Nórska speváčka Aurora a britský hudobník Jacob Collier sa vydali na dobrodružnú expedíciu. Pripojili sa k organizácii Greenpeace International, ktorá si to namierila priamo na Arktídu. Ich prvé spoločné vystúpenie je protestným výkrikom za ochranu oceánov a klímy.

Dvojica zahrala na mrazivo krásnom mieste priamo pred ľadovcom Sveabreen na Svalbarde mix pozostávajúci z Collierovej skladby A Rock Somewhere z roku 2024 a The Seed od Aurory z roku 2019. Cieľom expedície je upozorniť svet na kampaň organizácie Greeneace International - Chráňte oceány, ktorá vyzýva k celosvetovému zákazu hlbokomorskej ťažby.

Žiadajú prostredníctvom nej vládu Spojeného kráľovstva o to, aby implementovala novovytvorenú Globálnu oceánsky zmluvu a pomohla tak uchrániť do roku 2030 aspoň 30% oceánov. V súčasnosti sú chránené približne len 3% oceánov. Moratórium na hlbokomorskú ťažbu doposiaľ podporuje 32 krajín.

"V momente, keď som sa dopočul o príležitosti skočiť na palubu jednej z legendárnych lodí Greenpeace, vydať sa do arktických vôd a zaspievať si pieseň s jedným z mojich obľúbených umelcov vedľa mocného ľadovca, vedel som, že sa prihlasujem na niečo špeciálne. Čo som nepredvídal bolo, aká transformačná a dojímavá táto skúsenosť bude a koľko ma to naučí - hudobne, energeticky a environmentálne," zhodnotil svoju skúsenosť Jacob Collier.

"Bol som ohromený veľkosťou Arktídy - a tiež jej hlbokou krehkosťou. Za posledných štyridsať rokov sme stratili dve tretiny všetkého arktického ľadu. Je to tieň svojho bývalého ja – no ešte nie je neskoro, aby sme pomohli. Všetci sme stvorenia Zeme a hlboko sa spoliehame na jej zdravie. Oceány sú naším hlavným spojencom pri predchádzaní skutočne katastrofálnym následkom klimatických zmien. Dôsledky hlbokomorskej ťažby sú príliš katastrofálne na to, aby sme ich spomenuli – naliehavo musíme chrániť svetové oceány – a konať hneď, kým nebude príliš neskoro," dodal v naliehavej výzve.

Aurora a Jacob Collier na Arktíde, 2024 Zdroj: Bianca Vitale / Greenpeace

Tip: Medzi hudbou a hrou nie je rozdiel. Do Prahy to príde ukázať Jacob Collier

Situáciu citlivo vníma aj Aurora: "Musíme pochopiť, že čím viac zasahujeme do prírody alebo čím viac porušujeme prírodu, tým máme menšiu šancu, že prežijeme následky našich činov. Už vieme, aký veľký vplyv má každé rozhodnutie, ktoré sme doteraz urobili, na zdravie tejto planéty. A teda zdravie každého života, ktorý na nej žije. Nechápem, prečo nemôžeme veci nechať tak. Naša zvedavosť sa zmenila a teraz mám pocit, že sa snažíme všetko ovládnuť – vezmite si pôdu, vezmite si všetko, čo ponúka, skôr, ako to urobí niekto iný."

"Súťažíme medzi sebou ako národy, ale zabúdame na jednu vec, ktorú máme všetci spoločnú. Ak budeme stále zasahovať do niekoľkých nedotknutých oblastí tejto Zeme, nebude tu žiadna budúcnosť. Musíme zastaviť hlbokomorskú ťažbu. Dúfam, že náš premiér a ostatní svetoví lídri urobia to, čo je správne. Nie pre nich, ale pre deti detí," dodala na margo nedávnych udalostí, kedy práve nórska vláda hovorila o plánoch povoliť komerčnú ťažbu nerastov z morského dna na použitie v technológiách, ako sú baktérie či elektronika.

Vedúca projektu Greenpeace Nordic, Laura Meller, dodala: "Strašidelne krásne hlasy Aurory a Jacoba, ktoré sa ozývajú okolo ľadovca, sú pripomienkou krehkosti našej planéty a toho, prečo tak tvrdo pracujeme na jej ochrane. Stáročia ľudskej ťažby priviedli oceánske ekosystémy na pokraj kolapsu."

Aurora na Arktíde, 2024 Zdroj: Bianca Vitale / Greenpeace

Tip: Aurorin koncert v Prahe hraničil so stand-upom, priblížil sa k dokonalosti

Text: Hudba.sk (zdroj: Greenpeace.org)