, že jej bolo vystúpenie až príliš bezchybné na to, aby mohlo byť celé naživo. Televízni diváci zase upozornili na to, že jej hlas nebol synchronizovaný s obrazom. Ukázalo sa však, že išlo iba o technické problémy, ktoré vznikli počas priameho prenosu. Dua Lipa reagovala na obvinenia veľmi stručne: "Nerobím pantomímu."

Prílišné sústredenie sa na dokonalosť a choreografiu speváčke v hodnotení vystúpenia vytkol aj magazín NME, ktorý upozornil na "narúšanie nádeje na akúkoľvek spontánnosť, ktorá by ju posunula na nové územie". Hudobne ju tam však posúva tvorivá spolupráca s Kevinom Parkerom z Tame Impala, ktorý ju podporil aj na pódiu v skladbe The Less I Know The Better. Nechýbali ani hity Houdini, Physical, Training Season či novinky These Walls a Happy For You z aktuálneho albumu Radical Optimism.

Coldplay priviedli množstvo hostí

Sobota bez pochýb patrila formácii Coldplay, ktorá si do svojej bohatej štatistiky pripísala ďalší rekord – headlinerom festivalu bola tento rok už piatykrát. Chris Martin označil Glastonbury euforicky najlepším miestom na svete a ľudí na ňom za najmierumilovnejších a milujúcich.

V samotnom úvode si skupina s hitmi Yellow a High Power vystačila sama. No potom už pozývala jedného hosťa za druhým. V skladbe Paradise sa k Chrisovi Martinovi pridala Victoria Canal, kórejská skupina BTS bola iba súčasťou videoprojekcie, prekvapením bol herec a komik Michael J. Fox, ktorž hral na gitare v skladbách Humankind a Fix You.

Skupina si pre publikum pripravila aj premiéru novej pesničky We Pray, v ktorej hosťovala Little Simz. Pripojili sa k nej Elyanna a Baltic String Orchestra. Palestínsko-čílska speváčka Elyanna sa pripojila v špeciálnej verzii novej piesne, ktorá obsahuje dojímavý text – "modlíme sa, aby sme to stihli do konca dňa".

Spolu s výberom hosťujúcich speváčok sa zdá, že skupina vysiela politický odkaz uprostred izraelsko-palestínskeho konfliktu. Neskôr spevák povedal, že je dôležité ukázať "maják spolupatričnosti". Ďalšia novinka feelslikeimfallinginlove odznela v závere setu.

SZA s technickými problémami

Festival uzatvárala speváčka SZA, ktorá bola postavená do ťažkej pozície. Po headlineroch predošlých dní uzatvárala z rovnakej pozície celý festival. Aby toho nebolo málo, v úvode ju potrápili technické problémy. Doposiaľ najdôležitejší festivalový set jej kariéry tak pripomínal nočnú moru. Úvodných tridsať minút ju takmer nebolo počuť a aj po odstránení tohto problému nebola kvalitu zvuku kontinuálne bezchybná. "Absolútne neodpustiteľné, že zvukári z Glastonbury nemajú náhradný mikrofón, do ktorého by SZA spievala," znel jeden z mnohých kritických komentárov od fanúšikov, ktorí sledovali jej vystúpenie.

Rafinovane do toho zapadala meniaca sa estetika na javisku, ktorá aspoň čiastočne rozptyľovala od technických problémov. Technika však nebola jedinou slabinou. Podľa doterajších informácií pritiahla SZA menší dav než headlineri pred ňou, a tým sa nemyslia iba tohtoroční headlineri. Pochybenie prišlo aj zo strany speváčky, ktorá podcenila interakciu s davom. SZA odštartovala svoj set skladbami PSA a Love Galore a neskôr v šou zahrala ďalšie hity ako F2F a Kill Bill.

Headlinerka sa podľa magazínu NME predviedla ako "iskrivá a charizmatická", no napriek tomu sa časť davu počas jej vystúpenia presunula radšej k setom The National, Jamesa Blakea a London Grammar. "Glastonbury, bola som z dneška taká nervózna. Cítim vďaku. Máte moju najhlbšiu lásku a najhlbšiu úctu. Boh vás žehnaj a prosím, vráťte sa bezpečne domov," zneli jej slová na rozlúčku.

Sľubovala príchod na koni. To sa jej nepodarilo, no napriek tomu prišla Shania Twain na pódium vo veľkom štýle. Nestrácala čas a pustila sa rovno do jedného zo svojich najväčších hitov That Don't Impress Me Much. No spolu s ním prišla aj prvá kritika o priemernom výkone a najmä nespokojnosť s kvalitou zvuku. "Toto si nezaslúži," napísal jeden zo speváčkiných obdivovateľov.

Ľudia, ktorí boli priamo v dave, sa však speváčky zastali. Tvrdia, že muselo ísť o zlyhanie priameho prenosu, pretože zvuk na mieste bol úžasný. Celkový dojem napravil samotný záver koncertu, ktorý patril hitu Man! I Feel Like A Woman a balade You're Still The One.

(Ne)prekvapivý set Kasabian a premiéra Avril Lavigne

Celé týždne sa špekulovalo o tom, či Kasabian vystúpia na Glastonbury, alebo sú to len reči. V sobotu večer už bolo všetko jasné. Skupina popoludní konečne potvrdila, že vystúpi na Woodsies o 18:00. V tom čase ju tam už čakal ohromný dav zvedavých fanúšikov, pričom mnohí z nich sa do priestorov pódia ani nedostali. Hodinový setlist obsahoval najväčšie hity, ale aj ochutnávku z nadchádzajúcej novej éry. "Toto bol jeden z najväčších dní v histórii tejto kapely," zhodnotil líder Sergio Pizzorno.

Nahnevané tínedžerské hymny otestovala dve desaťročia po ich vydaní Avril Lavigne. Complicated, Sk8er Boi a My Happy Ending fungovali rovnako, ako v čase ich vydania. "Nemôžem uveriť, že mi trvalo 22 rokov, kým som konečne hrala v Glastonbury, ale bolo to úžasné. Publikum bolo neuveriteľné, všetci boli na ramenách, držali cedule a vybuchovali farebné dymové bomby, bolo to tak cool," povedala Avril pre BBC.

 

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com, Bbc.com)