Ak milujete hip-hop a všetko, čo s hip-hopovou kultúrou a životným štýlom súvisí, zapíšte si do diárov termín 19. - 26. júl. Počas tohto týždňa by ste totiž nemali chýbať v Banskej Bystrici, ktorá bude po šiestykrát hostiť veľké medzinárodné finále breakového tanečného turnaja Outbreak Europe. Ten je súčasťou festivalu The Legits Blast, ktorý prinesie aj koncerty.

"Outbreak Europe nie je len o tanci. Outbreak Europe je Hip Hop." To je filozofia, s ktorou pred šiestimi rokmi založila mladá komunita tanečníkov v Banskej Bystrici festival svetovej úrovne. Pôvodne niesol práve názov Outbreak Europe a zastrešoval najmä rovnomenný medzinárodný tanečný battle, vďaka ktorému sa na Slovensko každoročne začali schádzať špičkoví breakeri z celého sveta. Medzinárodne uznávané banskobystrické podujatie však dávno nie je iba o tanečných súbojoch a exhibíciách, preto mení svoj názov na The Legits Blast.

Na podujatí sa tradične stretávajú najuznávanejší majstri breaku - takzvaní b-boys a b-girls - z celého sveta. Svedčí o tom fakt, že vlani organizátori zaznamenali súťažiacich a návštevníkov z až 64 krajín. Tento rok by toto číslo mohlo narásť až na 70, čo z populárnej akcie robí "najmedzinárodnejší" festival na Slovensku.

Najväčším lákadlom v programe podujatia je samozrejme dlhoočakávané finále breakového súboja Outbreak Europe, program festivalu však okrem toho tvorí ďalších sedem hlavných podujatí. Medzi nimi je i päťdňový workshop summer camp Catch The Flava vedený celosvetovo uznávanými tanečníkmi. O absolútnom víťazovi spomedzi víťazov tanečných battlov jednotlivcov rozhodne celosvetový mega-projekt Undisputed. Najlepší českí a slovenskí b-boys sa proti sebe postavia v tanečnej aréne prestížneho projektu Red Bull BC One CZ/SK Cypher.  

Hlavný festivalový deň spečatí The Legits Blast Concert

Zlatým klincom celého programu je obľúbený The Legits Blast Concert, ktorý sa koná v sobotu, 25. júla, v rezidentnom klube festivalu Ministry of Fun. Organizátori už potvrdili domáceho headlinera, ktorým bude tento rok Kontrafakt. Ako predskokan sa predstaví poľská funková kapela Flue, známy americký b-boy a dídžej Felix a slovenskí Špeker a Boco i Krok Spet. O hudobný support sa postará celá plejáda svetových dídžejských es, uznávaných v breakovej komunite. Z USA pricestujú DJ Lean Rock a DJ Fleg, zástupca britskej scény DJ Renegade, DJ Scream z Ukrajiny, DJ Smirnoff z Ruska a DJ Plash z Poľska. O prvotriednu hip-hopovú atmosféru na pódiu sa počas celého večera postarajú speakeri Osťo (SR), Lil Pablo (SR) a holandský hypeman Mario Bee. 

Návštevníci sobotného večera si užijú aj breakové exhibície uznávaných b-boyov: predstavia sa Yarko z Poľska, Roxrite z Kalifornie, ktorý vyhral prvé miesto vo viac ako 80 battloch na národnej i medzinárodnej pôde, alebo Ata z Fínska, ktorého môžu nadšenci b-boyingu poznať z playstation hry B-Boy - The Game. Veľkou hviezdou je tiež inovatívny b-boy Kid David, ktorý dosiahol úspech aj v Hollywoode vďaka účinkovaniu vo filme Step Up All In (2014) a na konte má spolupráce s hudobnými hviezdami ako Chris Brown a Justin Bieber.

Napriek množstvu zvučných mien si však organizátori stále nechávajú najväčšie eso v rukáve. Meno zahraničného headlinera koncertu totiž prezradia až o pár dní, 15. júna. Vlani sa na podujatí predstavili kultoví Lords of the Underground, takže latka je nastavená naozaj vysoko. Týždeň plný tanca a hip-hopu uzavrie veľké nedeľné tanečné finále národných tímov s názvom Rep Your Country. Hlavným partnerom The Legits Blast Festivalu je FunFón, vstupenky sú exkluzívne v predaji v sieti Predpredaj.sk.

The Legits Blast 2015 a koná 8 dní a pozostáva z 8 projektov, preto sú k dispozícii rôzne typy vstupeniek. Podrobnosti nájdete na oficiálnom webe Thelegitsblast.com a na stránke predpredaja.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Malý slovník Outbreaku:

The Legits Blast = festival hudby, tanca a životného štýlu 

Outbreak = komunitný tanečný projekt určený hlavne pre b-boys a b-girls, a takisto pre dídžejov, MCs, graffiti writerov a samozrejme fanúšikov hip-hopovej kultúry. Zároveň je to svetové finále v tanečnom štýle breaking. Outbreak bol založený v roku 2003 na Floride v USA. Odvtedy prináša skutočnú esenciu hip-hopu spájaním všetkých štyroch kultúrnych elementov (breaking, rap, djing, grafitti) s tradíciami a princípmi pod heslom "Peace, Love, Unity & Having Fun".

Outbreak Europe = jedna z top 8 breakových akcií sveta, a zároveň podprojekt The Legits Blast. Spoluorganizátori Outbreaku priniesli tento projekt do Európy v roku 2010 a nazvali ho Outbreak Europe. Cieľom bolo zorganizovanie svetovo uznávanej breaking súťaže, ktorá zároveň slúžila ako celoeurópska kvalifikácia na svetové finále, ktoré sa každoročne konalo na Floride. Od roku 2012 (s výnimkou roku 2013) je však Outbreak Europe dejiskom svetového finále, pretože Outbreak skončil svoju púť v USA svojím desiatym ročníkom.

Outbreak Europe sa už šiesty rok koná v posledný júlový víkend v Banskej Bystrici. Tím mladých ľudí organizujúcich Outbreak Europe vytvoril v roku 2013 hnutie The Legits, ktorého základom je inšpirovať ľudí, aby žili svojou vášňou. Od roku 2015 sa preto Outbreak Europe stáva podprojektom festivalu The Legits Blast a môže sa tak naďalej koncentrovať na breakovú komunitu, zachovať si svoj špecifický charakter a zároveň byť súčasťou podujatia určeného pre širokú verejnosť.

Redakciu Hudba.sk informovala Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Viac na www.thelegitsblast.comwww.facebook.com/thelegitsblast.