Slovenský spevák a hudobník Adam Ďurica sa v súčasnosti pripravuje na ďalšie koncerty v rámci pokračovania turné k minuloročnému albumu Mandolína. Pre fanúšikov má aj hudobné prekvapenie. Okrem toho už pracuje na nových skladbách. Po desiatich rokoch na scéne stojí stále nohami pevne na zemi.

"Pre úspech posledného turné Mandolína sme pridali ďalšie koncerty, ktoré rozbehneme vo februári. Potom v apríli budú ešte dve špeciálne vystúpenia - v Spoločenskom pavilóne v Košiciach a v bratislavskom Istropolise. Tie budú výnimočné hlavne v tom, že to budú naozaj veľké koncerty. Presunieme sa totiž do sál s tisíc a viacmiestnou kapacitou a okrem toho, že to budú koncerty špeciálne veľkosťou, bude tam aj celkom iná svetelná šou a špeciálne nadizajnované pódium," prezradil Adam Ďurica v rozhovore pre agentúru SITA. 

Známy interpret sa na nadchádzajúce koncerty napriek viacerým inováciám špeciálne nepripravuje. "Navyše by som chcel priniesť opäť aj nejaké hudobné prekvapenie. Ešte ho nemám potvrdené, no pokúsim sa dať fanúšikom taký malý bonus ako naposledy, keď sme ich v novembri prekvapili spoločne s Hexákmi. Chalani vtedy neboli ani na plagátoch, len sme ich zavolali, aby zahrali Keď sme sami a že to spojíme s Predpoveďou počasia. Vtedy sa na tom koncerte nijako neschovávali, ľudia ich vnímali v dave, len v jednej chvíli zrazu vybehli na pódium. To sa mi veľmi páčilo a rád by som to zopakoval, no, samozrejme, už to nebude Hex, ale niekto iný. Bude to veľké prekvapenie," podotkol tajnostkársky.

Spevák sa popri pridaných koncertoch, ktoré ho čakajú o niekoľko dní, venuje aj ďalšej tvorbe. "Momentálne prichádza obdobie, keď už je turné viac-menej rozbehnuté a len si to zopakujeme a ideme na pridané koncerty. Popritom začínam tvoriť nové veci, lebo treba byť pripravený a nie robiť veci narýchlo, to by nebolo ono," uviedol. Aj album Mandolína (2015) podľa jeho slov vznikal priebežne, keďže tvorivý proces je preňho niečo, čo sa jednoducho nedá zastaviť. "Keď je nálada, treba niečo urobiť, a keď nálada nie je, je zbytočné to siliť. Nie som dokonca ani ten typ, čo by si nejaké pesničky odkladal do šuflíka. Niečo by sa síce našlo, ale to by som skôr posunul nejakým iným interpretom. Rád dávam von čerstvé veci," podotkol 28-ročný rodák z Nitry, ktorý zvyčajne necháva inšpirácii celkom voľný priebeh a piesne skladá podľa momentálnej nálady.

Dobrá hudba vydrží naveky

Známy hudobník je presvedčený, že svojou tvorbou dokáže osloviť takmer všetky vekové kategórie. "Na koncerty mi chodia deti, tínedžeri, dospelí a neraz na nich vidím aj staršie páry, pre ktoré napríklad taká pesnička Neľutujem môže znamenať niečo úplne iné ako pre tých, ktorí sa práve dali dokopy. To je na tom úžasné, že tie jednotlivé pesničky dokážu často vyjadriť pocity aj tých starších, aj mladších," uviedol Ďurica. 

Detskí fanúšikovia mu však robia podľa všetkého najväčšiu radosť. "Mám veľa detských fanúšikov, čo ma veľmi teší, to je v populárnej hudbe podľa mňa veľmi podstatné. Každý popový spevák, ktorý niečo dosiahol, mal a má podľa mňa aj detských fanúšikov. Veľmi si to vážim a dúfam, že mi títo ľudia zostanú aj neskôr, že ich budem zaujímať aj o takých päť rokov. Doba je dnes totiž veľmi rýchla a často sa stáva, že tí mladí rýchlo presedlajú na niekoho iného. No i napriek tomu stále verím, že dobrá hudba vydrží. Ak sa raz podarí dobrá pesnička, tak vydrží naveky," dodal.


Desaťročnicu na scéne oslavovať nebude 

Desať rokov od vydania svojho debutového albumu považuje hudobník za veľmi prínosných. Napriek mnohým výrazným úspechom, ktoré mu priniesli uplynulé mesiace, však sám seba stále nevníma ako jedného z top interpretov. "Ťahám to už od roku 2004, keď som sa z amatérskeho muzikanta dostal do povedomia širokej verejnosti a dva roky na to som dostal ponuku od vydavateľstva a vydal som prvý album. Odvtedy uplynulo desať rokov a prišiel úspech so singlami Neľutujem či Mandolína a vydal som ďalší album, no žiadne oslavy nejakej desaťročnice sa z mojej strany nekonajú. Bolo by podľa mňa prinajmenšom čudné, keby som teraz šiel oslavovať desaťročnicu, pretože mám pocit, že 80 percent mojich fanúšikov ma spoznalo za posledný rok a pol," usmial sa sympatický spevák.

"Nie som interpret, ktorý by mal hneď prvý rok s novým albumom nejaký veľký hit, na ktorý by som teraz nadviazal. Skôr mám pocit, že ten úspech prišiel až teraz po rokoch, že až teraz štartuje moja kariéra. To, čo je za mnou, samozrejme, nepopieram, boli to perfektné roky naberania skúseností a tak trošku som zisťoval, ako to chodí v tom svete šoubiznisu, ale také ozajstné sa z toho stáva až teraz," uviedol 
Ďurica, ktorý však uznal, že sa v šoubiznise vždy cítil ako ryba vo vode.

"Týmto posledným rokom sa zas toľko nezmenilo, v šoubiznise už som sa pohyboval aj predtým a užil som si všelijaké zaujímavé spolupráce, robil som napríklad viackrát s Ivanom Táslerom, bol som často na koncertoch IMT Smile ako hosť či predskokan, Ivan mi dokonca napísal pesničky a zapojil som sa tiež do projektu na počesť Jara Filipa, takže už som v tom šoubiznise bol, len som dosiaľ nemal nejaké výrazné úspechy. Teraz sa cítim trošku lepšie. Hlavne po OTOvi. To bol skvelý pocit, najmä keď zrušili Slávika. Cenu OTO vnímam ako hlas od ľudí, že ma chcú. Je úžasné, že zareagovali a dali mi hlas. Je to pre mňa popri platinovej platni zatiaľ moje najväčšie ocenenie," dodal. 

Mandolína Tour 2016:
 

9. februára -  Levice – MSKS Kino Junior 
10. februára - Lučenec – Kino Apollo 
11. februára - Senica – Dom kultúry 
12. februára - Komárno – Dom Matice 
15. februára - Praha – Lucerna Music Bar 

Mandolína špeciál:

5. apríla - Košice - Spoločenský Pavilón
7. apríla - Bratislava - Istropolis

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Zdroj: SITA (text bol upravený redakciou)
Foto: Facebook.com/adam.durica.1 

Súvisiaci interpreti: Adam Ďurica