Braňo Jobus, ikonická postava slovenskej hudobnej scény, je okrem účinkovania v kapelách Karpatské Chrbáty, Vrbovskí Víťazi, Abusus, množstva hudobných spoluprác a písania kníh pre deti každého veku známy aj ako organizátor kultového festivalu Vrbovské Vetry. Tento rok môžete 6. júla v blízkosti Stredu sveta a vesmíru na futbalovom štadióne vo Vrbovom zažiť už jeho osemnáste pokračovanie. Prečítajte si, ako si Jobus spomína na začiatky festivalu.

"Je tomu viac ako devätnásť rokov, odkedy abstinujem a odkedy som konečne nabral odvahu plniť svoje sny a želania. Vrbovské Vetry patria medzi tie najkrajšie a najsilnejšie," hovorí Braňo Jobus a pokračuje: "Pred 19 rokmi nás nezavolali hrať na žiaden festival. Tak som oslovil kamarátov Martina Višňovského (Chiki Liki Tu-a) a Whiskyho (Slobodná Európa), ktorých tiež ten rok nikam nezavolali hrať, aby sme si spravili svoj vlastný festival, na ktorom si zahráme a odprezentujeme všetky naše hudobné projekty. A tak sa aj stalo."

Festival Vrbovské Vetry je známy svojou nezameniteľnou atmosférou. "Na našich milovaných Vetríkoch vždy platilo a platí pre účinkujúcich podmienka: Priateľstvo a dobrá hudba," vysvetľuje Jobus. Kto toto podujatie aspoň raz navštívil, vie, že Vrbovské Vetry sa nedajú porovnávať so žiadnym iným festivalom na svete. Jedným z dôvodov sú uletené hry Pána brata (Vrbovskí víťazi) ako napríklad dostihy na húpacích koňoch. Aj celým Vetrom pritom predsedá húpací kôň Pán Precceda, ktorý však nepreteká, iba dohliada na celý festival a všetky preteky. Divácky veľmi obľúbené sú automobilové preteky Formula Nula, kde je pilot mimo kokpitu vozidla, čím je zaručená absolútna bezpečnosť.

Program festivalu Vrbovské Vetry 2024 Zdroj: program festivalu

Stalo sa už pravidlom, že každý rok je na Vetroch pokrstená nová kniha Braňa Jobus, tentoraz to bude kniha s názvom Ako zemepána vymletého spravodlivosť zomlela. Najmä sa však môžete tešiť na koncerty kapiel Vrbovskí Víťazi, Chiki Liki Tu-a, Slobodná Európa, Buty, Medial Banana, Družina, Veneer, Tusté Baletky a ďalších. Tento rok sa návštevníci môžu tešiť aj na úplne novú Gastro zónu, oddychovú zónu a Lunapark. Zároveň sa bude prvýkrát realizovať separovanie odpadov priamo v areáli festivalu. 

"Veľmi si želám, nech sa nám Vetro-víkend stane víkendom sviatočným. A aby nám tu spolu dobre bolo, lebo hlavne o to nám, aj s pánom Preccedom, ide. Teším sa na vás, priatelia!" uzatvára Braňo Jobus.

Všetky podrobnosti o festivale, stanovaní, parkovaní aj programe nájdete na oficiálnom webe vrbovskevetry.sk a profiloch Braňa Jobusa na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov informoval Petter Bittner. Správu sme upravili.