Jeden z najväčších českých hudobných objavov "nultých" rokov, pražský projekt Floex, v tomto roku koncertuje minimálne. Svoj čas venuje komponovaniu a nahrávaniu nového albumu. Jedným z mála a na Slovensku jediným bude koncert v amfiteátri Slovenskej národnej galérie, ktorý sa uskutoční 8. mája.

Floex sa v Bratislave predstaví v štvorčlennej koncertnej zostave. Okrem ústrednej postavy skupiny Tomáša Dvořáka je to speváčka Sára Vondráčková, klarinetista Jirka Javůrek a bubeník Marián Petržela. Ku komplexnému audiovizálnemu zážitku prispeje svojimi kresbami aj výtvarníčka Veronika Vlková.


Tomáš Dvořák - klarinetista, skladateľ, producent a multimediálny umelec z Prahy - založil Floex pôvodne ako sólový projekt. Kľúčovým nástrojom v jeho tvorbe je klarinet, ktorý je zásadný nielen z pohľadu inštrumentálneho, ale unikátne aj z kompozičného. Floex debutoval v roku 2001 albumom Pocustone, ktorá spojovala v tej dobe ešte izolované štýly ako nu-jazz, elektronika a súčasná vážna hudba. Za album dostal cenu Anděl. Pocustone sa dostal aj do krátkeho zoznamu najdôležitejších českých albumov desaťročia.

Tomáš Dvořák neskôr pod vlastným menom skomponoval a vytvoril hudbu k svetoznámym hrám Samorost II (2006) a Machinarium (2009) pre firmu Amanita Design. Machinarium Soundtrack bol vyhlásený najlepšou hudbou k počítačovej hre v roku 2009 v prestížnom hráčskom časopise PC Gamer. Dvořák je aj autorom unikátnych interaktivných hudobných inštalácií, ktoré vytvoril počas štúdia na pražskej Akadémií výtvarných umení v rokoch 2002-2007.

Desať rokov po debute vydal Floex svoj druhý album Zorya (2011), na ktorom ďalej skúma možnosti prepájania akustickej a elektronickej hudby. Napriek výraznej inšpirácii minimalizmom je druhý album Floexovým najenergetickejším dielom. Dvořák zaň vlani získal dve žánrové ceny Anděl (elektronická hudba + alternatívna scéna) a odborná kritika vysoko oceňuje aj kapelové prevedenie naživo. Na Slovensku sme si ho mohli vychutnať napríklad na Wilsonicu 2012.

Vstupenky v limitovanom počte v predpredaji kúpite za 7€, na mieste budú stáť 10€. V prípade nepriaznivého počasia sa koncert uskutoční v Berlinke na námestí Ľudovíta Štúra.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Elek Kubicsko.

Foto: Stanči Karellová - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Floex