Album Mapy vydal Martin Harich v minulom roku, nahral ho na rôznych miestach po svete a postupne dosku predstavuje hudobnej verejnosti prostredníctvom singlov. K úvodnému singlu Marilyn Monroe, osobitej skladbe Kvapky a letnému hitu Gurmánka sa pridáva v týchto dňoch takmer anjelská pieseň s názvom Do neba.

Autorom textu a hudby je, tak ako v prípade ostatných skladieb albumu, spevák sám. Skladbu Martin nahral v kaplnke v rakúskom zámočku Schloss - Eckartsau neďaleko slovenských hraníc. Čarovnú akustiku miesta ešte podčiarkli anjelskej vokály speváčky a Martinovej kamarátky Nikoly Benedikovičovej, ktorú k nahrávanie spevák prizval. Jednoduchý, ale veľmi emotívny klip ku skladbe vznikol pod taktovkou Raymonda Petríka v domovskom Tatras štúdiu, ktoré je celé z dreva a panuje v ňom veľmi príjemná a pre toto obdobie veľmi príznačne až vianočná atmosféra.


"Prvá múza k piesni Do neba ku mne prišla, keď som hral na starom krídle v jednom moravskom zámku. Asi dva roky som mal túto nahrávku v mobile, bola to len jedna veta: "stále hladím do neba, ale ty ma nepoznáš" a púšťal som si ju stále dookola," predstavuje počiatky skladby Martin a dodáva: "Keď som mal jeden rok, moju babičku zrazilo auto a pamätám si ju iba z fotiek. Pesnička je síce nakoniec o láske, ale vždy keď túto pasáž spievam, vidím babičku blízko seba. Nechcel som ale, aby to bola smutná pieseň a asi preto mi trvalo dlho, než som ju dokončil. Je to taký pozdrav do neba ľuďom, na ktorých nám nikdy neprestane záležať."

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Milana Bazanac Kadlčíková.

Súvisiaci interpreti: Martin Harich