Hudobný žlčový výboj The Cultural Studies je kreatívnym produktom trenčianskeho producenta Oskara Pompu a slum-poeta s umeleckým pseudonymom The Stereo Vampire z amerického St. Louis. Ten doslova infikuje nápaditú elektroakustickú hudbu hovoreným slovom a humorne ladenými, no trefnými protestnými textami.

Názov projektu The Cultural Studies evokuje spoločenskú angažovanosť, ktorú potvrdzujú všetky autorské skladby tohto neobvyklého hudobného gonzo dua. Zaujímavé je aj pozadie kapely a jej vzniku. Slovensko-americké duo sa dalo dohromady počas hmlistého sobotného popoludnia v bare Potemkin na úpätí Porte de Hal, stredovekej pevnostnej štruktúry mesta Brusel.

Oskar Pompa neskôr objavil undergroundové štúdio Spector Studio, ukryté v tieni väznice v časti Saint Gilles, kde dvaja talentovaní francúzski old-school producenti, známi pod skratkou D&D, posunuli The Cultural Studies tým správnym hudobným smerom. Na tomto magickom mieste boli neskôr nahraté oba ich doterajšie albumy.

The Cultural Studies, 2019 Zdroj: Diana ČernákováThe Stereo Vampire a Oskar Pompa sú The Cultural Studies

Oceňovaní medzinárodnými médiami

Debut s názvom Recycled Press (2016) vyprodukovali D&D spolu s Oskarom a vyšiel vo francúzskom vydavateľstve Sub-Continental Records. Pilotný singel The Automaton zaznel aj na BBC Radio 6 Music v šou Toma Robinsona, ktorý ho vyzdvihol ako svoju "obľúbenú melódiu z diaľky" a "bol ohromený tým, ako sa môže od úplne neznámych umelcov len tak z ničoho nič objaviť niečo tak plnohodnotné a dokonalé".

Paul Scott-Bates z Louder Than War zase označil Recycled Press ako "pútavý, občas surovo znejúci tanečný album, ktorý ponúka alternatívny pohľad na moderný denný pop". Album si vo svojej koncepčnosti berie na mušku bankový systém v popredí našich životov, korupciu, manipuláciu a tabletizáciu spoločnosti a ďalšie témy, ktoré sa dotýkajú rasovej nerovnosti, policajného násilia a všeobecného spôsobu, akým sú tieto problémy zobrazené pre verejnosť.

Nový album Human Killed in Accident opäť produkoval Oskar Pompa a mixoval a spoluaranžoval ho Dorian Chaillou (polovica dua D&D) znovu v bruselskom Spector Studiu. O mastering albumu sa postaral Tom Karásek v pražskom štúdiu Gargle&Expel. Obal zdobí expresívna maľba od Kevina Panozza a do finálnej podoby ho spracoval Braňo Matis, dvorný grafický dizajnér Novej Cvernovky. Kolekcia siedmich elektro skladieb s bravúrnymi textami znova poukazuje na aktuálne spoločenské, politické ale aj ekologické problémy vo svete a hudobne osciluje na vlne špinavej multižánrovej elektroniky. Samotná kapela svoj jedinečný štýl nazýva "in-your-face electroprose".



Nový album vychádza 29. augusta v Deadred / Starcastic na vinylovej LP platni a digitálne vo formátoch MP3, FLAC na stiahnutie zo stránok oboch vydavateľstiev a zároveň na všetkých známych streamovacích platformách (Apple Music, Spotify, Deezer, atď.). Vydanie albumu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Martin Turzík z vydavateľstva Deadred Records. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: artwork - Kevin Panozzo