Kapela Saténové ruky sa začiatkom nového roka zatvorila na chalupe v Lome nad Rimavicou a nahrala jedinečné skladby. Silné výpovede, dobré riffy a prítulný groove - to všetko sa dá očakávať od kapely, ktorá nespí a už 13. apríla počas Record Store Day pokrstí svoj nový vinyl.

"Všetci sme odišli do krásnej, snehom zasypanej drevenice, vzali sme so sebou aj zvukového majstra Erika Lososa Horáka a plán bol niečo nahrať. Keď sme sa rozložili a zapojili, zistili sme, že zvuk, ktorý z tej miestnosti liezol, bol podmanivý a konkrétny. Rozhodli sme sa nahrávať všetko spolu a nie po stopách, ako sme to vo väčšine prípadov predtým robili. Páčil sa nám surový, ale hutný zvuk nahratých podkladov. Tento pobyt si ešte raz zopakujeme a druhú časť albumu nahráme podobným spôsobom na tom istom mieste. Navyše Braňo celej kapele každý deň vyváral neskutočné dobroty," spomína Marek "Kasko" Babušiak.

Nová tvár Saténových rúk

Braňo "Bebe" Bezák má nielen kulinársky a hudobný, ale zjavne aj herecký talent. Ukázal to v prvom hranom klipe skupiny, ktorý natočili k skladbe Gravitácia. Tá je naozaj výnimočným kúskom v diskografii kapely a hoci ju Saténové ruky spolu s vizuálom zverejnili na prvého apríla, ide o vážnu skladbu. Chalani v nej totiž veľmi presvedčivo a sugestívne zhudobnili facebookový status známeho blogera Sama Marca, ktorý trefne a s humorom komentuje politické dianie na Slovensku nielen na sociálnej sieti ale aj v slovenských denníkoch.

Hoci aj samotný Bezák sa v novinách pravidelne vyjadruje k spoločenskému dianiu a politike, v tvorbe Saténových rúk doposiaľ podobná ostrejšia skladba chýbala. Najbližšie k "protest songu" mal Prostredsong z debutového albumu Bozkávam (2015), ktorý dokonale vystihuje láskavý humor skupiny. Gravitácia je však z úplne iného súdka a kapela s ňou ukazuje svoju ďalšiu tvár. Potvrdzuje to aj videoklip, v ktorom si Bebe zahral diktátora a pripomenul jedno z predvolebných videí favorita konšpiračných médií v prezidentských voľbách. Chýba už len zle vysamplovaný potlesk. Namiesto neho Bebeho diktát zbesilými výkrikmi v pozadí skvele dopĺňa ďalší člen kapely Vlado Janček.


"Hlavná idea klipu je vtipne poukázať na nezmyselnosť konšpirácií a dezinformácií, ktoré sú v súčasnej spoločnosti všadeprítomné a ovplyvňujú množstvo ľudí," hovorí bubeník a súčasne režisér a autor námetu i scenára videoklipu Jozef Lipa. "Vizuálne sme si tiež pomohli strihovou kolážou rôznych známych i menej známych záberov, ktoré 'názory' pána diktátora ilustrujú a podporujú. Celý obraz sme sa snažili ušiť na mieru tomuto ironickému statusu," doplnil Jozef Lipa.

Saténový skorometal

Gravitácia vyjde na sedempalcovom vinyle spolu s ďalšou pesničkou Monštrum, kde je pre zmenu hlavným spevákom Vlado Janček. Podľa skupiny je táto pesnička "počúvaním pre náročnejších o nadčasovej téme, ktorou sú vzťahy - nemé, vypovedané, podarené, aj tie menej". Ide o doposiaľ najtvrdšiu skladbu kapely a hudobníci, ktorí začínali ako "nesprávna odpoveď na britpop a správna odpoveď na slovenský pop a český underground", si jej žáner pomenovali "saténový skorometal".

Originálny "double - A" vinyl s jedinečným vizuálom od Pala Čejku si budete môcť kúpiť a vypočuť 13. apríla počas Record Store Day na Release Party v Nu Spirit Bare. Na čo sa môžu fanúšikovia tešiť? "Budú sa púšťať pesničky z vinylu, budeme podpisovať single, bude tam pop-up shop, kde bude možnosť získať naše CD, LP a tričká. Budú sa premietať videoklipy, urobíme aj súťaž o singel a naše platne. Bude sa tancovať na hudbu, ktorú budú do rána púšťať DJ Magálová, Galaprogram a Nowhereman," pozýva Kasko.



Takmer zapálená chata

Nahrávanie nových skladieb je spojené aj so zážitkom, ktorý by sa pokojne mohol stať námetom na ďalšiu pesničku. "Na chate, kde sa nahrávalo, sme kúrili drevom v krbe. Jedno ráno sme sa zobudili a zistili, že sme len kúsok od toho, aby sme na tej chate zhoreli. Dokonca aj káble tak napáchli dymom, že boli cítiť ešte týždne po tom, čo sme sa vrátili," spomína so smiechom Kasko.

Erik "Losos" Horák si na svoje tretie nahrávanie s kapelou spomína takto: "Saténové ruky dospeli. Na rozdiel od práce na prvých dvoch platniach, tentoraz si začínajú veriť a trúfajú si vystačiť sami bez producenta, ktorý by zásadnejšie dotváral aranže. Cieľom nahrávania bolo predstaviť kapelu v čo najpravdivejšej podobe. Preto sa nahrávalo všetko naraz, naživo a veľmi minimalisticky. Stále však zostáva mimoriadny dôraz na texty a výpoveď." Zostáva len dodať, že po tejto ochutnávke sme naozaj zvedaví na tretí album skupiny. A aj na to, ako sa bude volať, keďže ten druhý v roku 2017 nazvali Tretí album...

Text: Patrik Marflák (zdroj: TS - Alexandra Punová)
Foto: archív skupiny

Súvisiaci interpreti: Saténové ruky