Operná speváčka Patrícia Janečková, ktorú vďaka jej výnimočnému talentu Slovensko spoznalo už v detskom veku, v nedeľu 1. októbra prehrala svoj viac ako rok a pol trvajúci boj so zákernou chorobou. Mala len 25 rokov a pred diagnostikovaním rakoviny prsníka mala rozbehnutú úspešnú medzinárodnú kariéru.

Patrícia Janečková sa narodila 18. júna 1998 slovenským rodičom v Nemecku, neskôr vyrastala v Ostrave, kde absolvovala operný spev na Janáčkovom konzervatóriu. Od detského veku pravidelne vystupovala so symfonickými a komornými orchestrami na veľkých festivaloch a pódiách v Česku i v zahraničí. Ako 12-ročná spievala v lete 2010 s poprednými českými orchestrami na koncertoch s Martinom Chodúrom duet Fantóm opery. O pár mesiacov neskôr vyhrala vtedy populárnu televíznu šou Talentmania.

Patrícia Janečková, 2016 Zdroj: Facebook.com/patriciajaneckova

Debutový album vydala v roku 2011, pokrstil ho hudobník, producent a dirigent Oskar Rózsa a o pár mesiacov neskôr si zaň prevzala zlatú platňu. V tom istom roku absolvovala svoj celovečerný koncertný debut na festivale Viva Musica!, kde ako 13-ročná suverénne zaspievala skladby od Mozarta, Händela, Pucciniho, Dvořáka a ďalších významných skladateľov.

V tom istom roku si ju na pódium ako hostku pozvala aj najúspešnejšia slovenská vokálna skupina Fragile a v roku 2012 odohrala spolu s klaviristom Františkom Jánoškom svoje prvé verejné vystúpenie v zahraničí – vo Viedni sa 4. mája 2012 predstavila po boku medzinárodných hviezd vážnej hudby a jazzu.

Odvtedy jej hviezda len stúpala. Okrem množstva vystúpení na prestížnych podujatiach patrí medzi jej úspechy víťazstvo v medzinárodnej speváckej súťaži Concorso di musica sacra v Ríme, zameranej na mladých interpretov duchovnej hudby do 36 rokov (2014).

Tak ako u všetkých umelcov, aj jej kariéru zbrzdila pandémia, no tá najhoršia rana prišla vo februári 2022, kedy jej bol diagnostikovaný karcinóm prsníka. O mesiac neskôr naspievala silnú skladbu Osvobozená, ktorú napísali Zdeněk Král (hudba) a Tomáš Novotný (text), ktorá je zatiaľ jej poslednou.

Mladá umelkyňa podstúpila náročnú liečbu chemoterapiou, rádioterapiou aj mastektómiu. Na konci minulého roka v rozhovore uviedla, že sa postupne zotavuje a už v decembri sa vrátila na pódiá, hoci v tom čase ešte terapia nebola ukončená (viac v rozhovore pre DVTV).

Začiatkom tohto roka sa preto zdalo, že jej boj s rakovinou bude úspešný. "Chcela by som veľmi pekne poďakovať svojim lekárom, vďaka ktorým som bola vyliečená. Ďakujem všetkým sestrám onkologického oddelenia za ich skvelú starostlivosť. Ďakujem doktorke Herokovej, ktorá ma v auguste 'zbavila' nádoru," napísala vo februári na sociálnej sieti.

V lete sa vydala za svojho partnera, herca Vlastimila Burdu. "Nie je čas strácať čas. Bude svadba," oznámila svojim fanúšikom radostnú správu. Len pred troma dňami zdieľala na svojom Youtube kanáli videokoláž s fotografiami zo svadobného dňa, ktoré žiaria láskou, šťastím a životnou energiou. O to viac šokuje správa, že rakovina sa vrátila a jej život v nedeľu 1. októbra náhle ukončila. Smutnú správu tlačovej agentúre ČTK potvrdila Janečkovej manažérka Jana Švábová.

Pripomeňte si nádherný hlas a talent Patrície Janečkovej videami z jej vystúpení:

Text: Patrik Marflák (zdroj: Topky.sk, archív Hudba.sk)