Taliansky hudobný skladateľ a dirigent Ennio Morricone po druhýkrát odložil koncert v Bratislave. Vystúpenie, ktoré malo byť náhradou za zrušený aprílový koncert, sa malo konať v pondelok 6. októbra v bratislavskej Slovnaft Aréne. 85-ročný hudobník pre pretrvávajúce zdravotné problémy oznámil, že po odohraní preloženého turné ukončí kariéru.

Organizátori bratislavského koncertu zverejnia nový termín koncertu už čoskoro. Vstupenky zostávajú v platnosti, no v prípade nevyhovujúceho náhradného dátumu bude možné lístky vrátiť. Ennio Morricone odložil návštevu Bratislavy kvôli problémom so zraneným chrbtom už po druhý raz. Pôvodne sa mal v slovenskej metropole predstaviť v sobotu 5. apríla, koncert spolu s ďalšími zrušil po operácii, z ktorej sa stále zotavuje.

Preložené sú aj koncerty v ďalších mestách, nový termín pre Prahu je 12. február 2015. Dá sa preto predpokladať, že aj Bratislavu Morricone napokon navštívi až na budúci rok. Českí organizátori pri oznámení februárového termínu tlmočili vyjadrenie umelcovho manažmentu, že definitívne pôjde o jeho rozlúčkové turné. "Ennio Morricone končí s vystupovaním. Pôjde o koncert v rámci jeho posledného turné. V Českej republike potom už vystupovať nebude, takže je to posledná možnosť," uviedol pre iDnes.cz Martin Zvoníček z agentúry JVS Group, ktorá organizuje aj slovenský koncert.

Biografia

Ennio Morricone sa preslávil najmä ako aranžér a autor filmovej hudby pre westerny Sergia Leoneho ako Pre hrsť dolárov (1964), Pre niekoľko dolárov navyše (1965), Dobrý, zlý a škaredý (1966) či Vtedy na Západe (1968).

Hudbu Ennia Morriconeho mohli diváci počuť vo viac ako 500 filmoch a seriáloch. Známy skladateľ spolupracoval okrem spomínaného Leoneho aj s režisérmi ako Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Brian De Palma, Roman Polanski, Warren Beatty, Pedro Almodóvar či Quentin Tarantino. Za filmovú hudbu si prevzal množstvo ocenení, pričom v roku 2007 mu udelili Oscara za celoživotné dielo.


Zdroj: SITA, iDnes.cz
Foto: AP Photo/Gero Breloer

Súvisiaci interpreti: Ennio Morricone