Je možné, že to občas s prichádzajúcim albumom FNM preháňame. Prosím, nemajte nám to za zlé – však naň čakáme takmer 20 rokov!

Magnet týždňa

Juchú. Ohlásený singel Superhero od Faith No More sa dostal na internet celé dva týždne pred oficiálnym dátumom vydania. A ja sa teším, lebo je to prvá vec zo Sol Invictus, ktorá sa mi naozaj páči. Čo na ňu hovoríte? (pm)


Šrot týždňa

Bývalý bubeník Korn David Silveria zažaloval nu-metalovú legendu za to, že ho opätovne neprijala späť do svojich radov. Podľa serveru TMZ v roku 2006 kapelu opustil dočasne a bol pripravený sa k nej vrátiť v roku 2013. Korn ho ale odmietli. Silveriovi tiež vadí, že Brian "Head" Welch odišiel a pritom ho prijali späť. Bubeník si nárokuje práva na podiel z tržieb kapely a núti sudcu, aby zistil, koľko presne kapela od jeho odchodu zarobila a vyčíslil mu jeho podiel. (ak)

Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Najkrajšiu vec z môjho minulého týždňa má na svedomí Michal Ďuriš. Prišiel pôvodne iba urobiť zopár fotiek pre zvolenských deatherov The Infinite Within. Zaujímavým spôsobom sa mu to celé vymklo spod kontroly a zrazu bol na svete dokument z vysielania, rádio v televízii, televízia v rádiu – volajme to akokoľvek, je to skvelá práca.


Ashmedi, vokalista Melechesch dáva príjemne spomenúť na trenčiansky koncert pred Immolation v marci 2008. Nový album sa naozaj podaril.


Presne 2. marca v roku 1999 vyšiel album Spiritual Black Dimensions. Simen alias I.C.S. Vortex a jeho melodické vokály, to bola skutočná ozdoba vtedy veľmi diskutovaného symfo-blackmetalového klenotu nórskych velikánov.


Minulý týždeň som sa konečne dostal k CD Sanctuary (aj s priloženou nášivkou!). S radosťou konštatujem, že ide naozaj o jeden z najlepších albumov minulého roka. A Warrel Dane je jeden z najlepších metalových spevákov všetkých čias.


Bratislavskí From Our Hands vyrážajú na turné spolu s The Paranoid. Dnes večer (nielen) o tom prídu obe kapely porozprávať do rádia. (Poznámka Hudba.sk: Lístky na turné sú v predaji v sieti Predpredaj.sk)


Novinky

Progresívny metal bude mať svoj slovenský sviatok už 13. marca. Do bratislavského MMC zavíta Devin Townsend. Ako predkapely vystúpia Periphery a Shining. Verím, že sa vidíme. (pm)


Nové video od čelákov Apocalyptica s názvom Cold Blood vôbec nie je zlé. Aj po hudobnej stránke sa celkom dá. Som zvedavý na album Shadowmaker, ktorý vyjde už v apríli. (pm)


Na nový Tool si ešte zrejme počkáme (aktuálne informácie od členov kapely treba brať trochu s rezervou). Celkom dobrou náhradou však dovtedy môže byť album od Soen, ktorý vyšiel už v novembri minulého roka. Švédi nám ho pripomínajú novým lyric videom k songu Kuraman. Naozaj výborné počúvanie. (pm)


Minulý týždeň sme ospevovali prvé živé vystúpenie superkapely Killer Be Killed. Chalani s koncertami pokračujú ďalej a v Melbourne zahrali aj v klube, odkiaľ pre vás máme viacero pohyblivých obrázkov. Som rád, že naživo sú ešte lepší, ako na doske. (Pochopiteľne, je to len amatérsky záznam z koncertu, takže zázraky nečakajte.) (pm)


Ako znie black metal z iného kontinentu? Niekedy to môže byť prekvapujúco zaujímavé. O oddanosti a horúcej krvi hojnej fanúšikovskej základne napríklad v takej Latinskej Amerike vieme z niekoľkých záznamov koncertov tej-ktorej skupiny z Youtube. Akí potom môžu byť hudobníci, ako asi znejú blackové skupiny z týchto končín, ak sa vydarí kombinácia talentu, dobrých nápadov, so zvukárom, ktorý má predstavu a trafí sa do zvuku, ktorý dodá pečať zvláštnosti? (Že čo sú toto za myšlienky? Tak si len tak skúste spomenúť na škandinávsku skupinu, ktorá by sa na slušnej úrovní zhostila mariachi!) Minule som dostal tip na skupinu z Mexika, ktorá už pár rokov funguje, prestriedala zopár hráčov na strunové a bicie nástroje. Mne sa na prvé počutie pozdávali. Netvrdím, že ide o niečo super, ale zaujali. Tram-ta-da-dá – Hacavitz a skladba Deadream z práve vydaného CD Darkness Beyond. Prípadne sa preklikajte na ďalšie skladby. (ip)


Alebo radšej depresoffka A Crawling Worm In The World Of Lies od ThyLight? Niekto sa vyhral s pekne poskladanými fotkami k tejto skladbe. (ip)


A nedá mi nepridať ešte Uaral z Chile a ich Depresión. Síce ide o starinu spred desiatich rokov a už vôbec nie o black metal, ale vrúcny spev Caudala je na nezaplatenie. Ak by vás smutné tempo nudilo až príliš, nastavte si počúvanie od 3:33. (ip)


Člen nórskych blackerov Mayhem a tiež aj Nidingr, Morten Bergeton Iversen, tiež známy ako Teloch, napísal hudbu pre hru Bertolda Brechta Matka Guráž a jej deti, ktorú naštudovali v Nórskom divadle v Osle. Hra mala premiéru pred pár dňami. Ukážku z nej nájdete na Vimeo. Ak by sa vám nebodaj podarilo, tak na predstavenie môžete skočiť do Nórskeho divadla. (ip)

Fulgora, nový projekt členov Pig Destroyer, Agoraphobic Nosebleed a Misery Index, má konečne vonku na počúvanie celú dosku Stratagem. Grind ako sa patrí. (pm)



A ešte jedná grindovačka – Aminals a ich lyric video k songu Bitchcraft. Pozerám, že sa s hudbou tohto žánra roztrhlo vrece, tak verím, že to bude pokračovať. (pm)


Whitechapel majú niečo, čo vám rozhodne spríjemní štart do nového týždňa. Alebo aj nie. Teda vlastne vôbec. Video k songu Let Me Burn radšej pozerajte niekde osamote a iba ak ste psychicky stabilný. Ináč by ste sa mohli ocitnúť v bielom kabátiku. (pm)


Metalovým fans je iste známa skutočnosť, že vokalista Till Lindemann z Rammstein a líder projektov Hypocrisy a Pain, Peter Tägtgren tvoria dvojicu v novom hudobnom telese zvanom Lindemann. Na svojom Facebooku zverejnili teaser s pár sekundami zvuku, ohlasujúci nový album na máj tohto roka. Pozrite si ho, aby ste mali predstavu, čo Vás čaká. (ak)


Parádni Enslaved zverejnili druhú vypalovačku z nového albumu In Times! Album týchto progresivistov vychádza už tento piatok 6. marca, tak sa nalaďte na jeho prípadné zadováženie. Pre mňa jedna z očakávaných nahrávok tohto roka. Ak sa vám song One Thousand Years of Rain bude zdať podozrivo krátky, vedzte, že ide o radio edit. Plná skladba má 8 minút a 13 sekúnd. (ak)


Haluz týždňa

Metalové prerábky rozprávok sú to najstrašidelnejšie, čo existuje. Vážne, tá radosť na tvárach protagonistov v kombinácii s brutálnym spevom a tvrdými riffmi je zrelá na psychiatriu. Dobrým príkladom je aj prerábka songu od Mary Poppins v podaní Andyho Rehfeldta. Brr. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr), Igor Paško (ip)
Foto: Dustin Rabin - Facebook.com/officialfnm

Súvisiaci interpreti: Faith No More