Po viac než roku sa skupina Orchester Jeana Valjeana (OJV) vracia na scénu s novým singlom Manifestivalová, ktorý je súčasťou pripravovaného nového albumu. OJV, známi svojím originálnym prístupom k hudbe, opäť prinášajú pesničku plnú recesie, humoru a tanečnej energie, tentoraz obohatenú o zaujímavý umelecký vizuál.

Naposledy skupina zaujala svojich fanúšikov vážnou skladbou Nad Tatrou, ktorá reflektovala spoločensko-politické dianie. Teraz sa vracajú k tomu, čo je pre nich najtypickejšie – skladba Manifestivalová je opäť plná recesie, humoru a tanečnej energie. "V refréne zaznie slovné spojenie Hudobné leto. Preto sme sa rozhodli vyjsť s touto skladbou von práve cez leto. To minulé sme nestihli a do budúceho sa nám čakať nechce, preto toto leto," vysvetľuje kapela.

O hudobnú produkciu skladby sa postaral renomovaný producent Adam Ilyas Kuruc, s ktorým OJV spolupracovali už na prvom albume. Na konte má aj spolupráce s významnými umelcami a telesami ako Los Angeles Philharmonic, Hollywood Bowl Orchestra, BBC Concert Orchestra, Gustavo Dudamel či nositelia Grammy Rodrigo & Gabriela. Do skladieb OJV prináša svoju typickú multištýlovosť a žánrovú rozmanitosť. "Adam je pre nás neoceniteľný. Jeho skúsenosti a talent nás posúvajú stále ďalej," hovorí kapela o svojom producentovi.

Skladba prináša okrem humoru aj jasné posolstvo: "Táto hudobná modlitba je pre všetkých, ktorí boli, alebo túžili byť vypočutí. Modlíme sa a orodujeme za vás všetkých, aby ste boli úspešní, aby ste mali veľa koncertov, videní a počutí. Na veky vekov. Tantiem."

Nápaditý videoklip k skladbe režíroval Michal Nemtuda a za kamerou mu pomáhal Martin Čech. Toto duo má na konte už viacero videoklipov pre OJV. Nakrúcanie prebehlo v krásnych priestoroch Stupavskej synagógy a výsledok predčil všetky očakávania skupiny. Kombinuje totiž veľkolepé zábery s bizarnými a vtipnými, aj spontánnymi momentmi.

"Natáčanie prebehlo počas jedného nekonečného dňa, keďže sme mali jasnú predstavu a všetko dôkladne pripravené. Napriek tomu ale jedna z najlepších častí klipu – spoločná choreografia v maskách – vznikla úplne spontánne a neplánovane práve počas natáčania. Chceli by sme sa veľmi pekne poďakovať všetkým, čo prišli na natáčanie a nezištne pomohli zo záverečnou tancovačkou. Veľmi si to vážime a ešte raz ďakujeme," spomína kapela.

"S Miškom Nemtudom som sa prvýkrát stretol pred rokmi pri spoločnej hereckej práci pred kamerou. Ja som vtedy ani netušil, že raz budem mať kapelu a on poďľa mňa vtedy tiež netušil, že okrem herectva sa bude raz venovať aj filmárčine. Ani by mi nenapadlo, že sa po tých rokoch naše cesty znova skrížia práve takto. Spolupracuje sa nám spolu veľmi dobre, čoho je dôkazom aj to, že OJVčku režíruje, či už sám, alebo v tandeme s Jakubom Kronerom, už asi piaty videoklip," dodáva spevák kapely OJV Daniel Fischer. Skladba je okrem Youtube dostupná aj na všetkých digitálnych hudobných platformách.

Kto sú OJV?

Kapela Orchester Jeana Valjeana, známa pod skratkou OJV, vznikla už v roku 2006 pôvodne ako čisto herecká zostava. Počas rokov sa však jej zloženie menilo a dnes ju tvoria traja známi herci s vášňou pre hudbu – spevák a gitarista Daniel Fischer, perkusionista Lukáš Dóza a klávesák Daniel Žulčák. Neskôr si do kapely prizvali aj hudobníkov – bubeníka Vojtecha Geletu a basgitaristu Fedora Freša ml., syna najznámejšieho slovenského basáka v jazzovom a rockovom žánri.

Leto patrí aj koncertom. OJV sa tento mesiac predstavia hneď dvakrát doma v Bratislave, najbližšie 8. augusta v Bohéme a potom aj 23. augusta v Pink Whale, no vidieť a počuť ich môžete aj v iných slovenských mestách. Všetky dátumy a miesta nájdete na ich oficiálnej stránke www.ojv.sk a na sociálnych sieťach Facebook a Instagram

Redakciu Hudba.sk informovala Andrea Sulovská z agentúry All About Music. Správu sme upravili.