Americká speváčka a klaviristka Tori Amos zverejnila novinku Trouble's Lament zo svojho pripravovaného štúdiového albumu Unrepentant Geraldines. Ten by sa na trhu mal objaviť už 12. mája.

Nahrávka by podľa slov Tori Amos mala predstavovať návrat k jej pesničkárskym, ale aj rodinným koreňom. "Keďže som sa narodila v Severnej Karolíne, môj pôvod ide so mnou kamkoľvek na svete. Je to v mojej krvi. Akoby ste počuli rozprávať samotnú krajinu, ktorá ma volá kdekoľvek som," uviedla hudobníčka.

Nový singel, ktorý nesie názov Trouble's Lament, rozpráva o príbehu zosobneného trápenia. "Naozaj sa mi páči myšlienka, že trápenie je mladou ženou... Často ju vidím na svojich cestách a možno som ju dokonca aj poznala veľa rokov dozadu, keď som mala 20," dodala.

Tori Amos svoj nový album začiatkom leta predstaví aj neďaleko Slovenska. 6. júna zahrá vo viedenskom Konzerthause, 11. júna v pražskom Kongresovom centre a o deň neskôr v Kongresovej sále vo Varšave.


Tori Amos sa na hudobnej scéne pohybuje od 80. rokov minulého storočia. Ako dvojročná začala hrať na klavíri, o tri roky neskôr aj sama skladala piesne. Kariéru začínala v synthpopovej skupine Y Kant Tori Read, ktorá v roku 1988 vydala eponymný album. Amos v roku 1992 vydala sólový debut Little Earthquakes, s ktorým posunula hudobné hranice vďaka intímnemu štýlu písania skladieb a zaznamenala veľký úspech. Odvtedy vydala ďalších 12 štúdioviek.

Na konte má osem nominácií na Grammy a čitatelia magazínu Rolling Stone jej v roku 2003 udelili piate miesto v rebríčku interpretov, ktorí majú najlepšie koncertné turné. Je tiež známa nepredvídateľným setlistom svojich koncertov. V mnohých ohľadoch je novátorkou - bola napríklad jednou z prvých umelcov, ktorí ponúkli svoju hudbu oficiálne na stiahnutie cez internet. Svoje piesne nechala stvárniť ako grafické romány a na konte má niekoľko unikátnych videoklipov. Je tiež známa ako spoluzakladateľka humanitárnej organizácie RAINN, ktorá je najväčšou organizáciou proti sexuálnemu násiliu v USA.

Zdroj: Digitalspy.co.uk, SITA, archív Hudba.sk
Foto: Toriamos.com

Súvisiaci interpreti: Tori Amos