Prvým potvrdeným slovenským zástupcom na Szigete 2016 je kapela Queer Jane. Bratislavské trio sa na jednom z najlepších európskych festivalov predstaví 14. augusta. Medzi doteraz ohlásené hviezdy festivalu, ktorý sa bude konať od 10. do 17. augusta, patria Muse, Chvrches, Bloc Party, David Guetta, či Roisín Murphy.

Autentická a bezstarostná hudba Queer Jane sa pohybuje vo vodách indie-popu, s inšpiráciami v punku, psychedélii, country, ale aj iných žánroch. Medzi fanúšikmi a v rádiovom éteri najviac zarezonovali skladby When You Walk Into My RoomLazy. Prvé EP vydali Queer Jane v roku 2013, debutový album Flowerville ponúkli minulý rok.

Album skvele prijali fanúšikovia, ale aj hudobní kritici, ktorí ho označovali za jeden z najlepších slovenských album roka. Talentované trio bolo vďaka nemu zaradené aj do longlistov v troch kategóriách Radio_Head Awards. "Leto je síce ďaleko, ale už teraz sa nevieme dočkať! Na Szigete som videl hrať Blur, čo bol pre mňa jeden z najväčších koncertných zážitkov vôbec. Vystúpiť tam je pre nás veľká pocta," prezradil líder kapely Vlado Nosáľ.


Šancu zahrať si na festivale, ktorý sa pravidelne umiestňuje medzi najlepšími európskymi festivalmi, má ešte minimálne jedna slovenská kapela, a to víťaz slovensko-českej súťaže Jednou ranou na Sziget. Finalisti budú známi v polovici marca.

Časový harmonogram súťaže: 

- zaslanie prihlášok do 29. februára - soutez@szigetfestival.cz
- 1. - 10. marca - porota vyberie jednu finálovú kapelu z Českej republiky a jednu zo Slovenska
- koncerty finalistov:
28. 4. - Bratislava, KC Dunaj
5. 5. - Budapešť, klub A38 
6. 5. - Praha, Rock Café - vyhlásenie víťaza

Bližšie podrobnosti o súťaži nájdete na stránke www.szigetfestival.sk/_/sa. Priebežne aktualizované informácie o festivale Sziget 2016 v slovenčine sledujte na stránkach szigetfestival.sk a www.facebook.com/szigetSK.

Slováci zároveň majú možnosť zapojiť sa do výberu v rámci tohtoročného Sziget Campfire. Do konca marca môžu akustické projekty, či formácie hrajúce unplugged, poslať svoju skladbu a zabojovať o hodinový koncert pri veľkom festivalovom táboráku. Bližšie info o súťaži je na campfire.szigetfestival.sk.

Pozrite si aftermovie zo Szigetu 2015:


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Silvia Turnerová.