22. mája tohto roku tragicky zahynula speváčka electropopovej skupiny Noisecut Bet-Maj Sepja (Bety K. Majerníková). Mužská časť kapely sa rozhodla zahrať rozlúčkový koncert na festivale Grape v Piešťanoch. Spomienkový program pre zosnulú speváčku, textárku a výtvarníčku pripravil aj najväčší slovenský festival Bažant Pohoda.

"Grape je náš obľúbený festival. Hrali sme na prvom ročníku a dostali sme pozvanie aj tento rok. Plánovali sme sa na piešťanské letisko vrátiť v plnej sile s novým programom k aktuálnemu albumu Háj & Lov. Betkin odchod však všetko zmenil," hovorí Erik "Losos" Horák, autor hudby kapely Noisecut, ktorá v marci 2012 získala za spomínaný štvrtý album (recenzia) cenu poslucháčov Rádia_FM Radio_Head Award 2011 - Album roka.

"Chceme si dôstojne uctiť Betkinu pamiatku a zároveň sa rozlúčiť s fanúšikmi. Je nám nemiernou cťou, že nás prídu za mikrofónom podporiť štyri skvelé speváčky: Ema Brabcová (Luno, ex- Khoiba), Slivka (Puding Pani Elvisovej), Zdenka Predná a Katka Koščová.

"Zahráme prierez toho najlepšieho, čo sme s Betkou v posledných rokoch vytvorili, ale aj songy z posledného albumu, ktoré naživo ešte nikdy neodzneli," dodáva Losos. "Myslím, že nápad takto príjemne si uctiť spomienku na Bety je pekný. Bola našou výbornou kamarátkou a veríme, že aj ona si to tam hore užije. Všetci budeme na ňu myslieť," doplnil Janči Trstenský za organizátorov Grape festivalu.

Skupina Noisecut s hosťujúcimi speváčkami vystúpi na festivale Grape na piešťanskom letisku v piatok 10. augusta vo večerných hodinách. V areáli festivalu bude vytvorené aj spomienkové miesto s pamätnou knihou, do ktorej budú môcť fanúšikovia vpísať svoje pocity, odkazy či spomienky.

Spomínať bude aj Pohoda

Pamätná kniha, ktorú pripravili členovia kapely s ich manažérkou Bibou, bude mať prívlastok putovná. Svoju púť rukami spriaznených ľudí a fanúšikov odštartuje už o niekoľko dní na trenčianskej Pohode. Nájdete ju v Rádio(aktívnej zóne)_FM od štvrtka (5.7.) počas celého festivalu.

"Za celú kapelu ďakujem fanúšikom, priateľom a rodine za podporu, veľmi si ju vážime a pomáha nám. Po početných reakciách ľudí sme s chalanmi zvolili formu verejnej rozlúčky s Bety prostredníctvom putovnej knihy, do ktorej budú môcť návštevníci festivalu vložiť svoje pocity či odkazy. Nechceme byť patetickí, spomíname na intenzívne veselé koncertné i nekoncertné chvíle. Bolo ich za posledné štyri roky naozaj veľa," hovorí Biba.

Na Bety K. Majerníkovú bude Pohoda spomínať aj v Bažant Kinematografe, kde sa premietne relácia Ladí neladí z roku 2004. Na veľkom plátne uvidia návštevníci aj emotívny videoklip k skladbe Zem stíchla, ktorý je zostrihaný z autentických rodinných záberov patriacich rodine speváčky.

Noisecut - Rieka

Zdroj: Noisecut, Grape festival, Pohodafestival.sk
Foto: archív skupiny Noisecut

Súvisiaci interpreti: Noisecut