30-ročný britský herec Adam Pearson trpiaci dedičným ochorením zvaným neurofibromatóza je hlavnou hviezdou nového videoklipu Koniec Príbehov kultovej slovenskej kapely Čisté Tvary. Jedna z najsilnejších skladieb albumu Zem Nás Chce Čistých aj vďaka nemu dostala vizuál, z ktorého doslova mrazí.

Novinka, ktorou môžu Čisté Tvary smelo konkurovať klipom svetoznámych kapiel, je po singli Prach Prikryl Nás s kvalitným slovenským hereckým obsadením (Zuzana Kanócz a Ľuboš Kostelný) ďalším zárezom kapely na poli filmových videoklipov. Hlavnú postavu si v ňom zahral vzácnou chorobou znetvorený anglický herec Adam Pearson. Zaujal už vo filme Pod kožou (Under the Skin, 2013), kde sa predstavil po boku krásnej Scarlett Johansson.

"Videoklip sa nakrúcal počas dvoch februárových dní tohto roku. Exteriérové zábery vznikli v prírode v tesnej blízkosti Malaciek. Interiérové - štúdiové zábery sme zaznamenali v bratislavskej galérii Photoport. Režisérom a scenáristom klipu je Andrej Kolenčík, ktorý režíroval napríklad klip Duch mesta pre Janu Kirschner," hovorí bubeník kapely Matej Pliešovský. Za kamerou stál Erik Eržin a herci boli oblečení do modelov z kolekcie známej slovenskej dizajnérky Lenky Sršňovej.

videoklip Koniec Príbehov Zdroj: Youtube

Presvedčila ho slovenská kráska

"Obsadiť Adama Pearsona bola idea režiséra klipu Andreja Kolenčíka. Priznám sa, že Adama som nepoznal. Pozrel som si film Under the Skin, ktorý sa mi zapáčil, pretože je veľmi impresívny a má silnú atmosféru. Takže bolo rozhodnuté. Oslovili sme Adamovho agenta, no keďže klip sa nakrúca v podmienkach 'low budget' - teda nízkorozpočtovo, nič sme si od toho nesľubovali. Navyše sám agent vzhľadom na tieto skutočnosti, ako aj na fakt, že sa má nakrúcať v exteriéroch, v mraze a navyše niekde na Slovensku, videl možnú spoluprácu skôr skepticky. O to väčšie bolo prekvapenie, keď prišla z Londýna pozitívna odpoveď," teší sa líder kapely Juraj Péč.

Pearson tvorcov klipu a členov kapely príjemne prekvapil svojou skromnosťou, nezlomnosťou a zmyslom pre humor. "Otázka peňazí preňho vôbec nehrala rolu. Adamovi sa jednoducho tak páčila predstava bozku od krásnej slovenskej devy na záver klipu (Anna Ďurišíková, pozn. red.), že sa rozhodol prísť," prezradil Matej Pliešovský. "Je to skvelý a príjemný človek. Má typický anglický zmysel pre humor. Trpí neurofibromatózou, čo je pomerne zriedkavé ochorenie. Je úžasné, že aj napriek tomuto hendikepu sa rozhodol nenechať sa zlomiť a žije svoj život so vztýčenou hlavou a slnkom v duši. Spolupráca s ním bola veľkým zážitkom."

Koniec Príbehov je v poradí už šiestym videosinglom z albumu Zem Nás Chce Čistých, ktorým kapela Čisté Tvary potešila fanúšikov po dlhých siedmich rokoch. "Táto skladba je jednou z piesní, ktorá je postavená na kontrastoch. Striedanie drsnej, energickej, zemitej slohy s veľkým otvoreným refrénom, ktorý miestami znie až monumentálne, do nej prináša úžasné napätie. To sa nám na nej od začiatku páčilo. Videoklip v istom zmysle kopíruje túto líniu vo vizuálnej podobe. Stavia vedľa seba na jednej strane niečo nepoznané, znepokojujúce a na strane druhej až rozprávkovú naivitu a krásu. Výsledkom je veľmi silné audio-vizuálne dielo," teší sa Juraj Péč. V premiére si ho fanúšikovia kapely mohli pozrieť už v októbri na bratislavskom krste, teraz je konečne aj na webe.


Čisté Tvary fungujú v zostave Juraj Péč, Oskar Rózsa, Matej Pliešovský a Ondrej Gregor, na jesennom turné s nimi koncertoval aj talentovaný mladý gitarista Adam Mičinec. Všestranný hudobník Oskar Rózsa sa v kapele najskôr zhostil úlohy producenta prvých dvoch albumov, od návratu kapely na pódiá v roku 2013 je však už jej členom.

Skupina pre fanúšikov pripravila vianočné prekvapenie - projekt Čisté Nebo. V rámci neho sa fanúšikovia môžu na obmedzený čas dostať k špeciálnym limitovaným sériám albumov za zvýhodnené ceny.

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Novinky Čistých Tvarov môžete sledovať na oficiálnych stránkach www.cistetvary.sk www.facebook.com/CistetvarySk.

Foto: Youtube / Erik Eržin

Súvisiaci interpreti: Čisté Tvary