Pomaly sa z toho stáva tradícia – čo jeseň, to nová LP reedícia z diskografie Tata Bojs. Po predvlaňajšom 2LP Futuretro a vlaňajšom 2LP Nanoalbum tento rok príde rad na Biorytmy. 2LP pripravované na vydanie na 1. november sa rovnako ako to predošlé dočká i koncertných krstov. Tie budú zároveň ostrým živým testom niekoľkých nových piesní.

Miniturné s veľavravným názvom Křest & test!, s podtitulom "staré desky křest, nových písní test" zavíta postupne do Brna, Prahy a Olomouca. "Prvotný impulz pre miniturné Křest & test! síce dala 2LP reedícia Biorytmov, ale nechceli sme, aby to vyzeralo po všetkých tých reedíciách a oslavách 30 rokov, že posledné mesiace a roky stále iba čerpáme z minulosti a nič nové nevzniká. Čo by sa po výstave v Doxe, ktorá nás trochu zdržala od vydania nového albumu mohlo zdať, ale aj tak už nejakú dobu priebežne pracujeme na nových piesňach. Preto sme sa rozhodli ich v premiére zahrať už teraz a otestovať si ich naživo pred ľuďmi," vysvetľuje Milan Cais.

Album, z ktorého vzišli obľúbené koncertné hity ako Attention aux hommes! či Růžová armáda, bude hrať prím i na koncertoch miniturné. "Biorytmy síce neprehráme celé ako to bolo v prípade Futuretra, ale playlist bude určite veľmi zameraný na piesne z albumu. A pokúsime sa vybrať i tie, ktoré sme na koncertoch v posledných rokoch moc nehrali ako trebárs Dubová psychóza, B. M. O. alebo Tanečnice. Chystáme opäť novú scénu, ktorej súčasťou bude aj moja socha zo sekcie venovanej Biorytmom na našej výstave Tata Bojs v Doxe. Zároveň by som chcel s LED modulmi pracovať trochu inak než v minulosti. Projekčná plocha bude rozdelená do viacerých úrovní vertikálne i horizontálne, aby vznikali nečakané priehľady," dodáva Milan Cais, ku koncertom, na ktorých bude hostovať tiež gitarista Tata Bojs z obdobia Biorytmov, Maťo Mišík.

"Keďže Biorytmy majú opäť dlhšiu stopáž, než bývala v "dobe vinylovej" bežná, budú vydané na 2LP. Avšak na rozdiel od reedícií Futuretra a Nanoalbumu sme tentokrát využili štvrtú stranu k bonusom, ktoré sa priamo viažu k obdobiu a zloženiu kapely v dobe Biorytmov. Ide najmä o tri piesne nahrané v roku 2001 v Dušanovom štúdiu v Kopřivnici. Sú to síce verzie pesničiek z Futuretra, respektíve Ukončete nás...!, ale značne prekopané. Ďalej prišiel rad i na Cyberkartáč z jesene 2002, z veľkej časti elektronický track, kde bol ako hlavný vokál použitý sampel nášho prvého gitaristu Mareka Padevěta z našej debutovej platne Šagali šagáli. Bol však značne fatboyovsky rozstrihaný a poprehadzovaný. Oba vinyly budú v zelenkavo priehľadnom prevedení, ktoré korešponduje s obalom albumu. Zdôrazníme tak, že je to náš najviac bio album," dopĺňa Mardoša.

Netradičné vystúpenia s obmedzenou kapacitou

Okrem vyššie spomínaných troch scénograficky i samotnou náplňou exkluzívnych koncertov Tatáči plánujú tiež dve menej tradičné vystúpenia s obmedzenou kapacitou. Prvé sa uskutoční 31. októbra v Supraphon Musicpoint v Prahe, kde prvýkrát exkluzívne predstavia 2LP Biorytmy. Okrem jeho prezentácie, podpisovky a premiérového predaja príde – ako prezrádza Milan Cais – "i na komorný set s plechovým bubienkom v kompletnej zostave vrátane Dušana na druhú akustickú gitaru."

Druhou špecialitou bude 2. decembra Besiedka Tata Bojs s hosťami na streche Lucerny. "Toto bude, myslím veľmi ultimátna akcia na veľmi špecifickom mieste, akým strecha Lucerny bezpochyby je, s nemenej špeciálnymi hosťami, ktorí si okrem iného s nami tiež zajamujú," láka Milan Cais a Mardoša ho dopĺňa: "Ešte nechceme a ani nemôžeme prezradiť všetko, čo tam prebehne, pretože podobu besiedky ešte stále domýšľavame, ale rozhodne nepôjde o nič obyčajné. Napokon na streche Lucerny sa ani nič obyčajné vymyslieť nedá. Môžeme aspoň naznačiť niektoré indície: čítania z Tatalógu, horiace barely, tři z Vosto5, čapice zmijovky, kúpajúci sa otužilci, tajomní hostia..."

Skupina si pre fanúšikov pripravila i jeden špeciálny balíček venovaný výročiu Novembra a Nežnej revolúcie. Bude obsahovať čerstvo na 2LP vydané Biorytmy, výpravný Tatalog, 2CD Šagalí léta obsahujúce najrannejšie nahrávky Tata Bojs tesne predchádzajúce Nežnej revolúcii a pochopiteľne kľúčenku na cinkanie. Celý set bude za viac než symbolickú cenu 1989,- Kč.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon.

Súvisiaci interpreti: Tata Bojs