Americký spevák Lou Reed bol pred niekoľkými týždňami na pokraji smrti. Zradila ho pečeň, roky ťažko skúšaná alkoholom a drogami, ktoré v minulosti užíval. Po jej zlyhaní v apríli podstúpil transplantáciu, ktorá mu zachránila život. Jeho manželka Laurie Anderson to prezradila v rozhovore pre britský denník The Times.

"Bolo to mimoriadne vážne. Zomieral. Nemyslím si, že sa z toho niekedy úplne zotaví, ale o niekoľko mesiacov určite začne naplno žiť. Už pracuje a cvičí tai-chi. Som veľmi šťastná, je to pre neho nový život," vyhlásila. 71-ročný hudobník sa zveril do rúk clevelandským lekárom, ako totiž povedala Anderson, v jeho rodnom New Yorku sú nekvalitné nemocnice. Pre operáciu musel v apríli zrušiť niekoľko koncertov vrátane vystúpenia na hudobnom festivale Coachella.

Lou Reed nikdy nezaznamenal výrazný komerčný úspech, no napriek tomu patrí medzi najvplyvnejších a najrešpektovanejších hudobníkov v histórii. Jeho tvorbou sa Inšpirovali mnohí interpreti, ako napríklad R.E.M., The Strokes, Interpol alebo The White Stripes. Hudobné dejiny začal prepisovať v roku 1965, kedy založil s Johnom Caleom, Sterlingom Morrisonom a Angusom MacLiseom formáciu The Velvet Underground. Skupina sa komerčne nikdy nepresadila, ich maximom bolo 171. miesto v americkom rebríčku Billboard 200 za debutový album The Velvet Underground & Nico (1967). Album, na obale ktorého je veľký žltý banán Andyho Warhola, však zaradil magazín Rolling Stone na 13. priečku v rebríčku najvplyvnejších nahrávok histórie.

Hral pre prezidentov aj pre pápeža

Reed zo skupiny v roku 1970 odišiel a následne odštartoval sólovú kariéru. Odvtedy vydal 22 štúdiových albumov, zatiaľ posledný nahral spoločne s kapelou Metallica a nazval ho Lulu (2011). V roku 1990 obnovil činnosť skupiny The Velvet Underground, s ktorou vystúpil na benefičnom podujatí Nadácie Cartier vo Francúzsku a koncertoval s ňou aj v roku 1993. O tri roky neskôr kapelu uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. O spevákovi vznikla aj dokumentárna snímka Lou Reed: Rock and Roll Heart (1998), ktorá vyhrala Grammy v kategórii Najlepšie dlhometrážne hudobné video.

V roku 1998 si vystúpenie Reeda vyžiadal počas svojej návštevy Bieleho domu Václav Havel. Vtedajší americký prezident Bill Clinton mu vyhovel a vo Washingtone sa tak pre českého prezidenta hrali aj skladby Sweet Jane či Perfect Day. V máji 2000 zaznamenal Reed ďalší míľnik vo svojej kariére, keď v Ríme koncertoval pred pápežom Jánom Pavlom II. V roku 2001 zase vystúpil s Lucianom Pavarottim, s ktorým si zaspieval svoj najväčší hit Perfect Day. Vlani sa predstavil ako headliner úvodného dňa slovenského festivalu Bažant Pohoda.

Zdroj: SITA (Digitalspy.co.uk)
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Lou Reed